Annons

Stort intresse för ny kriminalvårdsutbildning i Kalmar: ”Vi behöver rekrytera”

Byggnationerna av den nya anstalten i Halltorp och det nya häktet i Kalmar gör att Kriminalvården behöver anställa en hel del folk. För att motverka detta ska man i höst dra igång en ny utbildning som endast finns i Kalmar, och intresset är stort.
Kalmar • Publicerad 10 maj 2023
Daniel Bergenhem på Kriminalvården är glad över det stora intresset och menar att de behöver rekrytera folk redan nu till Kriminalvården.
Daniel Bergenhem på Kriminalvården är glad över det stora intresset och menar att de behöver rekrytera folk redan nu till Kriminalvården.Foto: Filip Nilsson

Intresset är stort för utbildningen för förberedande kriminalvårdare och väktare som Kriminalvården tillsammans med Jenny Nyströmskolan och BYA startar i Kalmar till hösten. När Kriminalvården under onsdagsförmiddagen var på Kunskapsnavet i Kalmar och informerade om utbildningen var det fullt med intresserade öron som lyssnade.

Totalt kommer utbildningen, som ska pågå i 40 veckor, att ha 20 platser och dra igång den 4 september. Daniel Bergenhem är kriminalvårdsinspektör och ansvarig på Kriminalvården för utbildningen. Han menar att bygget av den nya anstalten gör att det är viktigt att sätta igång med rekryteringen redan nu.

Annons

– Det är jätteroligt att det är ett så stort intresse. Vi jobbar på att synas lite mer nu för att vi behöver börja rekrytera. Den här förberedande kriminalvårdsutbildningen är egentligen bara en av de insatser som genomförs nu för att öka intresset. Det har inte bara varit stort intresse här utan i hela riket, säger han.

Anledningen till att det endast är 20 platser under det första läsåret är för att se till att utbildningen verkligen fungerar. Om den fungerar kan det senare vara läge att öka antalet studerande och även börja med utbildningen på andra platser i Sverige också.

Utbildningen är den första i sitt slag och ska öka möjligheterna till att få en anställning inom kriminalvården eller som väktare.

– Vi tycker att det är jätteintressant att få vara först ut här i Kalmar.

Vad är det man blir med utbildningen?

– Tanken med den här utbildningen är att vi ska få ett antal förberedda medarbetare på Kriminalvården så att vi motverkar de avhoppen som vi har på grundutbildningen. Det kostar oss ungefär 700 000 kr att grundutbilda en person, och hoppar de av efter halva tiden så är det mycket skattemedel som har gått åt. Den här utbildningen förbereder eleverna och gör att vi senare kan förkorta vår grundutbildning för personerna som har gått den här utbildningen.

Det kommer behövas väldigt många anställda i och med bygget av anstalten i Halltorp, är ni oroliga över att ni inte ska kunna fylla alla platser?

– Man ska vara medveten om att anställa mellan 300 och 500 personer i olika yrkeskategorier är ingen lätt uppgift och det ska man ha respekt för. Det är därför vi vill vara ute i god tid och börja med kompetensförsörjningen tidigt. Vi tror och hoppas att kunna rekrytera men inte bara ifrån Kalmar utan även från kommuner runt omkring. I och med att E22 byggs om så kommer vi att få det lite lättare att attrahera folk från andra regioner också som Karlskrona till exempel, säger Daniel Bergenhem.

Enligt Kriminalvården är det senaste att häktet i Kalmar ska stå klart år 2026 och anstalten i Halltorp beräknas vara redo först år 2029. Just nu har Kriminalvården cirka 16 000 anställda runt om i Sverige, och man planerar att ha cirka 20 000 anställda år 2029.

Fakta

Detta krävs för att gå utbildningen

Laglydighet och drogfri

Bosatt i Sverige i minst fem år (gäller väktare)

Svensk medborgare (gäller kriminalvården)

B-körkort

Filip NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons