Annons

Frida Lindström: 10 konkreta tips – så fyndar du bäst på loppis och second hand

Det känns oklädsamt att kalla sig själv för loppisproffs, men om jag säger så här: Jag har inrett ett och annat hem med nästan enbart second hand-fyndade grejer. Dessutom består min garderob till 90 procent av begagnade plagg.
Därför tänkte jag dela med mig av 10 handfasta fyndtips till dig som också vill skaffa mer hållbara shoppingvanor. Nu kör vi!
Frida LindströmSkicka e-post
Krönika • Publicerad 22 februari 2024 • Uppdaterad 22 juni 2024
Frida Lindström
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Många loppisar och second hand-butiker har öppet året om – under lågsäsongen är det dessutom oftast lättare att göra riktigt fina fynd.
Många loppisar och second hand-butiker har öppet året om – under lågsäsongen är det dessutom oftast lättare att göra riktigt fina fynd.Foto: Mark Nordvall Hanlon

1. Stirra dig inte blind på storlekarna

Vi vet alla hur mycket det kan diffa mellan en medium och en medium i en vanlig klädbutik. Tänk då hur flytande storlekarna är när du handlar second hand, och kläderna komma från alla möjliga årtionden. Håll upp plagget, syna det och viktigast av allt – prova. Jag har såväl small som extra large i min garderob och passar lika bra i båda.

2. Syna material och skick

Jag har egentligen inget emot syntetmaterial, men blir alltid lite extra varm om hjärtat när jag hittar plagg i 100 procent bomull, siden eller lin. Ofta håller de längre och har bättre passform, vilket gör dem till en långsiktig investering. Titta också ordentligt efter spruckna sömmar, saknade knappar och ingrodda fläckar. Visst, det mesta går att fixa, men kommer du att orka? Det vet du bäst själv. Samma sak gäller naggat porslin och nedsuttna möbler. Köp bara på dig projekt om du vet att du är en ”doer”.

3. Ha en loppislista i mobilen

Det här är ett riktigt life hack. I mina anteckningar i mobilen finns en checklista med grejer jag ska hålla utkik efter när jag går på loppis och second hand-butiker. Det kan vara allt från möbler och husgeråd till kläder och accessoarer. Ibland vet jag på pricken vad jag är ute efter – till exempel en viss kaffekopp av en särskild designer – och ibland är det mer öppet för tolkning, typ ”förvaring till hallen”. Oavsett är det bra att ha något att utgå från.

I Kalmar län bor vi mitt i (eller precis intill) Glasriket. Det innebär att man kan göra riktigt bra glasfynd när man handlar second hand. Kanske dyker det upp någonting av Erik Höglund, till exempel?
I Kalmar län bor vi mitt i (eller precis intill) Glasriket. Det innebär att man kan göra riktigt bra glasfynd när man handlar second hand. Kanske dyker det upp någonting av Erik Höglund, till exempel?Foto: MARCUS PALMGREN

4. Vänd på glas och keramik

En till synes modest servis kan visa sig vara en riktig guldgruva – men det vet du bara om du vänder på den. Vissa märken och formgivare är oerhört populära och går för tusentals kronor på nätet. Ibland – det blir dock alltmer sällsynt – kan man ha turen att snubbla på dessa rariteter för en spottstyver på loppis. På undersidan av en tallrik eller skål finns ofta en stämpel som talar om av vilket märke produkten är, och ibland också vem som designat den. Plugga in några namn så att du vet vad du ska titta efter. Vi bor ju för bövelen med Glasriket runt knuten!

5. Utgå från det du har hemma

Det här tar ett tag att lära sig, men är kanske det viktigaste av allt: Köp ingenting som inte passar med något du redan har. Det spelar ingen roll hur snygg den där tavlan är – om den inte går ihop med resten av inredningen så kommer du inte vilja ha den på väggen. Samma sak gäller kläder. Ett plagg blir inte använt om du inte har någonting att matcha det med. Utgå alltid – alltid! – från det du har hemma för att undvika onödiga felköp. Det är ett budord väl värt att tatuera in i svanken.

6. Lär dig några enkla uppfräschningsknep

Nu för tiden är de flesta second hand-butiker väldigt fräscha, men ibland hittar man ett plagg eller en möbel som behöver lite kärlek för att uppnå sin fulla potential. Mina bästa knep för kläder är vädring, galltvål, steamer samt nål och tråd. På så sätt blir du av med instängd lukt, många fläckar, envisa skrynklor och mindre textila skavanker. För möbler är det sandpapper, målarfärg, skruvmejsel och valnötter som gäller. Då kan du slipa, måla om, stabilisera och – enklast av allt – gnugga bort repor och märken efter glas/koppar med den lilla nöten. Ren magi.

Den helt vanliga valnöten är loppisfyndarens bästa vän. Med den kan du gnugga bort många typer av repor och fula märken på trämöbler. Testa själv så får du se!
Den helt vanliga valnöten är loppisfyndarens bästa vän. Med den kan du gnugga bort många typer av repor och fula märken på trämöbler. Testa själv så får du se!Foto: Janerik Henriksson/TT

7. Häng på låset

Situationen är lite olika från butik till butik, men oftast är det en stor fördel att vara på plats redan vid öppning. Prylar som trendar och som många vill köpa har en tendens att gå åt kvickare än kvickt. Du som letar efter något särskilt har mycket att vinna på att komma i tid – de som är riktigt hardcore köar nämligen utanför minst en timme innan öppning.

8. Köp inte i säsong

Detta råd måste jag själv bli bättre på att följa. Det är ju svårt att låta bli lusekoftorna när det är tio minus ute, och att inte köpa på sig den där fantastiska retroljusstaken när det närmar sig jul. Men. Om du är riktigt smart väntar du till efter jul. Då är det nämligen ingen annan som vill ha den där ljusstaken, och du kan förmodligen få den för en bråkdel av ursprungspriset. Med andra ord; shoppa badkläderna i december och pjäxorna runt midsommar. Over and out.

Undvik att second hand-fynda i säsong. Egentligen är det nu, när december känns som mest avlägsen, du gör dina bästa julfynd.
Undvik att second hand-fynda i säsong. Egentligen är det nu, när december känns som mest avlägsen, du gör dina bästa julfynd.Foto: Hannah Andersson

9. Handla med hjärtat

Ett diffust men väldigt viktigt råd är att gå efter ditt eget tycke och smak när du handlar second hand. Bara för att något är trendigt eller populärt behöver det inte vara rätt för just dig. Något som din kompis avfärdar som skräp kan vara precis det föremål du behöver för att din outfit/ditt vardagsrum/din skivsamling ska kännas komplett. Saker vi älskar på riktigt tar vi bättre hand om, och ofta har vi kvar dem hela livet. Är det inte en bra investering, så säg?

10. Köp inte på dig för mycket

Den här fällan har vi alla gått i. När man upptäcker second hand-shoppingens enorma utbud och de löjligt låga priserna är det lätt att gå lite bananas. Man kastar ner saker i kundkorgen av bara farten, och sedan slutar det med att prylarna ligger bortglömda i något skåp och samlar damm. Nope, så vill vi inte ha det. Överkonsumtion är något vi bör undvika även med begagnade varor, så tänk gärna ett extra varv innan du ställer dig i kassakön. Om du trots allt gjort ett felköp – sälj produkten vidare! På så sätt blir den ändå en del av ett hållbarare kretslopp.

Annons
Annons
Annons
Annons