Fullmäktige säger ja till visselblåsare
Det säger Carl Dahlin (M) som ligger bakom motionen om att införa en visselblåsarfunktion i Mörbylånga kommun. Syftet är att kommunens medarbetare anonymt och under skydd ska kunna anmäla oegentligheter utan rädsla för repressalier.
Han hänvisar till förra veckans beslut att den psykosociala arbetsmiljön i Mörbylånga kommunhus ska utredas efter att flera anställda slagit larm om härskarteknik och rädsla för repressalier om man framför kritik.
– Med en visselblåsarfunktion hade kanske den negativa situation som nu uppdagats på kommunhuset inte behövt inträffa, eller åtminstone stoppats tidigare. Trots att förslaget var att bifalla motionen initialt försökte någon stoppa införandet, säger Carl Dahlin.
Det var för ett år sedan han lämnade in en motion, som har skjutits upp flera gånger. Först ville majoriteten invänta en statlig utredning som presenterats, sedan ville majoriteten låta det tillitsbaserade styrsystemet som ska införas nästa år hinna sätta sig innan en visselblåsarfunktion införs.
”Är kommunen rädd för visselblåsare?” frågar Carl Dahlin därför i en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S).
– Nej, den politiska kommunledningen är inte rädd för visselblåsare. När alla hur-frågetecken är uträtade ska en visselblåsarfunktion inrättas i Mörbylånga kommun, svarar hon på fullmäktige.
Hon berättar att den statliga utredningen ”Ökad trygghet för visselblåsare” är klar och ute på remissrunda och att den gör att kommunen troligen kommer åläggas att inrätta en visselblåsarfunktion. I svaret skriver hon också att forskningen ser både fördelar och nackdelar med en anonym visselblåsarfunktion.
Å ena sidan kan visselblåsarfunktion bidra till en angiverikultur där anmälningar används för att skada andra – anonymt. Å andra sidan påvisar förvaltningsforskaren Louise Bringselius att ”43 procent av all korruption i Sveriges kommuner har avslöjats av medarbetare. Medarbetare i offentlig sektor är vår enskilt viktigaste resurs för att motverka korruption då arbetsgivarnas egna kontrollsystem, däremot, förmår endast fånga upp 11 procent av korruptionen”, svarar Matilda Wärenfalk.
– Genom en visselblåsarfunktion kan vi försäkra oss om att feedback från medarbetare, men också medborgare, når hela vägen från golvet till beslutsfattare på högsta nivå, säger hon.
Riktigt när visselblåsarfunktionen ska införas i kommunen är inte klart, mer än att det ska ske skyndsamt efter riksdagens behandling av frågan.
– Klart det kan finnas de personer som kan agera i ond tro, men de tror jag kan sorteras bort längs vägen. Nu har det varit, som jag förstår det efter ganska många samtal med medarbetare, en rädsla för repressalier. Vår verksamhet bygger på förtroende och för att ha medborgares förtroende måste vi ha medarbetarnas förtroende, säger Carl Dahlin.