Annons

Biologer undersöker hur man kan lyfta fram Döderhultsbäcken

Just nu pågår en förstudie kring Döderhultsbäcken i Oskarshamn. I mars ska arbetet vara klart.
– Vi kommer att presentera ett helt batteri av åtgärder som vi tror kan höja bäckens status på flera olika plan, säger Jens Nilsson, projektledare på Emåförbundet.
Oskarshamn • Publicerad 6 februari 2020
I hamnen försvinner Döderhultsbäcken in i en 450 meter lång kulvert under stadskärnan. I förstudien nämns hur man skulle kunna göra bäcken mer synlig.Foto: Daniel Svensson

Oskarshamns kommun har tidigare tagit fram skisser på hur bäckens väg genom både stadskärnan och landskapet ska kunna öppnas upp och bli ett tillgängligt och vackert inslag. Idag rinner stora delar av bäcken i en 450 meter lång kulvert sista biten ner mot havet.

Samtidigt är stora delar av fåran som sträcker sig från stan och vidare upp mot Fredriksberg övervuxen och otillgänglig. Där kan man i framtiden tänka sig att få vattnet att rinna på ett annat sätt och anlägga ett promenadstråk.

Annons

– Det alla kanske inte vet är att havsöring vandrar upp i Döderhultsbäcken, ända upp till Rostorps gård där det tar stopp, berättar Jens Nilsson.

– Med tanke på havsöringen finns det potential att lyfta fram bäcken och höja dess status.

Förstudien har flera syften. Ett är att göra Döderhultsbäcken mer tillgänglig i området i närheten av Pottaskekällaren och gamla snötippen.Foto: Daniel Svensson

Enligt Jens Nilsson har bäcken uppströms Fredriksberg goda förutsättningar för åtgärder som skulle förbättra både vattnets kvalitet samt bäckens biologiska mångfald.

– Ja, den sträckan är flack och fin och passar utmärkt till att göra våtmarker vid sidan av själva fåran. Döderhultsbäcken tar emot mycket vatten och många föroreningar som skulle behöva renas innan vattnet når havet, menar Jens Nilsson.

Förstudien riktar in sig på hur man ska kunna skapa en större biologisk mångfald och förbättra miljön för fisken i ån. Men förstudien tittar även på hur bäcken kan bli mer synlig i stadskärnan.

– Att få fram Döderhultsbäcken skulle innebära många positiva effekter för stan, inte minst ur turismhänseende, men är troligen en dyr och krånglig sak att åtgärda, säger Jens Nilsson.

Jens Nilsson jobbar bland annat med biotopvård, vattenreglering och provtagning vid Emåförbundet.Foto: Privat

Förstudien är beställd av Viråns och Oskarshamnsbygdens vattenråd och omfattar Döderhultsbäckens sträckning upp till sjön Eckern. I mars ska förstudien vara klar.

– Det vi bland annat gör nu är att läsa igenom alla vattendomar som reglerar bäcken och tittar på hur man ska kunna riva eller bygga förbi de vandringshinder för fisken som finns på sträckan, avslutar Jens Nilsson.

Åsa A CederbomSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons