2018 ett toppår för Kalmarskolorna
Ändå har bara fem av nämndens 33 mål uppfyllts. Det som gått bra gäller bland annat andelen nior som klarat kunskapskraven i alla ämnen i nian, meritvärdesmålet för samma årskurs där det sattes rekord som dessutom kommer att slås i år, samt punkten vårdnadshavarnas inflytande.
Det som inte lyckats lika väl utan pekar på en nedåtgående trend är Bästa skolkommun där målet är att hamna på topp-30 där årets resultat blev en plats 94, nationella proven i trean, och elevernas upplevelse av att de kan påverka hur man lär.
En tredjedel av niondeklassarna tycker att de får för lite utmanande uppgifter i skolan. Det vill Lasse Johansson (S), nämndsordförande, ändra på.
– De ska inte bara få en extra sida att göra när de hunnit klart det som var sagt. Det ska till något annat, en ny tuffare utmaning, säger han.
Medan skola och förvaltning gått med ekonomiskt plus har fritids och förskolorna dragit över budget. Men underskottet för förskolorna är mindre än 2017 då det låg på minus 17 miljoner kronor. 2018 landade slutsiffran på minus 6,7 miljoner kronor för förskolan.
En förklaring är att prognosen för antalet förskolebarn som använts för att lägga budget, har haft för höga födelsetal. Det upptäcktes i maj varpå det blev svårt för en del förskolor att anpassa bemanningen till det lägre barnantalet. Fritids gick 4,7 miljoner back eftersom det fattades 52 barn jämfört med planeringen.
Den nya befolkningsprognosen för 2018 till 2027 har också skrivits ner rejält. Den tidigare prognosen har beräknat ökningen av antalet förskolebarn på tio år till 640 men nu tros antalet bli 390. Förklaringen är att det föddes markant mycket färre barn än väntat 2017.
Personalomsättningen är fortsatt hög. 220 tjänster utannonserades förra året. Det är ändå en minskning med 40 procent jämfört med året innan.
– Vi har haft den här trenden sedan början av 10-talet. När elevantalet ökar så underlättar det rörligheten för personalen. Men jag tror att rörligheten kommer att minska i år. Det är inte lika många barn i förskolan och många av dem som varit sugna på att byta har redan gjort det, säger Emad Syouki, administrativ chef på utbildningsförvaltningen.