Annons

Fel nämnd kan ha överklagat bastionsarenan

P-huset i Cellgraven blev aldrig prövat av mark- och miljödomstolen. Fel nämnd överklagade. Samma besked kan komma även för tvisten om bastionsarenan. Också här var det servicenämnden som sökte bygglov, men samhällsbyggnadsnämnden som överklagade.
Kalmar • Publicerad 29 mars 2019
Här, mellan stadsmuren och Södra Vallgatan i centrala Kalmar, vill kommunen bygga en friluftsteater i bastionen Johannes Rex.
Här, mellan stadsmuren och Södra Vallgatan i centrala Kalmar, vill kommunen bygga en friluftsteater i bastionen Johannes Rex.Foto: Mats Holmertz

I veckan kunde Barometern rapportera att det inte blir någon rättslig prövning i mark- och miljödomstolen om det går att bygga ett tvåvånings parkeringshus i Cellgraven, som är fornminnesklassad. Anledningen var att samhällsbyggnadsnämnden, som gett bygglovet, överklagade men det var servicenämnden som sökte bygglovet och därför den som haft rätt att klaga, anser domstolen.

Skiss över Bastionsteatern. Länsstyrelsen var positiv till friluftsteatern, men Mark- och miljödomstolen satte stopp. Kommunen har överklagat, men via samhällsbyggnadsnämnden, som skulle kunna få överklagandet avvisat om det blir som i fallet p-huset i cellgraven.
Skiss över Bastionsteatern. Länsstyrelsen var positiv till friluftsteatern, men Mark- och miljödomstolen satte stopp. Kommunen har överklagat, men via samhällsbyggnadsnämnden, som skulle kunna få överklagandet avvisat om det blir som i fallet p-huset i cellgraven.

Men än är inte sista ordet sagt. Kommunens jurist tittar nu på om det finns skäl att överklaga mark- och miljödomstolens beslut att avvisa överklagandet så att en prövning av själva sakfrågan, kan äga rum.

Annons

– Eftersom domstolen avvisat vår överklagan så är sakfrågan om parkeringshuset kan byggas eller inte, inte prövad. Servicenämnden kan inte heller överklaga nu, det är för sent, säger Mikael Kaiser, bygglovschef på Kalmar kommun.

Den rättsliga processen kring Bastionsarenan har många likheter. Här har kommunen länsstyrelsen på sin sida, men en privatperson överklagade och fick rätt i mark- och miljödomstolen. Även här har samhällsbyggnadsnämnden överklagat, men till mark- och miljööverdomstolen.

– Det är två olika domstolar, men om mark- och miljööverdomstolen resonerar på samma sätt som mark- och miljödomstolen, så skulle det kunna bli så att vi inte anses vara berättigade att överklaga.

I fråga om bastionsarenan har emellertid mark- och miljödomstolen gett samhällsbyggnadsnämnden möjlighet att yttra sig före domen.

– Där satte mark- och miljödomstolen oss som motpart, säger Mikael Kaiser.

Det har ännu inte kommit besked från Mark- och miljööverdomstolen om de ger prövningstillstånd för kommunens överklagande gällande bastionsarenan.

Christopher Dywik (KD) välkomnade beskedet om Cellgraven.
Christopher Dywik (KD) välkomnade beskedet om Cellgraven.Foto: SUVAD MRKONJIC

När det kommer till parkeringshuset i Cellgraven är det ett bakslag för den politiska majoriteten i samhällsbyggnadsnämnden. Men delar av oppositionen jublar.

– Det känns fantastiskt att denna ovärderliga kulturmiljö nu är räddad. Norra delen av cellgraven är ju en del av ravelinen Prins Carl, en del av Kalmars yttre befästningsverk från 1600-talet, en fornlämning. Därför känns det skönt att vi äntligen kan lägga den här huvudlösa placeringen bakom oss, skriver Christopher Dywik (KD), i ett pressmeddelande.

Kristdemokraternas förslag för att råda bot på bristen på parkeringsplatser i centrum är att bygga parkeringshus vid Stagneliusskolan eller där parkeringsplatserna Bönhasen och Lustgården finns, intill Södra Kanalgatan.

Läs mer om turerna kring bastionsarenan:

Emma AreniusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons