Annons

Hussam Salman om skadeståndet: ”Det är lågt”

Salman Investments kräver 150 miljoner kronor i skadestånd av Mörbylånga kommun för avtalsbrott. Vd:n Hussam Salman menar att han lagt sig lågt med tanke på att han tänkt investera 700 miljoner kronor i hamnområdet och kritiserar att kommunen inte kunnat ge honom en tidsplan.
Mörbylånga • Publicerad 23 augusti 2019 • Uppdaterad 24 augusti 2019
Henrik Yngvesson (M), Hussam Salman och förre kommunchefen Staffan Larsson år 2015. Hussam Salman hade stora planer för Mörbylånga. I första etappen ville han bygga bostäder, etapp två innebar ett hotell och intill ville han skapa ett stort badhus med spa och konstgjort strand. Arkivbild.
Henrik Yngvesson (M), Hussam Salman och förre kommunchefen Staffan Larsson år 2015. Hussam Salman hade stora planer för Mörbylånga. I första etappen ville han bygga bostäder, etapp två innebar ett hotell och intill ville han skapa ett stort badhus med spa och konstgjort strand. Arkivbild.Foto: Sofia Hedman

Som vi rapporterade om i torsdagens tidning har kommunen tre veckor på sig att betala eller så tänker Hussam Salman, med Salman Investments, dra kommunen inför rätta. Köpeavtalet tecknades 2015 men det saknas fortfarande en godkänd detaljplan för området Matrosen1 vid hamnen i Mörbylånga.

Hussam Salman menar att skadeståndet är lågt satt.

Annons

– Folk kanske tycker att 150 miljoner kronor låter som mycket pengar men jag hade tänkt investera 700 miljoner kronor i det här projektet. Så det är klart att skadeståndsbeloppet blir i proportion till det och skadeståndet är lågt värderat, säger Hussam Salman.

Matilda Wärenfalk (S), kommunstyrelsens ordförande, har tidigare sagt att det är viktigt att se till helheten runt hamnen i Mörbylånga och att kommunen först skulle göra ett planprogram för Mörbylånga och därefter gå vidare med detaljplanerna i området. Men Hussam Salman är kritisk.

– Diskussioner och kompromisser ska ske innan man skriver avtalet. Inte efter. Man kan inte tro att man ska kunna komma i efterhand och försöka ändra innehållet i avtalet utan att tänka att den andra parten ska reagera eller agera eller kräva sina rättigheter, säger Hussam Salman.

Per-Olof Johansson (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Mörbylånga kommun.
Per-Olof Johansson (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Mörbylånga kommun.Foto: Pia Olofsson

Men Per-Olof Johansson (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, menar att justeringar var nödvändigt.

– Jag tog initiativet och sade att vi inte kunde anta detaljplanen. Den hade aldrig vunnit laga kraft. Den innehöll för mycket man kunde lämna synpunkter på, säger han.

I en artikel i torsdagens tidning sade Per-Olof Johansson att de har erbjudit Hussam Salman att bygga på andra platser där det finns färdiga detaljplaner för bostäder, det så kallade kvarteret Hotellet där Hussam Salman planerat att bygga bostadsrätter. Per-Olof Johanssons uttalade är något som upprör Hussam Salman.

– Det är ju mark som jag redan har skrivit avtal på! Han får det ju att låta som att det är något generöst erbjudande från kommunens sida. Det stämmer inte.

Per Olof-Johansson kan förstå responsen från Hussam Salman.

– Det är förvisso sant men det var ett sätt från oss för att han hävdade att han hade så bråttom och ville komma igång, säger Per-Olof Johansson.

Men Hussam Salman anser inte att han kan börja bygga där så länge.

Annons

– Nej. Jag bygger som en kedja där Matrosen1 är första länken. Utan Matrosen rasar resten och detta vet ansvariga i kommunen. Det är som att man har en byggnad på tio våningar och där kommunen plötsligt river källaren. Det fungerar inte.

Men det är något som Per-Olof Johansson inte håller med om.

– Det är ingen kedja i den bemärkelsen att det fysiskt håller ihop. Om han hade velat hade han kunnat komma igång och på så vis skapar man ju också ett intresse för området. Så det resonemanget köper jag inte. Man hade kunnat påbörja det projektet och det skulle kunna vara till fördel för Matrosen, säger han.

Fakta

Skadeståndet

I stämningsansökan, som Salman Investments hotar med att lämna in till Kalmar tingsrätt, finns beräkningar på att nedlagda arbetstimmar, flygresor och administration kostat bolaget 9,2 miljoner. Skadeståndet ska också gälla utebliven vinst och arvoden gällande kvarteret Matrosen som i stämningsansökan beräknats till drygt 140 miljoner kronor – totalt 149,9 miljoner.

En del av denna summa gäller bolagets planer på att bygga ett hotell med minst 150 rum, bostäder och ett badhus i Mörbylånga hamn. Något som enligt bolagets egna beräkningar ger en inkomstförlust på drygt 58 miljoner och en vinstförlust på 53 miljoner kronor.

Det senaste mötet som ägde rum mellan Hussam Salman och Mörbylånga kommun var i april tidigare i år. Ett möte som båda parterna var nöjda efter.

– Kommunen har börjat ordna allt underlag och alla tillstånd så att vi inom en rimlig tid får tillträde till tomten. Den rimliga tiden ska vi definiera inom kort i form av ett tilläggsavtal, sade Hussam Salman då.

Men någon konkret tidsplan kom aldrig.

– Jag vill veta om det är ett år, två år, fem år eller tio år bort att jag kan få tillträde till tomten. De svarar bara att de ska göra sitt bästa men jag behöver något konkret, säger Hussam Salman.

Per-Olof Johansson menar att en tidsplan är svår att få till.

– Den kulturhistoriska utredningen pågår kring Mörbylånga tätort och i synnerhet hamnen. Den räknar vi fatta beslut på i september-oktober. Det är första pusselbiten så det går inte att säga någon tid för planen. Om det tar ett eller två år vågar jag inte säga.

Kan du förstå hans frustration över att inte veta någon tid?

Annons

– Ja, i viss mån men jag önskade att han förstår hur komplext det är att göra den här typen av planer också. När man bryter ut ett område som hamnen men inte vet hur resten runt omkring ska se ut. Då blir det lite knepigt.

Några fler möten sedan april har det inte blivit och att representanter för kommunen nu säger att den eventuella stämningen och skadeståndsanspråket kom oväntat vänder sig Hussam Salman emot.

– Jag skrev till dem för två månader sedan att vi inte accepterar kommunens förslag och funderade på hur bolaget skulle gå vidare med saken. Jag har varit tydlig från början med att de måste följa avtalet eller så skulle vi ansöka om skadestånd.

Vill du fortfarande bygga?

– Med den här gruppens attityd, som styr i kommunen nu, tror jag inte att jag har lust att investera ytterligare om det inte sker något radikalt och jag ges några garantier.

Hussam Salman har inte haft någon kontakt med kommunen sedan hans skadeståndsanspråk blev känt.

– Nej, de tar inte kontakt med mig. De förstår inte att vi är partners utan ser mig som någonting som ska bort, säger han.

Att de vill ha bort honom är något som Per-Olof Johansson tillbakavisar.

– Det har vi bestridit i tidigare uttalanden också så jag har inte så mycket mer att säga där. Men vi blev överraskade över att det kommer ett sådant skadestånd. Kommunen är också en myndighetsnämnd som ska fatta beslut. Kommunen har olika roller. Min bild är att när vi mötts så har kommunen varit konstruktiv och sedan har det slutat med att det kommer ett skadeståndsanspråk.

Fakta

Detta har hänt

2007: beslutade miljö- och byggnadsnämnden att detaljplanen för Matrosen 1 skulle upprättas, vid hamnbassängen Mörbylånga.

2012: var planförslaget på samråd och senare på utställning.

2015: var planförslaget åter på utställning.

2015: godkändes köpekontraktet mellan Salman Investments AB och Mörbylånga kommun, där Matrosen 1 och andra fastigheter ingick.

2016: antogs detaljplanen av kommunfullmäktige, samtidigt som kommunstyrelsen fick i uppdrag att utreda vad det skulle kosta med nya riktlinjer för marksanering och nya klimatkrav.

2017: Fullmäktiges beslut överklagades.

2018, 30 januari: Beslutade kommunfullmäktige och länsstyrelsen bland annat att lägga in i planen att byggnadskonstruktioner ska klara ”naturligt översvämmande vatten upp till 2,8 meter över havsvattennivån”

2018, 13 februari: Länsstyrelsen upphäver fullmäktiges beslut att anta planen. Detta beslut överklagas, men även mark- och miljödomstolen upphäver fullmäktiges beslut att anta planen.

2018, 22 november: Ett ändrat detaljplaneförslag ställs ut och tas upp för beslut i miljö- och byggnadsnämnden. Där blir beslutet att detaljplanen för Matrosen 1 läggs vilande och istället inkluderas i planprogrammet för Mörbylånga. Orsaken uppges vara att planen ändå skulle bli överklagad, enligt vice ordförande Per-Olof Johansson (S).

2019, 12 februari: Samhällsbyggnadsnämndens upphäver miljö- och byggnadsnämndens beslut från 22 november 2018. Istället för att bli vilande så återremitteras planen för Matrosen 1 till förvaltningen ”för att inkluderas i planprogrammet för Mörbylånga sockerbruksområde och hamn. Efter planprogrammets godkännande görs en bedömning om och i så fall i vilken omfattning förslaget till detaljplan skall revideras. Syftet att skapa förutsättningar för bostäder centralt och havsnära läge i form av flerbostadshus kvarstår.”

2019, 28 mars: Salman Investments AB hotar Mörbylånga kommun med skadestånd för avtalsbrott via sin jurist.

2019, 10 april: Hussam Salman och hans jurist har möte med kommunen. Där bestäms att han kan lämna in bygglovsansökan och påbörja processen för att utveckla kvarteret Hotellet, där det finns en färdig detaljplan. Vad det gäller Matrosen 1 bestäms att de tillsammans ska arbeta vidare med att förtydliga de delar i avtalet där det finns tolkningsutrymme.

2019, 20 augusti: Salman Investments AB hotar med att stämma Mörbylånga kommun vid Kalmar tingsrätt och kräver skadestånd på 149,9 miljoner kronor.

Läs mer om turerna kring Mörbylånga hamn:

Natahlie Alvhäll Lindahl
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons