Annons

Drivande bakom gängkriget i Kalmar kopplas till Kurdiska räven

En man i 25-årsåldern pekas ut som en av två drivande bakom Kalmarkonflikten. Nu kan Barometern avslöja att han misstänks vara en ledande person i nätverket Foxtrot som leds av den omskrivna Kurdiska räven.
– Det man kan se i Kalmar är samma sak som man har sett i andra delar av landet – att Foxtrot-nätverket jobbar för att lägga under sig narkotikamarknaden och agerar väldigt våldsamt, säger åklagaren Johan Henningsson.
Kalmar • Publicerad 26 augusti 2023 • Uppdaterad 2 september 2023
Kim, som pekas ut som drivande i gängkonflikten i Kalmar, kopplas till Kurdiska räven och hans nätverk. Enligt polisen är det Kim som ligger bakom Signalkontot ”Van Nistelrooy” – ett konto som återfinns i Kalmarutredningar och ett åtal i Sundsvall som ingår i gängkriget mellan Kurdiska räven och Dalennätverket.
Kim, som pekas ut som drivande i gängkonflikten i Kalmar, kopplas till Kurdiska räven och hans nätverk. Enligt polisen är det Kim som ligger bakom Signalkontot ”Van Nistelrooy” – ett konto som återfinns i Kalmarutredningar och ett åtal i Sundsvall som ingår i gängkriget mellan Kurdiska räven och Dalennätverket.

Barometern-OT kan avslöja att utbrytarsidan i Kalmar, som har vänt sig mot sina tidigare vänner i det polisen kallar för Norrlidengänget, kan kopplas till den kriminella aktören Kurdiska räven och hans nätverk Foxtrot.

Åklagare Johan Henningsson har sedan innan pekat ut två män i 25-årsåldern, tidigare bosatta i Kalmar, som drivande bakom gängkonflikten i staden som lett till mord på tre unga män, flera mordförsök och skjutningar mot bostäder. Barometern-OT kallar de båda männen för Anton och Kim, men de heter egentligen något annat.

”Det man kan se i Kalmar är samma sak som man har sett i andra delar av landet – att Foxtrot-nätverket jobbar för att lägga under sig narkotikamarknaden och agerar väldigt våldsamt.”
Johan Henningsson, åklagare.
Annons

Anton har varit häktad misstänkt för mordet på Kattrumpan där en ledande person i Norrlidengänget kallblodigt sköts till döds. Anton släpptes eftersom man inte lyckades stärka bevisningen mot honom. Han förnekar brott, men är fortfarande misstänkt.

Kim däremot, sitter häktad misstänkt för anstiftan till grovt vapenbrott och mordförsök i Kalmar i augusti 2022 samt anstiftan till grovt vapenbrott i januari 2023, också det i Kalmar.

– Det man kan se i Kalmar är samma sak som man har sett i andra delar av landet – att Foxtrot-nätverket jobbar för att lägga under sig narkotikamarknaden och agerar väldigt våldsamt, säger Johan Henningsson, åklagare och förundersökningsledare i flera relaterade gängmål i Kalmar.

Nu kan Barometern-OT dessutom avslöja att kontot ”Van Nistelrooy” i den krypterade meddelandetjänsten Signal, som polisen menar att Kim ligger bakom, förekommer både i en Kalmarutredning och i ett åtal om förberedelse till mord som ingår i gängkriget mellan Kurdiska räven och Dalennätverket i Sundsvall. I båda utredningarna är kontot kopplat till samma portugisiska telefonnummer.

Hur stark bevisning har ni när det gäller att det är Kim som ligger bakom Signalkontot ”Van Nistelrooy”?

– Vi har inspelade samtal där personen ringer via det kontot. De ligger hos NFC för analys, säger Henningsson.

Är det flera olika personer som använder samma användarnamn på Signal?

– Nej, flera personer använder inte samma användarnamn och man byter inte användarnamn med varandra. Det är naturligtvis möjligt, men det är osannolikt, säger Henningsson

Det är när Foxtrot-sidan i Sundsvall planerar ett mord som ”Van Nistelrooy” dyker upp i konversationer. I ett PM som polisen i Sundsvall har sammanställt skriver man att utifrån det som framkommer i chattarna är Van Nistelrooy koordinator och uppdragsgivare och verkar ”tillhöra ledande personer inom Foxtrot”. ”Van Nistelrooy” styr även skyttarna som åker till Sundsvall.

”Van Nistelrooy” skickar bland annat instruktioner till Foxtrots huvudman i Sundsvall om hur han ska agera när skyttarna kommer fram. ”Van Nistelrooy” kollar om det finns pengar till skyttarnas taxi, han frågar efter adressen och skickar kodordet ”texas” som ska användas för att man ska veta att det är rätt person som tar emot vapnet. Allt det här sker den 24 januari 2023.

Annons

Under tiden har polisen hemliga tvångsmedel på huvudmannen i Sundsvall och kan därför följa en del av konversationerna i realtid.

Två dagar efter, den 26 januari, kommunicerar ”Van Nistelrooy” med huvudmannen i Sundsvall och en oidentifierad person om hur många vapen som ska användas vid skjutningen.

En okänd användare svarar: ”Vi har 2 kallar (kalasjnikovs reds. anm.) däruppe och en glock som ni tog med”.

”Okej bror har sagt till dom nu. De undrar om hur/när man får tabbarna”, skriver ”Van Nistelrooy” tillbaka och syftar på skyttarna.

Polisen slår till när en kvinna ska överlämna vapnen till skyttarna och de grips. Huvudmannen i Sundsvall grips senare samma kväll. Därmed lyckas polisen stoppa det planerade mordet.

”Att han har kopplingar till Foxtrot är ganska uppenbart, men var i hierarkin han är och vad han har gjort i Sundsvall får den fortsatta utredningen visa.”
Johan Henningsson, åklagare.

Polisen i Sundsvall menar att personen bakom kontot ”Van Nistelrooy” har en ledande roll i nätverket Foxtrot – är det er bild också?

– Att han har kopplingar till Foxtrot är ganska uppenbart, men var i hierarkin han är och vad han har gjort i Sundsvall får den fortsatta utredningen visa, säger Johan Henningsson.

I Kalmar misstänks Kim, som enligt polisen ligger bakom kontot ”Van Nistelrooy”, bland annat för anstiftan till grovt vapenbrott. I den utredningen har polisen hittat Signalmeddelanden där just det kontot skriver till Oxhagengängets informella ledare att han ska skicka ett kilo hasch. Men Oxhagengängets ledare ber också ”Van Nistelrooy” om en ”gun”, det vill säga en pistol, och att ”gunen” är det viktigaste.

Elva dagar före det planerade mordet i Sundsvall som stoppades av polisen skriver ”Van Nistelrooy” till Oxhagengängets ledare att ett vapen ska levereras av en person i en grå Citroën. Även här anger ”Van Nistelrooy” kodordet ”texas” för leveransen. Senare samma kväll gör polisen husrannsakan i ledarens lägenhet och i samband med det hittas en pistol. Både Oxhagengängets informella ledare och hans vän dömdes för grovt vapenbrott i tingsrätten. I domen skriver tingsrätten att det är klarlagt att han ”beställt vapnet av och fått det levererat genom ”Van Nistelrooys” försorg”. Eftersom Kim greps senare än de andra är åtal inte väckt mot honom än.

SKJUTNINGARNA I KALMAR – DETTA HAR HÄNT:

Här saknas innehåll

I en rapport där polisen beskriver hur nätverket Foxtrot agerar kan man läsa att nätverket har ambitioner att kontrollera narkotikamarknaden i Stockholm och Sundsvall, men också i andra delar av landet. Polisen har också sett att Foxtrot har ”utnyttjat befintliga motsättningar” och till exempel gått in och allierat sig med och beväpnat den ena sidan i en konflikt.

Annons

Kan det vara något liknande som hänt i Kalmar?

– Det är mycket som talar för att narkotikan kommer från Foxtrot, men sedan blir det lite spekulationer. Om man tittar på Kalmarkonflikten har det varit, förutom mordet på Ängöleden, en mycket ensidig våldsanvändning och en apart skillnad i hur mycket våld man har använt. Det har varit skjutning efter skjutning som om man verkligen ska utradera andra sidan (Norrlidengänget reds anm). Det pekar mot att det finns ett liknande modus som Foxtrot har, säger Henningsson och fortsätter:

– Men om det beror på att man ingår i Foxtrot och då förväntas agera på det här sättet eller om Kim sitter i Spanien, har en massa pengar och tänker att nu ska jag bli gängkriminell och jobba med Kurdiska räven och därför gör så här för att visa att han kan hantera sin marknad och kanske få fler marknader. Det vet vi inte, säger han.

Kim själv förnekar brotten han misstänks för i Kalmar. Han är inte delgiven misstanke för någon brottslighet i Sundsvall.

– Han menar att han är oskyldig och har inte sagt något i polisförhör sedan i mars, säger åklagaren.

Anton, som fortfarande är misstänkt för mordet på Kattrumpan, har efter att han släpptes ur häktet lämnat landet och befinner sig i Turkiet, enligt uppgifter till Barometern. I Turkiet tror man även att Kurdiska räven gömmer sig.

Bakgrund

Kurdiska räven och konflikten med Dalennätverket

• Vintern 2022–23 skakas Sverige, främst Stockholm och Uppsala, av ett stort antal våldsdåd. Det är när konflikten mellan Dalennätverket och nätverket Foxtrot intensifieras.

• Nätverk Foxtrot, som det kallas av polisen, består av en tongivande kriminell aktör – Kurdiska räven – och hans förtrogna. Nätverkets brottslighet styrs från utlandet och består mest av storskalig narkotikasmuggling till Sverige.

• Från slutet av 2022 och fram till 2023 inträffar ett 40-tal våldshändelser inom ramen för konflikten. Flera fall av mord, mordförsök och sprängningar och ofta är det bara dagar mellan angrepp och vedergällning.

• Konflikten bottnar i konkurrens om narkotikamarknader framför allt i Stockholm och Sundsvall. Nätverken drivs också av en vilja att vedergälla tidigare våldshändelser, vilket blivit ett alltmer centralt motiv.

• Pistoler, automatkarbiner, handgranater och andra explosiva ämnen har använts i konflikten. Dåden har inte bara riktats mot aktörer inom konflikten utan också mot anhöriga till inblandade.

Källa: Polismyndigheten

Lotta WaghornSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons