Annons

Jörgen Ström: Kalmar län har aldrig varit starkare

I många år befann sig Kalmar län på idrotts-Sveriges bakgård. I alla fall om man räknar elitföreningar inom lagidrotter.
Men bilden har ändrats. Radikalt.
Aldrig förut har länets elitidrottsföreningar varit starkare och mer fyllda av framtidstro än nu. Faktum är att länet till våren kan ha åtta lag på högsta nationella nivå.
Jörgen StrömSkicka e-post
Kommentar • Publicerad 2 september 2021
Jörgen Ström
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nästa år kan det finnas åtta lag på högsta nationella nivå i länet.
Nästa år kan det finnas åtta lag på högsta nationella nivå i länet.

Barometern-OT gjorde en djupdykning i arkivet och tittade på länets lagidrottsnivå för 20 år sedan, 2001. I en jämförelse med hur det ser ut i dag är det stor skillnad.

I såväl fotboll som ishockey, innebandy och handboll har nivån höjts – inom ishockey och innebandy är lyftet till och med markant. Basket och speedway är på ungefär likartad nivå. Det enda som egentligen skiljer åt fel håll är bordtennisen där både Kalmar BTK, BTK Enig och Bergkvara AIF hörde till elitserien på herr- respektive damsidan. Bergkvara vann för övrigt SM-silver 2001.

Här är fakta:

FOTBOLL

Kalmar FF:s nyförvärv inför säsongen 2001. Från vänster: Lasse Johansson, Fredrik Persson, Jonathan Lindmark, Lucas Nilsson, Fredrik Gärdeman och Krister Andersson.
Kalmar FF:s nyförvärv inför säsongen 2001. Från vänster: Lasse Johansson, Fredrik Persson, Jonathan Lindmark, Lucas Nilsson, Fredrik Gärdeman och Krister Andersson.Foto: Joy Lindstrand
Annons

2001: Kalmar FF spelade i superettan. Vann serien på hösten och tog sig upp i allsvenskan. Nybro IF och Kalmar AIK spelade i division 1 men utan anspråk på toppen. På damsidan slutade IFK Kalmar trea i division I södra (näst högsta serien, men då fanns ingen elitetta utan tre division 1-serier).

Oskarshamns AIK är på väg att ta klivet upp i superettan. Laget leder division 1 södra.
Oskarshamns AIK är på väg att ta klivet upp i superettan. Laget leder division 1 södra.Foto: Karl Edgren

Idag: Kalmar FF är ett etablerat allsvenskt lag, just nu mittenlag i tabellen. Oskarshamns AIK, som 2001 spelade i division 2, leder division 1 och kan vara på väg upp i superettan. IFK Kalmar är topplag i elitettan och jagar en plats i nästa års damallsvenska.

INNEBANDY

2001: SödraKärr/Slätafly hade ett sammanslaget damlag som spelade i division 1 (näst högsta serien som då hade fyra serier). På herrsidan spelade fyra föreningar – CL98, Slätafly, Södra Kärr och Oskarshamns IK – alla i division 2.

Kim Nilsson var med och tog FBC Kalmarsund till SM-semifinal i innebandy i våras. Laget är en av guldfavoriterna kommande säsong.
Kim Nilsson var med och tog FBC Kalmarsund till SM-semifinal i innebandy i våras. Laget är en av guldfavoriterna kommande säsong.Foto: Andreas Yngvesson

Idag: FBC Kalmarsund var i SM-semifinal i våras och inleder snart en säsong som en av guldfavoriterna. FBC Kalmarsunds damlag, i allsvenskan, storsatsar och allt annat än ett avancemang till SSL vore ett stort misslyckande.

ISHOCKEY

Lagkaptenen Jonas Engström har varit en hörnsten i IKO Oskarshamns kliv till SHL och etablering där.
Lagkaptenen Jonas Engström har varit en hörnsten i IKO Oskarshamns kliv till SHL och etablering där.Foto: SUVAD MRKONJIC

2001: IK Oskarshamn spelade i södra hockeyallsvenskan, Nybro Vikings låg i division 1 och Kalmar HC hade efter konkursen två år tidigare fått börja om i division 3.

Idag: IK Oskarshamn inleder snart tredje raka säsongen i SHL, Nybro Vikings är kvar i ettan men var i våras nära att ta sig upp i allsvenskan och Kalmar HC är tillbaka i division 1 och siktar uppåt i sin nya hall som invigs i oktober.

SPEEDWAY

2001: Dackarna hette Team Svelux och körde i elitserien. Slutade sexa i grundserien.

Dackarna hör numera till storklubbarna inom svensk speedway. Klubben jagar i år SM-guld – det första sedan 2007.
Dackarna hör numera till storklubbarna inom svensk speedway. Klubben jagar i år SM-guld – det första sedan 2007.Foto: Karl Edgren

Idag: Dackarna har varit ett topplag i elitserien i många säsonger även om man inte vunnit SM-guld sedan 2007. Ett av lagen med chans att bli mästare i höst.

HANDBOLL

2001: Alstermo IF tillhörde bottenlagen i södra division 1-serien.

Idag: Alstermo IF har blivit Amo HK. Laget kvalade till handbollsligan i våras och har ambitionen att nå högsta serien. På den lägre nivån har Kalmar HK aviserat satsningar främst på damsidan.

BASKET

Javan Pierce var en av stjärnorna i Atomics som spelade i basketligan 2001-2002.
Javan Pierce var en av stjärnorna i Atomics som spelade i basketligan 2001-2002.Foto: Roger Carlsson
Annons

2001: Atomics från Oskarshamn spelade i Basketligan, men hade ekonomiska problem och gick i konkurs i december 2002. KFUM Kalmar spelade i basketettan men tillhörde bottenlagen.

Jan Tratnik är en av stjärnorna i Kalmar Saints som blivit ett topplag i superettan i basket.
Jan Tratnik är en av stjärnorna i Kalmar Saints som blivit ett topplag i superettan i basket.Foto: Henrik Eriksson

Idag: KFUM Kalmar Saints har satsat och ledde superettan när serien pausades i höstas på grund av coronapandemin. Har fortsatt satsningen och utpekas som en seriefavorit i serien där seriesegraren tar steget upp i ligan.

Potentiellt, och långt ifrån omöjligt, så skulle Kalmar län till våren kunna ha Kalmar FF och IFK Kalmar i fotbollsallsvenskan och Oskarshamns AIK i superettan. IK Oskarshamn skulle fortsatt spela i SHL, Nybro Vikings och möjligen Kalmar HC kan avancera till hockeyallsvenskan. FBC Kalmarsund kan ha två lag i SSL plus att herrlaget skulle kunna stoltsera som svenska mästare. Dackarna skulle kunna bli svenska mästare i speedway och både Amo HK och Kalmar Saints skulle, med maximal utdelning, kunna kvalificera sig för Handbollsligan respektive Basketligan.

Det är en elitbredd som den här landsändan aldrig tidigare varit i närheten av.

Frågan är förstås vad nivåhöjningen beror på? Och finns det ekonomiskt underlag för att ha dyra publiksporter på högsta nivå i så pass många skilda sporter?

En del i lyftet hänger sannolikt ihop med att några föreningar har visat vägen och klarat omställningen från ekonomiska och mentala spärrar till att våga tänka större. Kalmar FF:s SM-guld 2008 gav hela regionen en idrottsmässig boost. Fler insåg att framgångsrika idrottslag också kan generera större intäkter och få upp intresset bland folk i stugorna.

En annan viktig faktor handlar om samhällets utveckling sedan 2001. Vid den tidpunkten var Kalmar län en avfolkningsbygd, kraftigt plågat av stora industrinedläggningar och hög arbetslöshet. Transformeringen till handels-, utbildnings- och turismlän har vänt trenden. Universitetets framväxt och nya företagsetableringar har fått igång den hackande samhällsmotorn.

En tredje faktor är sannolikt en ökad strävan efter något att vara riktigt stolt över lokalt. För 20-25 år sedan var det kanske möjligt att hålla intresset hjälpligt vid liv också på lägre nivå – men i en tid då i princip hela världens toppidrott flyttat in i folks tv-rum är konkurrensen helt annan.

Om Kalmar län till våren skulle ha otroliga åtta lag (i dag är det fyra) i de högsta ligorna och dessutom OAIK och Nybro Vikings och eller Kalmar HC på näst högsta nivå i fotboll och ishockey skulle det såklart ställa oerhörda krav på såväl föreningarna som kommunerna.

Det är klart att konkurrensen om sponsorpengar och publikintresse skulle skärpas enormt. Rent logiskt finns inte underlag för Kalmar län att hålla den nivån över tid. Å andra sidan har den diskussionen varit igång länge och skjutits i sank vid flera tillfällen. Vem trodde att länet skulle klara av att bära både ett allsvenskt fotbollslag och ett SHL-lag i hockey för tio år sedan? Knappast någon. Men där är vi idag. Och flera andra föreningar har kring dessa jättar växt och ökat sina intäkter.

Annons

Dessutom har elitidrottens ekonomiska karta delvis ritats om under 2010-talet. TV-avtalens enorma utveckling har gjort att stora centrala pengar nu också strömmar in lokalt. IK Oskarshamn och Kalmar FF kan tillsammans årligen räkna in runt 65 miljoner kronor i centrala tv-pengar. Något som lättat på trycket för, hittills, tv-intäktssvaga idrotter som innebandy, basket och handboll.

Problemet med en stark toppbredd är emellertid att idrotten på lägre nivå får allt svårare att hävda sig, att rekrytera ledare och utövare och därmed också hålla upp publikintresset. Under 2000-talet har det blivit tydligare att allt fler föreningar slås ut i konkurrensen – vilket är ett hot också mot elitföreningarna. Finns det färre föreningar att rekrytera spelare och ledare ifrån är risken stor att också elitklubbarna tappar fart. Visst rekryterar proffsidrotten numera från en större, global marknad – men om den lokala identiteten helt utarmas påverkar detta såväl publikintresse som sponsorernas vilja att kliva in med pengar.

Det har vi sett förut. Och lär sannolikt göra det igen.

Fakta

Länets lag som spelat på högsta nivå

FOTBOLL

Kalmar FF: 34 säsonger i allsvenskan, SM-guld 2008, cupsegrar 1981, 1987 och 2007.

Lindsdals IF: Spel i högsta serien 1984, 1992 och 1993.

IFK Kalmar: Damallsvenskt spel 2018.

Jenny BK: Spelade en säsong i dåvarande högsta serien (division 1), 1977.

ISHOCKEY

IK Oskarshamn: Tre raka säsonger i SHL efter historiska avancemanget 2019.

Nybro IF: Två säsonger i högsta serien, allsvenskan, 1968-1970.

HANDBOLL

Kalmar AIK: Spelade i högsta serien för damer under 1950-talet med SM-silvret 1958 som största bedrift.

BASKET

Atomics: Oskarshamnsklubben spelade 1,5 säsong i Basketligan 2001-2002. Gick i konkurs i december 2002.

INNEBANDY

Södra Kärrs IBK: Spelade elitserien med herrlaget 1995-1996, och med damlaget 1999-2000.

Färjestadens IBK: Spelade i elitserien 2007-2008.

FBC Kalmarsund: Nådde SSL med herrlaget 2018, SM-semifinalist 2021. Damlaget spelade i SSL 2016-2017.

Vimmerby IBK: Gick upp i högsta serien med herrlaget 1993 och gjorde fem säsonger där på 1990-talet.

BORDTENNIS

Kalmar BTK: Nådde högsta serien första gången 1974-1975. Tillbaka 1991-1993 innan storsatsningen 1995 som gav fyra SM-guld (1996, 1999, 2000 och 2002). Totalt tolv säsonger i högsta serien.

BTK Enig: Spelade i elitserien mellan 1998 och 2003.

Bergkvara AIF: Tre säsonger i elitserien för damer – 1992-93, 1999-2001. Tog SM-silver 2001.

SPEEDWAY

Dackarna: Gick upp i högsta speedwayserien första gången 1951. Vann under den eran fyra SM-guld (1957, 1958, 1959 och 1962) Klubben vann även SM-guld 2007.

Skepparna/Västervik Speedway: Klev upp i elitserien 1991. Vann SM-guld 2005.

Fotnot: Länet har också och har haft flera lag i bowling (Cahoot, Kalmar AIK, Kalmar-Käglan, Flax, BK43, Båken, Trill och Domino) i högsta serien under olika epoker. Även Tjust Baseboll och Oskarshamn Baseboll har haft lag i högsta serien.

Annons
Annons
Annons
Annons