Annons

Socialchefen: ”Vi behöver nytt boende ganska snart”

Socialchef Ann-Katrin Ståhl hoppas på ett snabbt avgörande från politikerna om äldrelokaler. Men det är segt.
– Vi behöver ett nytt boende ganska snart, säger hon.
Mörbylånga • Publicerad 29 augusti 2019
Mörbylånga kommun har en ständig kö på runt 20 personer till särskilt boende, fler till omvårdnad än demensboende. Det finns risk att kommunen får betala vite om inte plats erbjuds i tid. Äppelvägen i Färjestaden är mest populärt och många tackar nej om de får annan plats.
Mörbylånga kommun har en ständig kö på runt 20 personer till särskilt boende, fler till omvårdnad än demensboende. Det finns risk att kommunen får betala vite om inte plats erbjuds i tid. Äppelvägen i Färjestaden är mest populärt och många tackar nej om de får annan plats.Foto: Sofia Hedman

Den politiska processen tar tid. Men Ann-Katrin Ståhl vill få upp en rykande färsk lokalförsörjningsplan för kommunens äldre i socialnämnden redan i september.

Egentligen ska inte äldreomsorgsplanen vara färdig förrän en bit in på nästa år, men processen behöver komma i gång, menar Mörbylånga kommuns socialchef. Det finns en ständig kö på runt 20 personer till äldreboenden och prognoserna visar att behovet kommer växa.

Annons

– De äldre blir fler och vi ser även ett ökat behov av lokaler för hemtjänst, säger hon.

– Prognoserna visar att de största kullarna av äldre finns i den norra delen av kommunen, som Algutsrum och Torslunda.

Politikerna i Mörbylånga kommun har beslutat att det först behövs en äldreomsorgsplan innan beslut om att bygga ett nytt äldreboende kan fattas. Planen, som bland annat ska utreda befintliga lokaler och prognosen för antalet äldre i olika delar av kommunen, ska vara klar 2020.

Samtidigt har förvaltningen press på sig att komma fram med kortsiktiga lösningar. Den senaste är att helt enkelt omvandla några korttidsplatser på Rönningegården till särskilda boendeplatser.

– Vi har under en längre tid haft 5-8 personer som ligger på korttiden och väntar på särskilt boende i kommunen. Då är det bättre att göra om till särskilt boende. Det är en liten enhet med korttid för dementa som vi gör om, säger Ann-Katrin Ståhl.

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons