Annons

Studie- och yrkesvägledare ger tips inför gymnasievalet

Studie- och yrkesvägledaren Carolina Johansson upplever att många högstadielever på Krungårdsskolan och Parkskolan väljer bort Mönsteråsgymnasiet när det är dags för gymnasievalet.
– Det är ofta annat som lockar, säger hon.
Blomstermåla/Mönsterås • Publicerad 11 december 2022 • Uppdaterad 13 december 2022
Carolina Johansson är studie- och yrkesvägledare vid Krungårdsskolan och Parkskolan i Mönsterås kommun.
Carolina Johansson är studie- och yrkesvägledare vid Krungårdsskolan och Parkskolan i Mönsterås kommun.Foto: Adam Wigren

Sedan 2006 har hon arbetat som studie och yrkesvägledare på Krungårdsskolan. Numera hjälper hon även eleverna på Parkskolan att staka ut framtiden. I Mönsterås kommun är det 122 elever som ska göra sitt gymnasieval nästa år. Hon upplever att Kalmar eller Oskarshamn ofta lockar när eleverna ska göra sina val.

– Många vill komma bort och träffa nya människor. Sedan finns det fördelar med Mönsteråsgymnasiet. Det går väldigt bra för eleverna som har gått på Mönsteråsgymnasiet, säger Carolina Johansson.

Annons

– Jag har pratat med flera stycken som har gått på Mönsteråsgymnasiet och sedan läst vid högskolan. De tycker att man ligger så mycket längre fram än dem som gått på gymnasiet i Kalmar, Göteborg och Stockholm. Det är verkligen hög kvalité på Mönsteråsgymnasiets utbildningar. Jag försöker säga det till eleverna men det är ofta annat som lockar.

Är det svårt att få eleverna att välja Mönsteråsgymnasiet?

– Jag ska var opartisk som studievägledare. Det är det första man lär sig på utbildningen. Det jag kan göra är att presentera fördelar med Mönsteråsgymnasiet.

Många behöriga lärare och att alla blir sedda är två fördelar med Mönsteråsgymnasiet enligt Carolina Johansson.

Vad har du för tips inför gymnasievalet?

– Välj efter intresse. Den ultimata känslan ska vara att man väljer ett program som är roligt och lärorikt. Har man den känslan och motivationen kommer det avspegla sig i betygen man går ut med efter studenten. Man ska tänka på att man alltid kan välja till kurser eller ämnen antingen direkt på gymnasiet eller göra det i ett senare skede i livet. Ett annat tips är att samla ihop information och erfarenheter från sin omgivning.

Om man är osäker vad är dina tips då?

Prata med din syv (studie- och yrkesvägledare). Prata med din omgivning, gör skolbesök, läs på vad det är för kurser programmet innehåller. Tänk efter vilket program som kan passa dig bäst.

Fakta

Gymnasievalet

Gymnasieregion Norra Kalmar Län: Mönsterås, Västervik, Oskarshamn, Vimmerby, Högsby, Hultsfred

Gymnasieval: 7 december -15 februari

Preliminär antagning: 6 april

Omval: 6 april - 9 maj

Slutgiltig antagning: 30 juni

Sista svarsdag: 28 juli

Reservantagning: pågår två veckor efter skolstart

Gymnasieantagning Kalmarsunds gymnasieförbund: Torsås, Mörbylånga, Kalmar, Nybro, Borgholm

Gymnasieval: 15 januari - 15 februari

Preliminär antagning: 6 april

Omval: 24 april - 15 maj

Slutgiltig antagning: 1 juli

Sista svarsdag: 31 juli

Reservantagning: 7 augusti - 14 september

Källa: Gymnasiekoll

Adam WigrenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons