Annons

Musikteatern fyller 25 år – firar med ny musikalshow

– Ylva! Du ska inte ha det hårbandet i det här numret. Och Ludvig, du måste byta till vit skjorta.
Lif Henell håller ordning på ensemblen i Södra Ölands musikteater, inför repetitionerna i Skansenskolans aula i Mörbylånga.
Publicerad 23 oktober 2019
Filip Rörström spelar en kaxig, omsvärmad Gaston i Skönheten och odjuret.
Filip Rörström spelar en kaxig, omsvärmad Gaston i Skönheten och odjuret.Foto: Johanna Eriksson

Som musikteaterns samordnande regissör har hon fullt upp med att förbereda allt och alla inför kvällens repetition av musikteaterns jubileumsföreställning Sound of Musicals.

– Tempot är högt i den här föreställningen, rena maratonloppet. På femtio minuter ska vi hinna med över tjugo nummer ur sex olika musikaler. Allt går i ett. Så det är snabba klädbyten som gäller. Alla måste veta exakt var de har sina grejer, förklarar hon.

Annons

Södra Ölands musikteater fyller 25 år. Det ska firas med sång, musik och dans förstås, ett musikal-medley ur en kvarts sekels repertoar.

Tio hela musikaler i originaluppsättning och femton mindre uppsättningar har det blivit sedan musikteatern startade 1993.

Allt började med Sound of music.

– En elev i kyrkans ungdomskör kom på idén att vi skulle sätta upp en musikal. Det blev Sound of music, berättar Elisabeth Helgesson Palm, kantor och ordförande i Södra Ölands musikteaterförening.

Efter ett års förberedelser var det dags för urpremiär i Segelladan i Mörbylånga hamn

- Det var första gången en musikal visades på Öland och det blev succé, berättar Lif Henell.

Lif Henell (th)  klappar händerna när Ebba Yngvesson , Christian Gustavsson, Fanny Reje sjunger tillsammans med de andra i ensemblen.
Lif Henell (th) klappar händerna när Ebba Yngvesson , Christian Gustavsson, Fanny Reje sjunger tillsammans med de andra i ensemblen.Foto: Johanna Eriksson

I väntan på att kvällens repetitioner ska börja, leder en av skådespelarna, Matteus Lilja, in en cykel i aulan. Den ska han ha med sig när han gör rollen som Rolfe, den unge brevbäraren som uppvaktar Liesl von Trapp i Sound of music.

Samtidigt kommer Emil Hesselmark, 13 år, fram till Lif Henell. Han är lite bekymrad över att han fått för stora skor till sin teaterkostym.

– Hallå tjejer, kan ni hjälpa Emil att hitta ett par som är lagom, ropar Lif till några av ungdomarna som står och väntar på sin tur att repetera.

Här får alla hjälpas åt. En föreställning är ett teamwork.

Annons

– Vi har varit noga med att alla som är med ska känna att de behövs och är lika viktiga, säger Lif Henell.

Så där, nu tycks den stora ensemblen, 22 barn, unga och vuxna, vara på plats. Lif Henell sätter på musiken.

– I den nya showen har vi inspelad musik i stället för livemusik, berättar hon.

Snart äntrar alla barnen som spelar syskonen von Trapp aulans scen iklädda likadana brokiga klänningar och kortbyxor. Det är samma dräkter som de dåvarande barnens mammor sydde till urpremiären för 25 år sedan.

- För övrigt använder vi många av vår tidigare kostymör Mary Engholms fina originaldräkter, som vi plockat ur vårt stora klädförråd, berättar Lif Henell.

Barnen på scenen dansar och sjunger avskedsvisan i Sound of music: So long, farväl, auf wiedersehn, godnatt ...

Musikteaterns yngsta medlem, Ebba Haugaard, 7 år, gör scendebut och spelar tillsammans med Linnéa Larsson (tv), som här gör rollen som Wendy i Peter Pan.
Musikteaterns yngsta medlem, Ebba Haugaard, 7 år, gör scendebut och spelar tillsammans med Linnéa Larsson (tv), som här gör rollen som Wendy i Peter Pan.Foto: Johanna Eriksson

Rollen som det yngsta syskonet von Trapp görs av Ebba Haugaard, 7 år. Hon också yngst är i ensemblen och gör scendebut i höst.

– Det här är väldigt kul. Man får göra roliga saker, både dansa och sjunga, säger Ebba.

Med sig har hon mamma Anne, som varit med i flera av teaterns tidigare uppsättningar. Hon berättar att Ebba övat mycket på de kända sångerna hemma.

– Så nu går barnen i hela vårt kvarter runt och sjunger do, re, mi, fa, so, la ...

Annons

Repetitionerna fortsätter, med allt från finstämd solosång till färgsprakande dans och maffig körsång. I snabb fart avverkas nummer efter nummer ur musikalerna Sound of music, Spelman på taket, Skönheten och odjuret, Annie, Oliver och Peter Pan.

Nu är det dags för Linnea Larsson, som spelar skönheten Belle i en vacker orange sidenklänning, att komma in på scenen. Hon sjunger titelmelodin ur Skönheten och odjuret.

– Bra Linnéa, ropar en nöjd Lif Henell.

Så följer en sekvens ur musikalen Oliver. Ludwig Brandén, 13 år, spelar den hemlösa pojken som letar efter sin mamma. Han står ensam på scenen och sjunger solo i låten Var är du?

I Oliver medverkar också Uno Magnusson, musikteaterns äldste, i rollen som ärkeskurken Fagin. När han dansar och sjunger tillsammans med barnen, klappar Lif takten och sjunger med.

Fagin (Uno Magnusson) tillsammans med några av barnen i sitt tjuvgäng (Ebba Yngvesson , Ebba Haugaard, och Linnéa Larsson) i Oliver.
Fagin (Uno Magnusson) tillsammans med några av barnen i sitt tjuvgäng (Ebba Yngvesson , Ebba Haugaard, och Linnéa Larsson) i Oliver.Foto: Johanna Eriksson

– Det är så härligt att se Uno. Jag blir riktigt rörd, förklarar hon efteråt.

Uno Magnusson har varit med i Södra Ölands Musikteater sedan starten och imponerat på publiken i flera stora rollkaraktärer.

– Jag fyller 82 år samma dag som vi har premiär, berättar han. Numera rör jag mig ju inte som de unga. Men jag tycker fortfarande det är jätteroligt att vara med. Inte minst när man får spela tillsammans med barn, det är ett privilegium.

Trots begränsade resurser har Södra Ölands musikteater hela tiden försökt hålla en hög kvalitet på sina uppsättningar.

– Det har vi kunnat tack vare all proffessionellt stöd som vi har fått, både med sången, musiken, koreografin och tekniken, säger Lif Henell.

Annons

Med danserna har musikteatern i över tio år fått hjälp av Fredrik Jacobsson, biträdande dramaturg på Göteborgsoperan och Jonas Bertilsson, frilanskoreograf.

– Det är spännande och utmanande att arbeta med personer i olika åldrar, många är ju inte heller är så vana vid att dansa. Och jag gillar verkligen musikalen som form, med en blandning av konstnärliga uttryck, säger Jonas Bertilsson.

Dans på puben i Oliver.med Fredrika Hulten och Viktor Skobe.
Dans på puben i Oliver.med Fredrika Hulten och Viktor Skobe.Foto: Johanna Eriksson

En annan av dem som varit med i musikteatern i många år är Joakim Sandberg från Kalmar. Han är före detta proffsdansare och har dansat i flera uppsättningar. Men numera bor han i Malmö och hjälper till ”på distans” med scenografin och den grafiska designen.

– Jag har också gjort ett häfte om teaterns historia lagom till jublieet, berättar han.

Många frivilliga, föräldrar, familjer och vänner, har stöttat musikteatern genom åren, med mat, marknadsföring, måleri, sömnad, snickeri med mycket mer.

Den 25 oktober har den nya föreställningen, Sound of Musicals, premiär på Kalmar Teater.

I jubileumsfirandet ingår också en utställning i Kamerala villan i Mörbylånga, där teaterns stora förråd av kläder, bilder och rekvisita visas. Besökarna kan också prova på att vara med i olika scenerier, se kostymören Mary Engholms utställning och besöka skaparhörnan för barn.

Fakta

Södra Ölands musikteater

Start: 1993 med musikalen Sound of music. och bildandet av Södra Ölands Musikteaterförening.

Syfte: Bland annat att verka för att amatörteatern och musikdramatiken förankras på Öland samt för konstnärlig yttrandefrihet och kulturell mångfald. Att utveckla och bredda det lokala kulturlivet på södra Öland genom att erbjuda alternativ fritidsverksamhet med konstnärlig kvalitet och skapa generationsöverskridande aktiviteter där alla, oavsett kön och ålder, är lika viktiga.

Historik: Vuxna, barn och unga, de flesta med anknytning till Öland, har tillsammans satt upp ett tiotal musikaler i original plus femton mindre föreställningar. Föreningar har också bedrivit en bred ungdomsverksamhet med kurser i dans, sång, teater, scenografi med mera.

Fakta

Sound of Musicals

Vad: Södra Ölands Musikteaters jubileumsföreställning

Med: 22 amatörskådespelare i åldern 7-82 år

När: Fem föreställningar på Kalmar Teater, den 25 och 26 oktober, två föreställningar i Skansenskolans aula den 8 och 9 november.

Tina JeppssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons