Annons

Världsrekord i semla på sjätte försöket

De hoppades slå semmelrekord, och gjorde det med god marginal. Världens största semla väger 300 kilo – dubbelt så mycket som den var planerad att väga.
Mat • Publicerad 18 februari 2020
Bagaren Daniel Granholm jämför rekordsemlan med en vanlig semla.
Bagaren Daniel Granholm jämför rekordsemlan med en vanlig semla.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Bageriet Bake My Day försöker slå Guinness-rekord med att baka världens största semla.
Bageriet Bake My Day försöker slå Guinness-rekord med att baka världens största semla.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Semlan innehåller 30 kg mandelmassa, 80 kg bulle, 100 kg grädde och 2 kg florsocker.
Semlan innehåller 30 kg mandelmassa, 80 kg bulle, 100 kg grädde och 2 kg florsocker.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Moses Isik kunde inte sova något natten till tisdagen. Nervositeten över det stundande rekordförsöket var för stor.

– Vi hade fem misslyckade försök innan, men vi fick till den på sista försöket. Det är ganska häftigt att se, den är lite över 2 000 gånger så stor som en vanlig semla, säger han.

Annons

Målet var att semlan skulle väga 148 kilo, men slutresultatet landade på hela 300 kilo efter en del justeringar i sista minuten. Runt midnatt stod rekordsemlan klar, fylld med 130 kilo grädde och 30 kilo mandelmassa. Bara att grädda degen tog sju timmar i ugn.

TT: Hur smakar semlan?

– Den smakar lika bra som våra vanliga semlor, det är precis samma ingredienser. Problemet är att få med allt i en tugga, det är lite svårare eftersom den är så stor.

För att verifiera rekordet har flera företag hjälpt till att mäta och göra 3D-modeller av semlan, dessutom har man filmat hela tillverkningsprocessen. Materialet ska nu skickas till Guinness rekordbok.

– Det är en hel del formalia för att få vara med, men det känns helt fantastiskt nu, säger Moses Isik.

Rekordsemlan visas upp på Sergels torg i Stockholm under tisdagen och intresset för den har varit stort.

– Det är många kommer förbi och vill smaka. Folk tycker att det är kul, semlor är ju så svenskt det kan bli.

Alice Nordevik/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons