”Bara entreprenörer kan rädda södra Öland”
En nedläggning av Cementa skulle ställa ett 70-tal personer på södra Öland utan arbete. För Ölands näringsliv skulle det vara ett hårt slag och Mörbylånga kommuns politiker har krävt svar av Cementas ägare – tyska HeidelbergCement.
– Politikerna kan inget göra, beslutet är redan fattat. Nu handlar det om att andra krafter kan skapa nya verksamheter på södra Öland. Och som jag ser det är det bara entreprenörer som kan rädda södra Öland, säger Anders Bergman.
Han bor numera i Stora Rör och har sedan ett antal år lämnat yrkeslivet, men Anders Bergman har fortfarande intresset och drivet att förändra. Han har varit vd för Liljas i Kalmar i 15 år, tolv av dem som ägare. Han har även jobbat som vd för Volvo Sverige, Chrysler, Hyundai och Fiat, ägt Modulenthus och suttit i flera styrelser, både lokalt och nationellt. Bergman var också drivande i byggandet av Kalmarsalen.
Kontaktnätet är fortfarande brett och omfattande.
– Jag är inte ute efter någon uppmärksamhet, men jag tror att jag fortfarande skulle kunna hjälpa till. Om södra Öland ska vara den fina bygd som vi vill ha så måste alla dra sitt strå, säger han.
Hur tänker du?
– Jag har kontakter med många höga näringslivstoppar – främst från Volvo med Sören Gyll och Leif Johansson i spetsen. Men det finns många andra. Här i Stora Rör bor till exempel Lennart Jeansson (tidigare vd för Volvo Personvagnar) på sommaren och han känner väldigt mycket för Öland. Alla älskar Öland och därför tror jag det finns ett stort engagemang att tillsammans göra något bra. Jag tänker höra mig för bland dem jag känner.
Enligt Anders Bergman är det ett nätverk av starka entreprenörer som ska locka kapital för en satsning på Öland. Men exakt vad som kan etableras återstår att se.
– Jag har drivit ett projekt en längre tid om att öppna ett hospice på norra Öland. Det kanske är något man kan genomföra på södra Öland istället? Det är bara en av många tänkbara satsningar, säger Anders Bergman.
Hur skulle den verksamheten se ut?
– Jag tänker mig ett hospice med 60-70 platser där man behandlar både cancerpatienter och andra svårt sjuka. Södra Öland har en fantastisk natur för en sådan verksamhet.
En förebild är Mellby gård, industrikoncernen som grundades av Rune Andersson och som nu drivs av sönerna Johan, Gustaf och Erik. På många platser i södra Sverige har Mellby gård gjort investeringar som fått nya verksamheter att blomma.
– Det man gjort på Eriksberg i Blekinge är imponerande, säger Anders Bergman.
Som också pekar också på att många delar av samhället måste hjälpa till. Linnéuniversitet kan vara en aktör – Svenska kyrkan en annan.
– Svenska kyrkan har för mycket pengar. De äger stora markarealer som jag anser kan användas för utveckling. Jag hoppas att biskopen vill vara med i nätverket också, säger Anders Bergman.