Regionen mot rekordresultat – 313 miljoner i överskott
När regionstyrelsen samlades för första gången efter ”sommarlovet” var regionens ekonomi en av huvudfrågorna. Och det var ett positivt besked ekonomidirektör Lars Mattsson levererade.
Region Kalmar län beräknas göra ett resultat på 313 miljoner kronor för 2021, vilket är 105 miljoner kronor bättre än budget.
”Majoriteten ska vara ärlig med varifrån överskottet kommer, det är statsbidrag, överskott från börsen och en skattehöjning. Nu läggs skatthöjningen på hög, den borde användas till sjukvård.”Malin Sjölander (M), regionråd.
En prognos som dock också innehåller stora minusposter för enskilda förvaltningar. Prognosen för hälso- och sjukvårdsförvaltningen visar minus 223 miljoner kronor för årets första sju månader och KLT:s underskott är drygt 64 miljoner.
Regionen beräknar också att merkostnaderna för pandemin under 2021 kommer att bli 181 miljoner kronor.
Och beskeden från Lars Mattsson gladde den politiska S-C-L-majoriteten.
– Ordning och reda i regionens ekonomi innebär att vi kan kraftsamla för att klara den uppskjutna vården, bland annat använda andra vårdaktörer och satsa på att hjälpa patienter med vårdguidning för att hitta vårdmöjligheter i andra regioner. Allt för att hantera den uppskjuta vården på ett ansvarsfullt sätt så fort som möjligt samtidigt som vi tar hänsyn till behovet av återhämtning, säger Christer Jonsson (C), regionstyrelsens vice-ordförande.
Men oppositionen är, inte oväntat, inte lika positiv.
– Hur tänker majoriteten bekosta den uppskjutna vård som nu ska genomföras. Den frågan har jag lyft i ett år nu. Jag tycker att regionen, likt flera andra regioner, borde bygga upp en särskild kassa, en coronafond, där vi tar pengar till den uppskjutna vården. I dag vet vi ju inte ens vilka kostnaderna kan bli, det är direkt oansvarigt att inte utreda detta, säger Malin Sjölander, som också är orolig för hur överskottet kommit till.
– Majoriteten ska vara ärlig med varifrån överskottet kommer, det är statsbidrag, överskott från börsen och en skattehöjning. Nu läggs skatthöjningen på hög, den borde användas till sjukvård.
Men Christer Jonsson anser inte att överskotten och skattepengar läggs på hög.
– Vi lägger inte några pengar på hög, vi sparar till de investeringar vi planerar för. Nu kan vi investera utan att låna, det är en styrka, säger Christer Jonsson.