Släkten Jeansson har återtagit Villa Solbacken
Under Ingemar Nilssons ledning har Villa Solbacken ute på Svensknabben återställts till det den pampiga byggnaden en gång var.
Men en byggnad är en byggnad. Det måste även gå att levandegöra historien, tänkte krögaren Martin Bergvall Nilsson och därmed var ett frö sått.
Läs mer om Jeanssonsläkten:
Han kontaktade Jörgen Nordström och Kattis Ellborg som genast satte igång med att skriva manus. Resultatet blev en tidsresa genom Villa Solbackens historia från invigningen 1915 till 1952 i allmänhet och far och son Jeansson, John och Birger, i synnerhet.
– Vi ville på ett respektfullt sätt spegla deras relation och det klassamhälle de levde i, säger Jörgen Nordström som tillsammans med Martin Bergvall Nilsson, Kattis Ellborg och Peter Hausenkamp utgör ensemblen.
Jeanssons - En epok är inte en traditionell teater. Allt utspelar sig mitt i publiken, som under föreställningen serveras mat.
I tre akter får den följa med när villan invigdes, när ångkvarnen brann 1935 och uppgörelsen mellan far och son 1952.
– Vi förhåller oss lekfullt till historien och blandar allvar med komik, säger Kattis Ellborg.
Inför premiären fanns en viss ängslan för vad det skulle bli med det hela. Hur skulle Jeanssonättlingar reagera? Men oron kom på skam.
Från början var det tänkt att ”Jeanssons– en epok” skulle spelas sju gånger. I fredags gav den 50:e föreställningen! Det kommer bli 70 innan allt är över. Intresset för den lokala historien var större än någon kunnat ana.
– När vi spelat föreställningen har vi insett att många än i dag har en relation till släkten. Personligen visste jag inget om släkten tidigare, trots att den under en tid sysselsatte 70 procent av Kalmars invånare, säger skådisdebutanten Martin Bergvall Nilsson.
Nästan varje kväll händer det att människor kommer fram till aktörerna och berättar om sina minnen av John och Birger Jeansson. Många är det som har släktingar eller själva arbetat för familjen. Som mannen som berättade om hur han öppnade grinden när John kom ridande.
– Teatern har helt enkelt gett en svunnen tid nytt liv, säger Kattis Ellborg.