Annons

Fuktskadad skola rivs – ny skola ska stå klar nästa höst

Den fuktskadade Gula skolan i Fliseryd kommer att rivas. Till nästa höst ska en ny skola vara på plats. Oroliga föräldrar och anställda kräver nu en lösning för att säkerställa att det finns lokaler där barn och personal kan vistas utan att riskera hälsoproblem i väntan på nya skolan.
Fliseryd • Publicerad 24 juni 2019 • Uppdaterad 25 juni 2019
Oroliga föräldrar och personal krävde besked av kommunens politiker och tjänstemän. Det kommer att dröja ett år tills en ny skola är på plats och de vill veta hur man löser situationen till dess.
Oroliga föräldrar och personal krävde besked av kommunens politiker och tjänstemän. Det kommer att dröja ett år tills en ny skola är på plats och de vill veta hur man löser situationen till dess.Foto: Åsa Borefur

Beslutet om att en ny skola ska byggas norr om den befintliga väntas tas på tisdagen. Men både majoriteten och oppositionen är överens om att det är en ny skola som krävs, och det var det beskedet som de gav när de mötte föräldrar och personal på ett möte på måndagskvällen.

– Det är inget svårt beslut. Det är en sliten skola, inte helt modern. Och så har den här fuktproblematiken kommit, säger kommunalrådet Anders Johansson (C) som deltog tillsammans med bland andra Jimmy Persson (C), Lejla Bajraktarevic (S) och Robert Rapakko (S).

Annons

De båda som varit drivande bakom att ta tag i problemet med inomhusmiljön på skolan är rektorn Anita Törnqvist och fastighetschefen Marcus Olsson. De var också på plats, tillsammans med tekniska chefen Thomas Nilsson samt Eva Gustafsson från Conservator som anlitats på begäran av föräldrarna för att göra en andra bedömning utöver den undersökning som en annan firma gjort av skadorna.

Beskedet om att det blir en ny skola blev positivt mottaget. Men samtidigt finns en stor oro över hur kommunen ska lösa situationen till dess att nya skolan är på plats.

Personal och föräldrar, liksom kommunen, har tidigare fått besked om att de fläktar som satts in av en annan firma bidrar till ett undertryck som gör att inomhusmiljön inte ska vara skadlig att vistas i, trots fuktproblemen i golven. De blev upprörda när de fick veta av Eva Gustafsson att undertrycket inte fungerade överallt vid den tidpunkten då hon gjorde sin undersökning.

– Vi får hela tiden olika besked. Ni säger att det är bra men vi känner ju att det inte är det. Vi har fått garantier att undertrycket skulle fungera men vi upplever ändå problem. Vi sliter häcken av oss i den här miljön, men vi mår ju inte bra, säger några av personalen.

Eva Gustafsson har nu lämnat förslag på åtgärder för att förbättra inomhusmiljön för barn och personal till dess att en ny skola är på plats och det kommer att ske en uppföljning av åtgärderna.

Men varken föräldrar eller personal är nöjda med att kommunen vill fortsätta tillåta verksamhet i de drabbade lokalerna. De berättar om de hälsoproblem som både barn och vuxna känner av, även när de vistas kortare stunder på skolan.

– Det känns inte okej att ha barnen i lokalerna, säger en förälder.

– Det är inga barnfamiljer som vill flytta hit och sätta sina barn i den här skolan. Var rädd om personalen. Vad kostar det att få hit nya lärare om de nuvarande inte står ut? undrar föräldrarna.

– Skulle ni vilja utsätta er för det här? säger en förälder och flera uppgav att inomhusmiljön varit ett problem sedan generationer tillbaka.

De ifrågasatte varför man inte tagit prover i väggar och tak, och fick löfte under kvällen om att så ska ske.

Annons

Kommunen har tagit in offerter på paviljonger som kan användas tills vidare istället för de fuktskadade lokalerna där fritids och förskola håller till. Men man har inte beställt några än och leveranstiden är 8-9 veckor. Kostnaden för paviljonger under ett läsår hamnar på 3,5 miljoner.

– Vi kommer att hyra idrottsplatsen medan skolan säkras upp mot möglet i grunden i enlighet med konsulternas rekommendationer och genomför extra provtagningar i tak och väggar för att känna oss trygga. Därefter räknar vi med att kunna använda skolan fram till den nya skolan står klar. Vi kommer dock att kontinuerligt följa upp miljön i skolan, säger Anders Johansson.

Åsa BorefurSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons