Här behöver skolorna växa – så blir nya Skansenskolan
Här saknas innehåll
Samtidigt har Mörbylånga kommun fått en ny skolchef.
Mirja Westerlund trodde att hon skulle arbeta som skolutvecklare när hon i maj sökte sig till Mörbylånga kommun från Västerviks gymnasium där hon varit rektor många år. Men hon fick istället jobbet som vikarierande skolchef, eftersom skolchefen David Idermark skulle arbeta som biträdande kommundirektör året ut.
Färjestadens högstadium:
Om en dryg vecka öppnar Färjestadens högstadium sina nya lokaler för strax över 200 elever. Riktigt hur många elever det blir vet man inte förrän skolstarten varit, förklarar Mirja Westerlund. Det gäller alla kommunens skolor, där elevantalet än så länge är ungefär som förväntat.
Men på sikt kommer det bli hårt tryck på vissa skolor där det byggs många nya bostäder nu, som i Glömminge, Färjestaden och i Gårdby. Det förklarade tidigare skolchef David Idermark för politikerna på senaste kommunfullmäktige. Där berättade han även om ombyggnadsplanerna för Skansenskolan.
– I högstadiet råder stor osäkerhet i planeringen av verksamhet och lokaler, men vi har ett bra samarbete med friskolorna och alla behövs. Vi har haft fristående skolor i Färjestaden i cirka 20 år, sedan Ölands friskola öppnade, sa David Idermark om att det nu finns tre högstadieskolor i Färjestaden.
Skansenskolan:
Skansenskolan kommer i höst ha en sjua, en åtta och en nia. Högstadiet har cirka 70 elever och i hela F-9 har skolan totalt cirka 280 elever.
Skolan är sliten och ska renoveras. Korridorerna ska bort och skolan ska byggas om för att bli mer tillgänglig för alla. Och en del av lokalerna ska anpassas till särskolan, berättar David Idermark.
– Vi ska samla alla särskoleverksamhet på Skansenskolan från 2023. Det tror vi är en framgångsfaktor. I dag finns låg- och mellanstadiets särskola i Färjestaden, högstadiet på Skansenskolan.
Upphandling av ombyggnation sker i höst och planen är att skolan ska vara ombyggd och klar till 2023.
– Vi ser fram mot nystarten. Elevantalet ändras och vi kommer jobba mycket för att det ska bli en F-9-skola på annat sätt än tidigare, när högstadiet mer var en enhet för sig. Man ska kunna se en röd tråd på ett tydligare sätt genom hela grundskolan, säger Helena Djukanovic, rektor för Skansenskolan och Alunskolan.
Hon började som rektor för F-6 Skansenskolan samt Alunskolan förra året tillsammans med Eva Cegrell som var rektor för åk 7-9 och som slutat. Nu tar hon över som rektor med huvudansvar för både Skansenskolan F-9 och Alunskolan F-6. Biträdande rektorer blir Therese Sebyhed högstadiet och grundsärskolan och Camilla Lindström förskoleklass till årskurs 6.
Under ombyggnaden flyttas eleverna runt på Skansenskolan som har gott om lokaler när en stor del av högstadieeleverna flyttat till Färjestaden.
– Vi jobbar för att klasserna ska behöva flytta så få gånger som möjligt. Det kommer se lite olika ut beroende på var i byggprocessen man befinner sig. Vi har personal från skolan med i planeringsarbetet, säger Mirja Westerlund.
När renoveringen är klar 2023 frigörs lokaler på Skansenskolan till annan kommunal verksamhet, enligt David Idermark.
Glömminge skola:
– Vi försöker följa hur de olika områdena bebyggs. I Saxnäs, Glömminge, Strandskogen, Glömminge backe. Där ser vi ju att vi behöver fler skollokaler och fler förskolelokaler de närmaste åren, säger David Idermark.
Skolgården på Glömminge skola är stor och har plats för fler moduler, enligt David Idermark. Det finns också beredskap för att bygga ut Glömminge skola med ytterligare två klassrum, i samma byggnad som förskolan.
Men någon större utbyggnad av förskolan i Glömminge är nog inte aktuell, utan kommunen planerar att bygga en ny förskola i Saxnäsområdet. Det finns även kommunal förskola i Algutsrum men ingen vid kusten.
– Behovet av en ny förskola är större i Saxnäs. Där skulle vi vilja bygga en kommunal förskola. Det finns en privat förskola där, Undringen, men den är alltid full.
Gårdby skola:
Eftersom barnfamiljer flyttar till Gårdby och att nya detaljplaner för bostäder är på gång kan det bli aktuellt att bygga ut skolan.
– Skolan räcker till i dag med förskola och skola på samma tomt. I dag är fyra av sex byggnader moduler. Vi får titta på hur hållbart det är i längden. Kanske ska vi ta ett helhetsgrepp i Gårdby och bygga ett nytt skolhus. Det får vi ta in i investeringsbudgeten. Efter att va-utbyggnaden är klar kanske fler vill bygga i Gårdby. I Gårdby följer vi också mönstren från Borgholms kommun, då vi har fem-sex elever per årskull som kommer från Borgholms kommun, säger David Idermark.
Torslunda skola:
En F-6-skola, där det just nu inte finns några planer för utbyggnad, enligt David Idermarks genomgång.
Alunskolan:
Alunskolan har ytor som gör att man klarar fler elever utan att göra någonting åt lokalerna, enligt David Idermark. Problemet är snarare att barngrupperna kan bli för små, när det är fem-sex barn per årskurs.
– Fler barnfamiljer behöver flytta till södra Öland. Här behöver vi jobba för att skolan ska få lite större volym, menar han.
I kommunfullmäktige i juni diskuterade politikerna också att det kanske går att utöka upptagningsområdena upp till exempelvis Kastlösa för att få fler elever till Alunskolan. Något som i så fall är en fråga för politikerna i utbildningsnämnden, enligt David Idermark.
Nu har Alunskolan cirka 50 elever och är en F-6-skola. Undervisningen bedrivs i b-form, alltså att en lärare ansvarar för två årskullar samtidigt, exempelvis både i förskoleklass och årskurs 1.
– Det är viktigt för barnen att det inte blir för små grupper. Det är inte heller ekonomiskt att ha en lärare på sex elever utan vi använder oss av b-form. Det är en lite skola och viktigt att den finns kvar i samhället i Södra Möckleby, säger Helena Djukanovic.
– Alunskolan ska på ett tydligare sätt bli en systerskola till Skansenskolan. Vi kommer även att ha mer erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling mellan lärarna på Alunskolan och Skansenskolan, säger hon.
Färjestadens skola och Smaragdskolan:
Färjestaden växer med många nya bostäder och skolutbyggnad kommer behövas, enligt David Idermark.
– Färjestadens nya detaljplan för 500 eller 900 nya bostäder medför många nya barnfamiljer. Där behöver vi också se över tillgången på skolor och förskolor framöver. Vi ska försöka vara i fas, men det tar längre tid att få fram skollokaler än att bygga bostäderna, säger han.
I dag har kommunen Färjestadens skola som innehåller årskurserna F-4, enligt Mörbylånga kommuns hemsida. Och Smaragdskolan med årskurserna 5-6. Skolan ligger intill nya Färjestadens högstadium och växande bostadsområden vid Färjehallen.
”Vi jobbar för att klasserna ska behöva flytta så få gånger som möjligt.”Mirja Westerlund, vik. skolchef Mörbylånga kommun om ombyggnad Skansenskolan.
”Det tar längre tid att få fram skollokaler än att bygga bostäderna.”David Idermark, t f vice kommundirektör och före detta skolchef.