Föreningarna vill ha en tredje ishall – där simhallen ligger
Nyligen skickade föreningarna in ännu en skrivelse till Kalmar kommun, den här gången önskar de ytterligare en isyta där simhallen ligger i dag. Enligt skrivelsen från föreningarna har de tillsammans närmare 1 000 barn och ungdomar – och räknar med en ytterligare ökning på runt 20 procent i närtid. KHC har sedan tidigare flaggat för att de inte kan tar in fler barn och ungdomar och i vissa grupper är det uppemot 80 stycken på is – samtidigt.
– Den bästa lösningen är så klart en tredje isyta. Vi har en enorm respekt för att här är dyrt, det är inte en grus- eller konstgräsplan. Det är en fastighetsbyggnation och en löpande drift som är dyr.
Det Wribe menar är fördelen i det här fallet är att en tredje isyta skulle kunna dra synergieffekter av de två befintliga ishallarna i närheten. Något som skulle göra det betydligt mer kostnadseffektivt, enligt Wribe.
– Det handlar om faciliteterna generellt kring omklädningsrum, materialutrymmen med mera, men också ismaskiner och andra tekniska lösningar kring att tillskapa och underhålla is. Det finns större synergieffekter för ishockey och konståkning här än för andra idrotter. Vill man hitta en kostnadseffektivitet och synergieffekter bör is vara en stor prioritering, enligt vår lekmannabedömning.
I skrivelsen använder sig föreningarna också av följande uttryck: ”I generella termer skulle en tredje isyta också underlätta och ge ökad flexibilitet vid dom bokningskonflikter Destination Kalmars rättigheter till Hatstore Arena ger.”
Något som Wribe förklarar så här:
– Det var ett beslut som togs när arenan byggdes, ett beslut som vi respekterar och innebär att Destination Kalmar får utnyttja Hatstore arena vid 15 dagar per år. Det kan vara konserter eller evenemang av olika slag. Nästa år ska det exempelvis vara agility-VM under flera dagar i anslutning till seriepremiären av Hockeyallsvenskan.
– Vi har inget emot det egentligen, men konstaterar att en spelningen inte tar fyra timmar utan ibland flera dagar. Det innebär att det försvinner istid, inte enkom under konserten, och en hel verksamhet stannar upp eller blir kraftigt påverkad.
Hur stort problem är det?
– Jag skulle säga att det inte är någon överlevnadskritisk fråga i den bemärkelsen, men det är definitivt en stor praktisk utmaning. Speciellt om det sker under flera dagar. Utöver löpande ungdomsidrott har vi hockeyallsvenskan, tv-tider med mera att ta hänsyn till. En tredje isyta hade hjälpt till att knyta upp en del av den knuten, säger Lars Wribe.
Kalmar Konståkningsklubb – med ordförande Camilla Mohlin i spetsen – är inne på samma spår.
– Vi växer och är nästan 450 medlemmar, vi behöver också kunna ta in fler. Det här skulle kunna vara en bra lösning för båda klubbarna, säger Mohlin till Barometern och tillägger:
– Sedan är vi så klart medvetna om att Hatstore arena nyligen har byggts.
Hur har tillväxten sett ut?
– Vi var vuxit sedan flera år tillbaka, men vi växer stadigt. Förra året var vi nog 400 och nu är vi runt 450. Det är runt 120 barn i skridskoskolan. Sedan har vi åkning för olika funktionsnedsättningar också och det kräver tid. Jag skulle inte säga att vi har någon problematik, vi kommer gott överens om istid, sedan vill ju alla alltid ha de bästa tiderna.