Annons

Kalmarkille vidare i ”Sveriges mästerkock”

I veckan var det premiär för Sveriges mästerkock. En av deltagarna som gick vidare till slututtagning i Gävle var Smedbybon Simon Isgren.
– Det var jättenervöst, säger han.
Kalmar/Nybro • Publicerad 9 januari 2020
Simon Isgren.
Simon Isgren.Foto: Privat

Ravioli på egengjord pasta fylld med ricotta och karljohanssvamp, serverad med vitvinssås, friterad persilja och pinjenötter. Det var rätten som tog Simon Isgren – uppvuxen i Nybro men numera bosatt i Smedby i Kalmar – vidare i årets säsong av TV4:s tittarsuccé ”Sveriges mästerkock.”

– Jag ville laga en rätt som dels kunde påvisa mitt hantverk – det är lite halvmeckigt att göra ravioli om man inte gjort det innan. Sedan ville jag åt smaksättningen, den har fina kombinationer av smaker och eftersom programmet spelades in på hösten låg det rätt i tiden med svamp, säger Simon Isgren.

Annons

Just det italienska köket ligger honom extra varmt om hjärtat, men trots att han kände sig nöjd med sin rätt var det pirrigt att laga den inför juryn, som består av – Markus Aujalay, Mischa Billing och Leif Mannerström.

– Det var jättenervöst, jag har nog aldrig varit så nervös innan. Man lagar ju mat till vänner och familj men aldrig för proffs som i det här fallet. De inger ju en del respekt.

Leif Mannerström, Mischa Billing och Markus Aujalay.
Leif Mannerström, Mischa Billing och Markus Aujalay.Foto: TV4 CMore

Matlagningsintresset blommade upp först för tio år sedan, i samband med att han träffade sin nuvarande sambo. Hon kom från ett matintresserat hem och lärde honom många värdefulla grunder inom matlagningskonsten.

– Sedan har jag tagit det vidare och lärt mig själv, inspirerats av matbloggar, tv-program och tidningar. Det bästa jag vet är att få bjuda hem folk på en bra middag.

I tv-programmet får man inte se Simon Isgrens första audition, men han beskriver att han knappt kommer ihåg vad juryn sa till honom när de smakade hans mat.

–Jag har nästan glömt vad de sa men de var väldigt kritiska. Jag minns att Markus tittade på mig och sa ”vi får se hur långt det här räcker”. Men sedan fick jag ett ja från allihop.

Fakta

Sveriges Mästerkock

Tv-program på TV4 som firar tioårsjubileum i år.

Amatörkockar får söka till programmet och slutligen väljs tolv ut för att tävla om titeln Sveriges mästerkock

Juryn utgörs av proffsen Markus Aujalay, Mischa Billing och Leif Mannerström.

I de första säsongerna var Markus Aujalay, Leif Mannerström och Per Morberg jury. Sedan ersattes Morberg av Anders Dahlbom. 2015 ersattes Dahlbom av Mischa Billing.

2017 tog sig Emma Håkansson från Kalmar ända fram till topp 4.

Frida LindströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons