Oppositionsledarens nya kritik mot kommunala bostadsbolaget: "Kan vara ett sänke"
Budgetdebatten för ett år sedan: Oppositionen med Ulrik Brandén (M) i spetsen argumenterade för att sälja det kommunala bostadsbolaget, Mörbylånga Bostads AB, till ett privat företag.
Budgetdebatten nu: Oppositionsledare Brandén argumenterade för att sälja MBAB på nytt – men den här gången delar av bolaget. Ulrik Brandén menar att man kan göra 100 miljoner kronor i vinst via det draget. Oppositionens säljyrkande fick rött ljus.
– Först ville vi sälja hela MBAB men nu kan vi tänka oss att sälja delar av bolaget. Vi hoppas förstås att sittande majoritet kommer att ändra sig, pengarna behövs för att klara av de stora investeringsbehoven vi har framför oss, som till exempel VA-frågan, säger Ulrik Brandén.
Du kallade MBAB för ett sänke i debatten?
– Jag menade snarare att MBAB kan vara ett sänke. MBAB:s soliditet ligger i gränslandet och bolaget borde ha en betydligt bättre soliditet. Ska Mörbylånga Bostad dessutom bygga nytt behöver man låna mer. Det finns flera bottnar i det här, därför är det angeläget att sälja av delar av bolaget. Det finns andra privata hyresvärdar som man kan göra samma eller bättre arbete än vad MBAB gör på samma villkor i dag. Och det är inte första gången en sådan här fråga är uppe i landet, många kommuner har sålt delar av sina bostadsbolag, många S-kommuner, dessutom, säger Ulrik Brandén.
MBAB:s ordförande Carina Adolfsson Elgestam (S) delade inte Ulrik Brandéns syn på att sälja delar av bolaget.
– Det handlar om två olika ideologier. Vi i majoriteten är för Sveriges allmännytta. Som privat hyresvärd kan man göra ett vägval och välja vilka hyresgäster man vill ha. Det kan inte ett allmännyttigt bolag göra. Sedan tycker jag att det är oroväckande om delar av kommunfullmäktige anser att bostadsbolaget är ett sänke, som sagt, det oroar mig, säger Carina Adolfsson Elgestam.