Annons

Rivningsbeslutet upphävs av länsstyrelsen – magasinet ska gås igenom på nytt

Emmaboda kommun får bakläxa av länsstyrelsen vad gäller rivningslovet av Neikters magasin. Beslutet har fattats på felaktiga grunder, menar länsstyrelsen, och upphävs därför. Därmed får Emmaboda hembygdsförening rätt i sitt överklagande av rivningsbeslutet.
Emmaboda • Publicerad 28 juni 2022
Neikters magasin ska inte rivas - åtminstone inte baserat på rivningslovet, för det har upphävts av länsstyrelsen.
Neikters magasin ska inte rivas - åtminstone inte baserat på rivningslovet, för det har upphävts av länsstyrelsen.Foto: Peter Lejon

Bygg- och miljönämnden har, som bekant, i april i fjol beviljat rivningslov för Neikters magasin. Emmaboda hembygdsförening överklagade genast beslutet och nu har länsstyrelsen efter ytterligare några turer gett föreningen rätt och har upphävt rivningslovet.

Beslutet om rivningslov motiverades med att byggnaden och konstruktionen var i så dåligt skick med en inomhusmiljö som präglas av mögel och eventuellt svamp att byggnaden inte ansågs vara värd att bevara. Detta överklagades av hembygdsföreningen till länsstyrelsen som den 2 september beslutade att avvisa överklagandena med hänvisning till klagorätten. I mars i år prövades målet av mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt. Domstolen bedömde då att klaganden hade klagorätt och återförvisade målet till länsstyrelsen för fortsatt handläggning.

Annons

Emmaboda hembygdsförening har i sitt överklagande av nämndens beslut yrkat på att beslutet upphävs. Föreningen hävdar att byggnaden är kulturhistoriskt värdefull och ligger i ett så kallat kärnområde.

Länsstyrelsen har sagt, att en antikvarisk förundersökning av byggnaden ska göras, men så har inte skett. Även Kalmar läns museum har i ett yttrande lyft byggnadens kulturhistoriska värden.

Länsstyrelsen pekar på att Neikters magasin är den sista byggnaden som kvarstår på järnvägsområdet i Emmaboda och som upprättades i början av1900-talet. Byggnaden är upptagen i Emmaboda kommuns kulturmiljöprogram där byggnaden ligger inom utpekat kärnområdevilket innebär att området har särskilt höga kulturhistoriska värden . Byggnaden omfattas även förvanskningsförbud enligt plan- och bygglagen och ”ska hållas i vårdat skick och underhållas för att anpassas till omgivningens karaktär och byggnadens värde från bland annat kulturhistorisk synpunkt.”

Länsstyrelsen menar, att kommunen inte har gjort tillräckliga utredningar av byggnadens skick för att rivningslov ska kunna ges. Myndigheten säger vidare, att ytterligare utredningar angående byggnadens tekniska skick behöver göras för att kunna ta ställning i frågan till om det kan anses vara orimligt att bevara byggnaden.

Saken ligger nu på samhällsutvecklingschefen Åsa Albertssons bord.

– Beslutet är att ärendet ska gås igenom på nytt. Vi är förvånade över det här beslutet och ska jobba vidare med ärendet. Vi får se vad det här arbetet ger, säger Åsa Albertsson.

Peter LejonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons