Taximordet inspirerade Johanna Mo till nya deckarserien
Tanken var att ”Nattsångaren” skulle utspela sig i maj 2020. Men när coronaviruset kom och ställde till det fick planerna ändras.
– Nu utspelar den sig i maj 2019, bok två i augusti 2019 och bok tre i december 2019 i stället. Man kan ju bli lite nyfiken på när böcker ska börja utspela sig 2020, funderar Johanna Mo.
I boken återvänder huvudpersonen Hanna Duncker till barndomens Öland, som hon lämnade efter studenten. Det blev för jobbigt att vara kvar när pappan dömdes för mord och resten av samhället såg snett på familjen. Men efter att pappan dött är det något som drar Hanna hemåt igen. Hon köper sig en stuga i Kleva och börjar arbeta på Kalmarpolisen. Hanna dras snabbt in i händelserna när en tonårig kille hittas död på Möckelmossens rastplats. När det visar sig att han är son till Hannas före detta bästa vän blandas minnen och personliga relationer in i utredningen.
Trots att ”Nattsångaren” är Johanna Mos åttonde bok är det första gången hon skriver om sin uppväxtmiljö.
– Jag har nog tänkt förut att jag vill använda miljön som finns på Öland och i Kalmar, och nu kändes det rätt i tiden. Och så börjar jag kanske bli gammal och nostalgisk, säger hon med ett skratt.
”Det är viktigt att skapa känslan av att man verkligen är i området, även om man såklart måste få ta sig vissa friheter.”Johanna Mo
Ytterligare en anledning är att hon ville skriva om hur det är att vara anhörig till någon som begått ett brott. Framför allt på en mindre ort där det snabbt börjar pratas eftersom alla vet vem det handlar om.
Inspirationen kommer från hennes uppväxt och det så kallade Taximordet 1991 – ett fall som det skrevs och pratades väldigt mycket om. De tre dömda männen kom från Kalmar och den som media kallade för hjärnan var pojkvän till Johanna Mos storasyster, vilket påverkade hennes familj starkt.
Taximordet
• Den 27 oktober 1991 försvann och mördades 52-åriga taxichauffören och tvåbarnsmamman Dusanka Petrén i Stockholm. Fallet fick stor uppmärksamhet i media.
• Det visade sig att tre män i 20-årsåldern från Kalmar låg bakom mordet, på beställning av kvinnans exman.
• Två av männen genomförde mordet, medan en av dem – i media kallad Hjärnan – skötte en stor del av kontakten med exmannen och tog emot pengarna för mordet.
• Männen kunde spåras tack vare att de och exmannen använt mobiltelefoner, vilket var relativt ovanligt vid den här tiden.
• Dusanka Petréns kropp hittades nedgrävd i Kråksmåla, mellan Nybro och Högsby.
• Exmannen dömdes till tio års fängelse. De två männen som utfört mordet dömdes till åtta års fängelse var, och den som kallades hjärnan fick fyra års fängelse för medhjälp till mord.
– Det fanns ingen koppling, inga skäl för dem att göra det här. Hans föräldrar kom hem till oss och sa att det måste vara ett misstag, men det visade sig ju att det inte var det. Det var så konstigt, hela känslan att folk faktiskt dödar och för så sjuka skäl, som pengar och kicken, berättar Johanna Mo.
När det uppdagades att männen var från Kalmar började det pratas ännu mer. Att Johanna Mos syster dessutom fortsatte att vara tillsammans med sin pojkvän medan han satt i fängelse och ett par år efteråt väckte också åsikter.
– Det var mycket prat om hur mina föräldrar kunde tillåta det och min mamma har tänkt mycket på om de gjorde rätt. Men hade de förbjudit henne att träffa honom hade hon förmodligen stuckit hemifrån. Min mamma blev överlycklig när de äntligen gjorde slut. Det var aldrig en sund relation.
Det är som sagt de här erfarenheterna som inspirerat Johanna Mo till nya deckarserien ”Ölandsbrotten”
– Jag var ändå rätt mycket vid sidan om då. Så i ”Nattsångaren” ville jag sätta mig in i hur det är att stå närmare. Därför låter jag Hannas pappa dömas för mord. Jag ville också få med det här pratet som blir när man bor på landsbygden. Min mamma gick till jobbet och kompisarna visste ju hennes koppling, men pratade ändå, säger hon och fortsätter:
– Det är hemskt med mord. Framför allt är det en enorm tragedi för de som står nära offret. Men även gärningsmannens familj kan få det tufft efteråt. De tvingas leva med en skuld som inte är deras.
Närvaron i boken är hög och har man varit i Kalmar eller runt Färjestaden och Gårdby på Öland den senaste tiden känner man igen sig när man läser.
– Det är viktigt att skapa känslan av att man verkligen är i området, även om man måste få ta sig vissa friheter. Men personerna i boken åker ju runt, de fikar och äter på olika platser och jag besökte alla, säger Johanna Mo.
Förra sommaren åkte hon hit för att göra research. Hon körde runt på Öland och ”smög omkring utanför polishuset i Kalmar”, som hon själv säger. Dessutom fick hon i höstas möjligheten att besöka polishuset och träffa två kommissarier.
– De tog sig även tid att läsa igenom manuset sedan, det var jättebra.
Att välja vilka platser som skulle få vara med i boken var både lätt och svårt. Att offret skulle komma från Gårdby var lätt, då Johanna Mos kusiner gick i skolan där. De är uppvuxna i Södra Näsby, en av byarna intill, och hon var ofta där på besök.
– Kleva, där Hanna bor, valde jag mer på namn. Det ligger nära havet och har rätt storlek, så det blev bra.
Platsen där offret hittas var betydligt svårare. Först var tanken att han skulle hittas i Dröstorps ödeby.
– Men jag insåg att man inte kan komma ända fram med bil. Så då fick jag leta lite. Jag ville verkligen ha en plats vid Alvaret, det är så fint och speciellt, men som man ändå kan nå med bil. En dag körde vi förbi Möckelmossens rastplats och jag var tvungen att gå ut och fota. Det var rätt plats.
”Det känns som att ’Nattsångaren’ har blivit bättre när jag har kunnat fokusera och låta det ta tid.”Johanna Mo
Trots att det har gått 13 år sedan Johanna Mos författardebut så är det mycket som har varit nytt i samband med ”Nattsångaren”. Böckerna i ”Ölandsbrotten” ges ut på nystartade förlaget Romanus & Selling, manuset har sålts till flera andra länder och Johanna Mo kan nu äntligen kalla sig författare på heltid.
– Egentligen är det från och med nu 2020, men jag började trappa ner på mina andra uppdrag redan i höstas. Det har varit skönt att kunna fokusera på skrivandet och det känns som att ”Nattsångaren” har blivit bättre när jag har kunnat fokusera och låta det ta tid, säger hon.
Just nu är hon mitt uppe i arbetet med andra delen om Hanna Duncker. Hon har avtal på tre böcker, även om det finns lite lösa planer på en fjärde. Johanna Mo är väldigt strukturerad och gör upp en planering över vad som ska hända innan hon börjar skriva. När planen är klar börjar själva skrivandet.
– Det är bra att ha de viktigaste sakerna uppskrivna. Jag brukar vara duktig på att följa den i början, men sedan tillkommer det ju saker. Det är svårt att hitta på en hel bok hypotetiskt.
Researchen är viktig och senare i processen brukar hon besöka platserna hon skriver om för att allt ska bli rätt. Så är även tanken den här gången.
– Vi har en stuga bokad i Grönhögen i sommar, för nästa bok ska utspela sig mycket där är tanken, säger Johanna Mo.
Johanna Mo
Ålder: 44 år.
Bor: I Stockholm.
Uppvuxen: I Lindsdal i Kalmar.
Familj: Make och två döttrar.
Gör: Författare.
Läser just nu: ”Ödesmark” av Stina Jackson.
Lyssnar på: ”Många ljudböcker, det har blivit ett sätt att öka konsumtionen av böcker.”
Tittar på: ”Många spänningsserier, just nu ’Killing Eve’.”
Favoritförfattare: ”Det är svårt att välja, men många av mina favoriter just nu är svenska. Jag gillar till exempel Arne Dahl, Camilla Grebe, Malin Persson Giolito, Mattias Edvardsson och Stina Jackson.”
Tidigare böcker: ”Får i mig mer liv än jag är van vid” (2007), ”Precis så illa är det” (2010), ”Döden tänkte jag mig så” (2013), ”Vänd om och var stilla” (2014), ”Allting trasigt ska bli helt” (2015), ”Svarta änkan” (2019) och ”Jag var tvungen att gå” (2019).
Övrigt: Fick Barometern-OT:s pris Gyllene fjädern 2013.
Aktuell med: ”Nattsångaren”, första delen i nya deckarserien ”Ölandsbrotten”. Kommer till Dillbergs bokhandel i Kalmar för signering fredagen den 12 juni och till Borgholms bokhandel lördagen den 13 juni.