Nu får Emmaboda en ny festival: ”Ska bli den musikort det tidigare varit”
Många är vi som tältat i leran på Rasslebygd. Som somnat till de öronbedövande tonerna av Skrillex, som brett ut oss i hängmattorna i chilltältet och skrikit halsarna av oss framför något obskyrt litet popband på skogsscenen. Under tre decennier lockade Emmabodafestivalen tusentals besökare från hela landet, fram till dess att projektet lades ner efter den sista sommaren 2018. Nu är det dags att åter sätta Emmaboda på musikkartan.
Det tycker i alla fall Fanny Malmborg Simonsson och Victoria Arnesson. Tillsammans med Jakob Collén utgör de kärnan i den förening som den 29 juli arrangerar den första upplagan av Emmabodakalaset – på exakt samma ställe där festivalen tidigare huserade.
– Vi var där och byggde i helgen och det finns faktiskt fortfarande konfetti på marken där scenerna brukade stå, berättar Victoria Arnesson.
Hon är själv artist, under namnet Vionavega, och hade länge gått och grunnat på hur man kunde skaka liv i den lokala kulturscenen igen. När hon kom i kontakt med Fanny Malmborg Simonsson – vars artistnamn är Effy Simon – visade det sig att hon gått i precis samma tankar. Men att leva upp till den gamla festivalens rykte är ingenting som intresserar dem.
– Detta är någonting helt nytt, men på samma område. Vi vill att Emmaboda ska bli den musikort det tidigare varit, ända sedan 60-talet om inte ännu längre. Skapandet ska vara i fokus, vi vill verkligen inspirera våra besökare. Vi ser konst som någonting väldigt brett – musik är konst, men det finns också i många andra former och några av dem kommer att finnas representerade på festivalen, säger Fanny Malmborg Simonsson.
Både hon och Victoria Arnesson kommer från Emmaboda. De minns själva hur det var att växa upp på en sådan liten ort och hur mycket festivalen betydde för traktens ungdomar. Därför har de valt att inte sätta någon åldersgräns på Emmabodakalaset. Tanken är att alla – oavsett bakgrund, kön, ålder, funktionsvariation eller sexuell läggning – ska känna sig lika välkomna, och att man ska kunna njuta av evenemanget på sitt eget sätt.
– Konst och musik har ingenting med ålder att göra, det är till för alla. Visst, det krånglar till det lite med alkoholförsäljningen men vi tycker att vi har ordnat det på ett bra sätt. Familjer ska känna att de kan komma till oss, likaväl som ungdomar. Det kommer att finnas särskilda barer där det såklart är 18-årsgräns, och samma sak gäller tältområdet, säger Fanny Malmborg Simonsson.
Visionen är att Emmabodakalaset ska bli en klassisk tältfestival – en företeelse som nästan inte finns längre.
– Stadsfestivalerna breder ut sig allt mer, men vi vill vara något annat. Det känns kul att inspirera familjer att komma till landsbygden och uppleva musik och konst på ett annorlunda sätt – omgiven av skogen, ängen och naturen. Jag har varit på Öland Roots flera gånger och de har ungefär samma tänk. På dagen är det en väldigt familjär stämning med aktiviteter som passar alla åldrar, på kvällen och natten är det mer fest, säger Victoria Arnesson.
I skrivande stund har festivalen släppt merparten av sina artister – men inte alla. I lineupen syns bland andra Josef Slunge, Coola kids, Alpaca dream, Kid Vicious och Melén.
– Vi har valt att fokusera på independent artister, de flesta rör sig inom indiepopgenren men det finns inslag av allt från rock vill visa. För oss är det viktigt med en jämställd lineup, det ligger i tiden att kvinnor och icke-män får ta plats i branschen, säger Fanny Malmborg Simonsson.
Utöver de bokade artisterna kommer flera konstnärer att finnas på plats. Förutom att visa och sälja sina egna alster har några av de fått en annan uppgift, berättar Victoria Arnesson.
– De kommer att pynta området så att det blir en varm, genomtänkt och artsy känsla.
Biljetterna till festivalen är redan släppta och man kan välja själv om man vill köpa tältplats eller komma över dagen. Dessutom finns en ungdomsbiljett för personer mellan 13–17 år, som kostar hälften av en ordinarie biljett, berättar Victoria Arnesson.
– Vi vill att det ska finnas roliga grejer för den åldersgruppen. När vi styr en fest hade det känts sjukt tråkigt om inte alla var välkomna.