Helena Elm: ”Jag var sämst i klassen på hemkunskap”
Allt började egentligen en sommar på högstadiet. Helena Elm fick chansen att gå en sommarkurs, Matstudio, där eleverna fick följa maten från fiskhandlaren till köksbordet.
– Jag var sämst i klassen på hemkunskap. Läraren sa till mig att det inte skulle bli något vettigt av mig i köket. Vi var två stycken som inte var så bra och vi fick jobba ihop. Fröken sa "Ni är så dåliga att ingen av de andra ska behöva arbeta ihop med er”. Det gick exceptionellt dåligt för mig, säger Helena, ler åt minnet och berättar att sommarkursen blev en ögonöppnare för henne.
– Det var väldigt roligt och intressant. Vi var på Capellagården och fick en föreläsning om örter och vi besökte en fiskaffär och lärde oss rensa fisk. På varje ställe fick vi lära oss om råvarorna och så köpte vi med oss mat som vi sedan fick laga. Sedan började jag laga mat och blev peppad att fortsätta.
Helena utbildade sig inom marknadsföring men parallellt fanns intresset för god mat. Den 28 september 2009 skrev hon sitt första inlägg på egna bloggen Bara en kaka till. Då var bloggen en rolig grej, en plats att samla och sprida recept på. Föga anade hon att den skulle utvecklas och så småningom leda till en ny inkomstkälla. Den 31 augusti gjorde Helena sin sista dag på Blücher i Kalmar, arbetsplatsen som hon varit på de senaste 15 åren. Då hade hon under en längre period funderat på att driva sitt eget företag på heltid.
– När jag kom tillbaka till jobbet efter min första mammaledighet gick jag ned i arbetstid en dag i veckan. När jag kom tillbaka efter andra barnet gick jag ned en dag till. Men jag insåg att arbetet inte skulle funka om jag bara var där två dagar i veckan så jag bestämde mig för att satsa. Barnen är tillräckligt stora och går det dåligt så får jag väl skaffa mig ett annat jobb. Jag tror att jag skulle ha ångrat mig om jag inte provat.
”Barnen vill oftast inte ens prova, de säger blä. De gillar inget av det jag lagar, de vill ha köpta köttbullar, fiskpinnar, pizza och hamburgare. De är extremt kräsna.”Helena Elm
Utifrån kan det se ut som om Helena har världens glassigaste jobb; hon tar fram recept, provlagar, testar nya produkter, gör utflykter och tar fina fotografier av mat i mysiga miljöer.
– Haha, ja, det ser så ut men det ligger mer jobb bakom än vad man tror. Jag fotograferar en del men mycket plåtar min man Olof åt mig.
Det som inte syns är all kommunikation med samarbetspartners, beräkningar av offerter, handla mat, testa recept – ibland flera gånger, mejlkonversationer och allt arbete i sociala medier.
– Allt tar tid, jag ska skriva blogginlägg, lägga ut på Facebook och Instagram, göra stories och svara på kommentarer. Jag har fullt upp men jag gillar arbetet. Vissa dagar lagar jag mat hela tiden, andra dagar är vi ute och fotograferar med hela familjen. Omväxlingen gör också att det är roligt.
Helena var tidigare matskribent i Barometern-OT:s helgbilaga Bonus Weekend och den som någon gång kikat på hennes recept vet att hon levererar godsaker som passar de flesta smaker. Men hemma i Färjestaden finns hennes två tuffaste kritiker, Lily och Evelyn är inte alltid så glada i mammas mat.
– Olof är bra, han äter allt men barnen vill oftast inte ens prova, de säger blä. De gillar inget av det jag lagar, de vill ha köpta köttbullar, fiskpinnar, pizza och hamburgare. De är extremt kräsna. Förhoppningsvis kommer de att ändra sig någon gång i framtiden.
Födelsedagen började Helena fira redan på lördagen med middag för syskon och svärföräldrar. Eftersom hon ville umgås med gästerna hade hon planerat en meny bestående av champinjonsoppa med friterade jordärtskockschips och surdegsbröd med äppelpaj efteråt.
– Det är höstigt, gott och praktisk mat som man sätter på bordet så att alla kan ta själva.
På själva födelsedagen har Helena beställt en klassiker från sin mammas kök:
– Mammas paradrätt är köttfärspaj. Den har vi alltid i samband med högtider i familjen så jag bad henne göra den till min födelsedag.
Önskar du dig något i present?
– Jag har önskat mig en ny cykel, en riktig tantcykel med korg och allt. Vi får väl se om jag får det. Annars är jag glad för vad som helst, det viktiga är ju trots allt inte presenterna.
Helena Elm
Född: Den 11 oktober 1981 på BB i Kalmar. Uppvuxen i Färjestaden.
Bor: I Färjestaden, bara några gator från barndomshemmet.
Familj: Maken Olof, barnen Lily, 7 år, och Evelyn som snart fyller 5 år samt blandrashunden Bally, 13 år.
Utbildning: Samhäll-humanistisk linje på Stagneliusskolan i Kalmar och därefter en magisterexamen i marknadsföring på dåvarande Högskolan i Kalmar.
Gör: Egen företagare inom mat och dryck med fokus på att ta fram innehåll till sociala medier, både egna och uppdragsgivares.
Intressen: Äta och laga god mat, vara i trädgården, göra utflykter runt om på Öland.
Läser: ”Många kokböcker så klart men den senaste var skönlitterär, 'Je m'appelle Agneta' av Emma Hamberg, den var riktigt bra.”
Lyssnar på: ”Åh, nu är jag tråkig men jag tycker mest att det är störigt med musik. Jag kan lyssna på Simon & Garfunkel och så gillar jag poddar, särskilt 'The food blogger pro podcast'.”
Så kopplar jag av: ”Med te och macka framför en trevlig tv-serie. Egentligen är jag ganska tråkig, jag gillar lugna och enkla saker, att vara i trädgården, äta goda middagar med familj och vänner.”
Tre ord om mig: ”Glad, snäll och kreativ.”
Favoritmat: ”Jag gillar pastarätter väldigt mycket, spaghetti carbonara är min favorit.”