Föräldrakritik mot nya upptagningsområden
Det innebär förändrat upptagningsområde även för låg- och mellanstadielever. Syftet är att det ska bli mindre trångt på Gårdby skola och samtidigt finnas tillräckligt med elevunderlag för två parallellklasser på Skansenskolan i Mörbylånga, enligt det första förslaget från skolchef David Idermark.
Men efter att berörda föräldrar fått komma med synpunkter kan förslaget komma att ändras.
Många föräldrar vill ha kvar sina barn på Gårdby skola, att låg- och mellanstadiet har kvar nuvarande upptagningsområde och så ändras bara upptagningsområdet för högstadiet.
”Avstånden mellan kompisarna här på östra sidan kan vara långa, men de blir ännu längre om man dessutom ska över till västra sidan, vilket knappast underlättar om man ska få nya kompisar”, skriver en förälder.
Flera föräldrar vill att barnen fortsätter till nya högstadieskolan i Färjestaden. De tror att en längre skolväg kan sänka värdet på bostäder nära Gårdby, dit många barnfamiljer flyttat.
Andra anser att det är närmare och bättre att åka till högstadiet i Mörbylånga.
”Det kan inte vara självklart att bara för att man går låg- och mellanstadiet på Gårdby så ska eleven när hen börjar högstadiet åka de 3,5 milen eller ännu längre för att komma till Färjestaden när Skansen finns betydligt närmare”, är en synpunkt.
Någon tycker att det alternativa förslaget att alla Gårdbyskolans barn får Mörbylånga som hemskola i högstadiet är bättre än att splittra klasser.
David Idermark skriver att han ska titta mer på förslaget att ha kvar nuvarande upptagningsområde för F-6 och bara ha ny indelning för årskurs 7-9. Nu gäller det att hitta en gräns där den blir som mest accepterad.
”Vårt dilemma har varit just detta, vart går gränsen på östra sidan för att man hellre åker till Mörbylånga än till Färjestaden. Kanske är det Stenåsa, kanske är det Alby”, svarar han några föräldrar.
Förslaget innebär att nuvarande upptagningsområde för Gårdby skola delas, så att elever söder om Södra Sandby istället hänvisas till Skansenskolans upptagningsområde för årskurs F-6. Tillsammans med Mörbylånga och Alunskolans upptagningsområde ska ingå i nya upptagningsområdet för högstadiet i Mörbylånga.
Även om det frivilliga skolvalet gör att man kan välja skola är det inte säkert att man får plats på den valda skolan, men eleven får alltid plats på hemskolan.
Om utredningen blir färdig i tid kan ett beslut fattas vid nästa utbildningsnämnd den 16 september, men beslutet kan också komma att fattas senare.
”Vi har fått in ett antal synpunkter som kommer resultera i fler förslag till lösning för nämnden att ta ställning till”, förklarar skolchefen.
Några föräldrar påpekar att familjer är beroende av skolbussarnas turer som styrs av vilken hemskola man tillhör, något som påverkar det fria skolvalet.
Många har önskemål om förbättrade busstider så att barnen inte får så lång eller krånglig resa till skolan. David Idermark svarar att han kommer att diskutera saken med Kalmar läns trafik, KLT.