Annons

Modell förutsäger hur viruset sprids i städer

Restauranger, gym, kaféer och hotell. Det är på sådana platser som risken för smitta är som allra störst, visar forskning.
Coronaviruset (TT) • Publicerad 11 november 2020
Med hjälp av mobiltelefonuppgifter från nära 100 miljoner amerikaner har forskare lyckats bygga en datormodell som korrekt kan förutsäga hur smittspridningen av det nya coronaviruset ser ut i storstäder.Foto: Evan Agostini/AP/TT

Den egna familjen och arbetsplatsen har av Folkhälsomyndigheten pekats ut som "hot spots", det vill säga viktiga platser för spridning av det nya coronaviruset. Men förutom dem, var någonstans löper man störst risk att smittas?

Amerikanska forskare har utvecklat en datormodell som framgångsrikt kunde förutsäga hur det nya coronaviruset spreds i tio större amerikanska städer, som Chicago eller New York. Modellen kan också förklara varför fattiga amerikaner löper större risk att smittas, jämfört med rika.

Annons

"Vi har byggt en datormodell som analyserar hur människor med olika demografiska bakgrunder, och från olika områden, besöker olika platser med mycket eller lite trängsel. Utifrån detta kunde vi förutsäga sannolikheten för nya infektioner för varje given plats och tid", säger Jure Leskovec, forskare vid Stanford School of Engineering, i ett pressmeddelande.

Två perioder

Studien, som redovisas i det senaste numret av tidskriften Nature, bygger bland annat på rörelsemönstret hos 98 miljoner amerikaner i tio större städer under två perioder i våras. Bland städerna återfinns Chicago, Dallas, Los Angeles och New York.

Under den första fasen matade forskarna in uppgifter från 553 000 offentliga lokaler som människor besöker varje dag, som olika typer av affärer, restauranger, kyrkor, med mera. Med hjälp av anonymiserade uppgifter från mobiloperatörer kunde de sedan få en detaljerad bild av hur många av dessa lokaler, indelade i 20 olika kategorier, som besöktes och hur många som besökte dem varje dag, hur lång tid besöken varade och, viktigast, hur hög "densiteten", det vill säga trängseln, var utifrån lokalernas storlek och antal besök.

Tillsammans med epidemiologiska uppgifter om hur smittspridningen varierade under den första fasen, kunde modellen därefter korrekt förutsäga antalet bekräftade fall över tid i de olika städerna under fas två.

Restauranger pekas ut

Det visade sig att förhållandevis få lokaler stod för en stor del av smittspridningen. I Chicago, till exempel, stod 10 procent av lokalerna för 85 procent av infektionerna. Den typ av lokaler som studien pekar ut som platser med hög smittorisk är restauranger, gym, kaféer samt hotell. Det vill säga lokaler där förhållandevis många personer vistas i, under förhållandevis lång tid.

Därutöver kunde forskarna även se varför fattiga människor löper högre risk än rika att smittas av det nya coronaviruset. Människor från fattigare områden vistas och arbetar nämligen oftare i lokaler med större trängsel, än vad rika i genomsnitt gör.

Exempelvis hade de matvaruaffärer som fattiga personer handlar i 59 procent fler människor per kvadratfot, jämfört med de affärer som rika normalt besöker. Dessutom tillbringade de fattiga i genomsnitt 17 procent mer tid i affären, än vad de mer välbeställda gjorde.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons