Ulf Petersson: Idermarks efterträdare måste upprätta förtroendet
I stället har Swedbanks ledning och styrelse de senaste året passiviserats och låtit myndigheter och inte minst medierna hålla i taktpinnen.
Följderna har varit närmast katastrofala. Aktieägarna har förlorat 85 miljarder kronor i minskat börsvärde sedan SVT:s Uppdrag Granskning i februari i år började nysta i Swedbanks baltiska verksamheter. Ekobrottsmyndigheten har gjort razzia på Swedbanks huvudkontor och både ordförande Lars Idermark och vd Birgitte Bonnesen har fått sparken under former som är väldigt ovanliga i en bank och hos ett av Sveriges största företag.
Senaste veckorna har Swedbank fortsatt att toppa nyheterna när Folksamchefen Jens Henriksson utsågs till permanent vd för Swedbank och sedan i somras har Göran Perssons tagit över som styrelseordförande efter Lars Idermark.
Utnämningen av Jens Henriksson har fått kritik eftersom han i egenskap av vd för Folksam, som är Swedbanks största ägare, var ordförande i styrelsens nomineringskommitté. Därmed var det Jens Henriksson som utsåg Göran Persson till ordförande och nu var det Göran Persson som såg till att Jens Henriksson blev vd och därmed mer än dubblade sin lön jämfört med vad han hade på Folksam.
Det är lätt att stämma in i kritiken om hur utnämningarna har gått till. Men i ett så prekärt läge som Swedbank handlar det också om att agera, vilket som sagt inte har varit Swedbanks bästa gren senaste året.
För mig är det fullt begripligt och högst klokt att Göran Persson utser Jens Henriksson till vd. Jens Henriksson jobbade mycket nära Göran Perssons på finansdepartementet när Göran Persson var finansminister i mitten av 90-talet. De hade att hantera efterbörden av Sveriges djupaste finanskris sedan världskriget och Göran Persson fick under arbetets gång ett mycket stort förtroende för Jens Henriksson.
Göran Persson kan allt från att mjölka kor till att styra landet. Men bankaffärer är inte hans starka sida och för att inte riskera att bli bortkollrad i kontakten både på banken internt och externt måste Göran Persson ha en vd som han litar på helt och fullt och bland de få som också kan bank återfanns egentligen bara Jens Henriksson.
Denna nya ledarduos viktigaste uppgift nu är att återställa Swedbanks förtroende hos finansmyndigheterna i EU, Sverige, Baltikum och inte minst USA som alla på olika sätt granskar banken. Det handlar också om att återfå förtroendet på aktiemarknaden och bland de anställda i Swedbank, men även hos kunderna även om få ha bytt bank på grund av det senaste årets skandaler.
Chansen att Persson/Henriksson lyckas är goda. De tillhör de allra bästa kommunikatörerna vi har i landet, vilket som sagt har varit ett stort problem i banken senaste året. Särskilt Göran Perssons vana att förhandla med myndigheter och politiker är närmast oöverträffat, vilket är lösningen och den väg som Swedbank har att gå för att komma tillbaka på banan igen.
Skulle den nya Swedbanksduon lyckas få grönt ljus från berörda myndigheter efter att ha betalat böter på uppskattningsvis ett par tiotalsmiljarder kronor kan Göran Persson glädja sig åt en fin final på en lång karriär och återgå till jordbruket med gott samvete.
Swedbanks aktieägare skulle se Swedbankaktien stiga med 20-25 procent och de anställda sucka lättat efter ett bedrövligt år.