Annons

Nioåriga Hilma gör debut på SM för islandshästar

Bara nio år gammal gör Hilma Pettersson debut på svenska mästerskapet för islandshästar i sommar. Från samma stall tävlar Lina Karlsson, 22 år.
– Vi har samma mål. Att ta oss till final i våra grenar och därmed vara bland de fem bästa.
Oskarshamn • Publicerad 26 juni 2018
Stallkompisarna Lina Karlsson och Hilma Pettersson är båda kvalificerade för SM i Borlänge i sommar. För Hilma, nio år, är det premiär.
Stallkompisarna Lina Karlsson och Hilma Pettersson är båda kvalificerade för SM i Borlänge i sommar. För Hilma, nio år, är det premiär.Foto: Åsa A Cederbom

Stall Nästegård ligger i Bockara och rymmer inte mindre än två hästar i toppklass. Saga från Dalgården, som rids av Hilma, och Trausti från Pellagården, som rids av Lina.

– Jag har ridit sedan jag kunde sitta själv och tycker att det är jätteroligt. Ska man bli bra måste man öva på att lösgöra hästens gångarter, säger Hilma.

Annons

– Det betyder att man flyttar och böjer hästen mycket och rider på volter.

Tidigare tävlade Hilmas mamma Sara hästen Saga och hon är självklart med på ett hörn för att stötta och hjälpa dottern. Till exempel är Hilma lite för liten för att själv kunna häva upp den tunga sadeln på Sagas rygg, men väl uppe på hästen är det Hilma som styr.

Fortfarande behöver Hilma lite hjälp för att häva upp sadeln på Sagas rygg. Tränsa klarar hon själv.
Fortfarande behöver Hilma lite hjälp för att häva upp sadeln på Sagas rygg. Tränsa klarar hon själv.Foto: Åsa A Cederbom

– Min tävlingsgren är tölt. Innan en tävling är jag lite nervös, mest för att Saga inte ska lyssna på mig när jag bromsar, men det brukar gå bra, säger Hilma.

Till SM får ryttarna kvala in genom att samla poäng på andra tävlingar. Två av grenarna är för barn upp till 12 år och det är alltså där som Hilma ska vara med och kämpa för en bra placering. För de vuxna ryttarna finns en mängd olika grenar, varav en är tölt med lösa tyglar. Det är Traustis paradgren.

– Vi har varit med på SM två gånger tidigare. Det har gått bra då också men nu hoppas jag att det blir tredje gången gillt och att det blir full pott, säger Lina och skrattar.

Båda hästarna är så kallade femgångare, vilket innebär att de behärskar islandshästens alla fem gångarter skritt, trav, tölt, galopp och pass.

– För att kunna tölta på långa tyglar krävs mycket bärighet och aktion av hästen. Häst och ryttare måste också vara väldigt samspelta, säger Lina som köpte Trausti 2014.

– Vår första tävling gick inte bra alls. Ska man lyckas inom sporten måste man ha en fin häst, men ryttaren måste också jobba sig till framgång. Man får inget gratis.

Tölt är både Saga och Traustis bästa gångart. För att hästarna ska lyfta lite extra på hovarna använder man så kallade viktboots.
Tölt är både Saga och Traustis bästa gångart. För att hästarna ska lyfta lite extra på hovarna använder man så kallade viktboots.Foto: Åsa A Cederbom

En gång i veckan åker Hilma och Lina till Pellagården i Mönsterås kommun för att rida för tränaren Pia Adolfsson.

– Hon är väldigt bra och har lärt oss massor.

Annons

Årets SM hålls i Borlänge i mitten av juli. Några dagar innan lastas Saga och Trausti på en transport för att åka den långa vägen upp till Dalarna.

– Så nu gäller det att hålla hästarna skadefria och i god form, säger Lina.

Åsa A CederbomSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons