Annons

Per lämnade ekorrhjulet för mer kackel hemma

Kärleken till djuren och längtan efter att vara hemma mer gjorde att trebarnspappan Per Ericson vågade hoppa av ekorrhjulet och satsa på hönsverksamhet. Han fick inte bara nytt jobb och ny vardag – på köpet fick han också 600 kollegor och, tro det eller ej, mer tid att lyssna på sig själv.
Knappsmåla
Publicerad 14 september 2019 • Uppdaterad 3 oktober 2019
Trebarnspappan Per Ericson i Knappsmåla startade Knappsmåla Grönbetesägg i våras som ett led i att i framtiden kunna leva helt på gården. För honom är hönsens välmående prio ett och han strävar efter att de ska ha ett så naturligt liv som möjligt där utevistelse med naturligt bete är en självklarhet.
Trebarnspappan Per Ericson i Knappsmåla startade Knappsmåla Grönbetesägg i våras som ett led i att i framtiden kunna leva helt på gården. För honom är hönsens välmående prio ett och han strävar efter att de ska ha ett så naturligt liv som möjligt där utevistelse med naturligt bete är en självklarhet.Foto: Mats Holmertz

Tycker du att det kacklas mycket på jobbet?

Det är inget mot hur Per Ericson i Knappsmåla har det om dagarna.

Annons

Med 600 höns på sina marker har kackel blivit en del av hans vardag och något han uppskattar mycket.

– Höns är roliga och mysiga. De är individer allihopa. Man säger ju hönsskalle om någon som är korkad och det ligger nog något i det, men höns är rätt smarta också. Man blir glad av höns. Jag blir glad på jobbet, säger han.

Det finns inte bara värphöns i Knappsmåla, här finns även några hushöns som springer omkring och nyfiket spanar på vad Per Ericson och sonen August hittar på.
Det finns inte bara värphöns i Knappsmåla, här finns även några hushöns som springer omkring och nyfiket spanar på vad Per Ericson och sonen August hittar på.Foto: Mats Holmertz

I våras tog Per Ericson från Knappsmåla steget från det vanliga arbetslivet för att starta sin hönsverksamhet, Knappsmåla Grönbetesägg. Verksamheten är ett steg på vägen mot att en dag kunna leva på gården som ligger långt ute i skogen, mellan Nybro och Emmaboda.

Här på gården bor Per och hans familj, här finns även två hästar, ankor, kaniner, katt, hund och höns.

– Jag har alltid älskat djur och började rida när jag var sex-sju år. Jag skulle egentligen bli veterinär, men det blev inte så, berättar han.

Här saknas innehåll

De senaste åren har han jobbat som personlig assistent och snickare, men i våras hoppade han av det så kallade ekorrhjulet för att få en vardag närmare djuren och naturen och mer tid med familjen.

– Jag fuskar egentligen lite fortfarande eftersom jag just nu är föräldraledig för vi fick nyligen vårt tredje barn, men tanken är att jag ska lämna ekorrhjulet helt sedan.

Att lämna det trygga och invanda kräver ett visst mod och Per erkänner att det inte var ett självklart beslut att fatta.

– Det är mest spännande, men rätt läskigt med eftersom man vet vad man har men man vet inte vad man får.

Per Ericson trivs med tystnaden och lugnet i skogen som gården i Knappsmåla erbjuder.
Per Ericson trivs med tystnaden och lugnet i skogen som gården i Knappsmåla erbjuder.Foto: Mats Holmertz

Naturen har alltid lockat familjen. För fem år sedan flyttade de från stan och Nybro för tystnaden i skogen.

Annons

– Här är det tyst och mörkt och inte en massa som distraherar som i en stad. Här har man mer tid att lyssna på sig själv. Det är ett långsammare liv och det är ju lite gutt.

Många drömmer om ett sånt här liv men vågar inte ta steget?

– Visst är det så, men få vill ta sig dit eftersom man vet vad man har men inte vad man får och dessutom är samhället uppbyggt på att det ska vara på ett visst sätt. Vi vill vara hemma mer med barnen, det är viktigt för mig och min fru att de kommer hem till ett hus med folk efter skolan.

Djurens välmående är prio ett för Per. De närmare 600 hönsen, som från början bara var 27, är ute hela dagarna i det fria. De sover och värper ägg i flyttbara hönshus. De går på grönbete på familjens marker och njuter av gräs, insekter och ekologiskt värpfoder.

– Att hönsen mår bra är jätteviktigt. De ska ha ett så normalt liv som möjligt. En höna ska gå och sprätta och äta gräs och insekter.

Han driver ett så kallat regenerativt jordbruk som innebär att han flyttar hönsen till ny mark och nytt bete regelbundet där de stannar mellan en-två dagar och betar innan de flyttas igen samtidigt som marken får återhämta sig mellan 14-30 dagar. Genom hönsens bajsande och betande hålls fotosyntesförloppet igång och man binder kol i jorden.

– Nu kör vi höns på markerna, men tanken är att vi ska ha betesdjur också längre fram, säger Per när vi kommer fram till de 600 hönsen för att ge dem mat och hämta ägg i hönshusen.

Per kliver in innanför stängslet och möts av ett ihärdigt kacklande. Hönsen vet att det är foder på gång och följer varje steg han tar.

– Rovfågeln är största hotet. Det har gått åt några höns på grund av den, men det är klart, den ska ju äta den med.

Hönsen i Knappsmåla är av sorten brun bovan och värper bruna ägg. En vanlig dag värper de tillsammans runt 480 ägg, vilket betyder cirka 3 300 ägg i veckan. Hälften säljs till restauranger och hälften direkt till konsumenter som till exempel Rekoringen.

Annons

Äter ni många ägg i familjen?

– Ja, vi äter ägg varje dag. Kokar vi så kokar vi många.

Äggen ska bland annat lysas ett och ett för att upptäcka sprickor innan Per Ericson kan packa dem inför leverans till privatkonsumenter och restauranger.
Äggen ska bland annat lysas ett och ett för att upptäcka sprickor innan Per Ericson kan packa dem inför leverans till privatkonsumenter och restauranger.Foto: Mats Holmertz

Efter att ha gett hönsen foder går Per in i hönshuset och plockar ägg. Sammanlagt brukar det bli 18 flak ägg i vagnarna, cirka 110 flak på en vecka, och det tar sin lilla tid att gå igenom ägg för ägg. Smutsiga ägg lägger han åt sidan, de får inte säljas.

– Det kan ta tid ibland för jag fastnar ibland och tänker på annat, men om jag fastnar 20 minuter gör ju inte det något, det är den största skillnaden mot ett vanligt jobb.

Eftersom hönsen följer solens upp- och nedgång blir det tidigare morgnar för Per.

– I somras kom jag vid fem på morgonen och då tyckte de att jag var sen! Nu har jag sovmorgon och behöver inte vara här förrän vid halv sex.

Tre gånger om dagen ska hönsen ha foder. På kvällen stänger Per in dem i de två flyttbara hönshusen för natten så att inte rovdjur som till exempel räv och mård ska ta dem.

Fakta

Per Ericson

Ålder: 35 år

Familj: Fru Malin, och barnen Ingrid-Stina, August och Elof.

Bor: I Knappsmåla.

Gör: ”Tar hand om Elof som är tre månader och 600 höns.”

Intressen: ”Att lära mig nya saker.”

Lyssnar på: ”Poddar samt väldigt blandad musik.”

Tittar på: ”Det jag tycker verkar intressant.”

Läser: ”Tidningen Åter, faktaböcker och Fantasy.”

Tre ord om mig: ”Gla, go och påhittig.”

När han har hämtat äggen packar han dem i packeriet. Där lyser han äggen och kollar så att det inte finns några sprickor i dem och att de är rena och slutligen stämplar han dem. Två gånger i veckan tar han bilen och levererar äggen till sina kunder.

– Det går att växa lite till, men då får jag bygga ny vagn. Det är ju ingen doktorslön direkt, men jag behöver inte så mycket. Jag tycker att vi lever ganska sparsamt.

Hur har din vardag förändrats sedan du startade hönsverksamheten?

Annons

– Den är mer rutinbunden på något sätt samtidigt som det känns som att jag har mer ledig tid.

Är du en hönspappa?

– Ha, ha, nej, jag är inte så hönsig när det gäller vissa saker, det får vara som det är.

Ia SellerbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons