Grisar i arbete i nyblivet kulturreservat
I samarbetet med byns ägare Kungliga Vitterhetsakademien bestämde sig förra året länsstyrelsen för att göra byn utanför Oskarshamn till ett kulturreservat, det första i sitt slag i Kalmar län.
I våras blev allt klart och med en ny status har byn fått ett starkare skydd. Den historiska miljön ska helt enkelt bevaras utan risk för att byggnader görs om eller förvanskas. Närmast sker en översyn av byns trädgårdar.
Arbetet leds av Frida Persson som i våras anställdes som Stensjö byns första trädgårdsmästare.
När Barometern-OT träffar henne en skön försommardag berättar Frida entusiastiskt om sitt nya jobb som hon tagit sig med stor inlevelse.
– Jag är uppvuxen på landet och har alltid tyckt om trädgårdar och trädgårdsskötsel. Jobbet här innebär också att jag får vistas i en fantastiskt fin miljö, säger Frida Persson som inte bara arbetar i Stensjö by. Sedan i våras hyr hon tillsammans med sin sambo ett av husen i byn som har anor sedan 1700-talet.
I sitt jobb som trädgårdsmästare är Frida Persson ansvarig för den omdaning som ska ske av trädgårdarna. Målet är att trädgårdarna ska göras om så att de får tillbaka det utseende de hade vid tiden för det förra sekelskiftet.
– Det handlar framförallt om att återskapa odlingsland men vi ser även över fruktträden. En del av de äldsta börjar bli dåliga och meningen är att nya ska planteras i olika omgångar, säger hon.
Till sin hjälp i arbetet med trädgårdarna har Frida Persson bland annat sex grisar. Deras uppgift är att böka runt i jorden och förbereda för nya odlingsland eller kålgårdar som landen kallades för.
– Grisarna är ett fint tillskott i byn. De bökar upp jorden och de gör ett bra jobb samtidigt som de är sociala och trevliga, säger Frida Persson och visar upp en stor yta som hägnats in och där grisarna förbereder för ett av de nya odlingslanden som är planerade.
– Vi tänker odla sådant som man gjorde förr. Förutom olika sorters kål ska det även bli rotfrukter, bladgrönsaker, ärtor och bönor, lök och kanske även vissa kryddor, säger hon.
Frida Persson är utbildad trädgårdsmästare och hon har även gått en utbildning med inriktning på historiska trädgårdar. De senaste åren har hon jobbat med att planera och anlägga privata trädgårdar.
Nu är uppdraget att anlägga och senare ta hand om trädgårdar med odlingar som de kunde se ut i början av 1900-talet. Ett annorlunda men spännande uppdrag, menar hon.
– Att återskapa ett odlingsland är som att lägga ett pussel. Vi har hittat en del gamla fotografier som är till stor hjälp. Sedan får man försöka gissa sig till hur vissa delar av trädgårdarna kan ha sett ut, säger hon.
Stensjö by lockar inte bara med ett gäng glada grisar. I besättningen finns även får, kor och höns, alla av gamla svenska lantraser som rödkullor, ryafår och och lekkorn.
– Det har varit viktigt för Stensjö by att djuren är av svenska lantraser, säger Frida Persson som när hon flyttade in i huset som hon hyr gjorde en spännande upptäckt. I en kista som av allt att döma inte varit öppnad på många år hittade hon flera herbarieark med torkade växter.
– Arken är från slutet av 1800-talet och tidigt 1900-tal. Det är intressant och vi har lämnat över de flesta till Biologiska sällskapet här i Oskarshamn. De som som bestod av spannmål har vi skickat till en expert för DNA-analys, säger hon.
Stensjö by har länge varit ett populärt besöksmål. I år väntas byn få ta emot fler besökare än vanligt. Coroanpandemin har bidragit till att många väljer att semestra nära hemmet - och en utflykt med kaffekorg till Stensjö by kan säkert locka.
– Vi har märkt av ett uppsving i vår. I mars hade vi till exempel betydligt fler besökare än vad vi brukar ha och vi räknar med att det ska bli en bra sommar, säger Stensjö bys tillsyningsman, Hans Nilsson.
Stensjö by
Stensjö by är en by bestående av ett 30-tal kulturhistoriskt värdefulla byggnader i ett ursprungligt kulturlandskap, tio kilometer norr om Oskarshamn. Byn nämns för första gången i skrift 1351 och hölls inom samma släkt i sju generationer, från början av 1700-talet till 1960 och hade som mest 175 invånare. Stensjö by har fungerat som filmkuliss vid inspelningar av Emil i Lönneberga och Barnen i Bullerbyn. Flera scener är tagna i byn och och andra på vägarna utanför byn. Byn ägs sedan i början av 1960-talet av Kungliga Vitterhetsakademien.