Ja till ny arena: ”Det här ska ske i en bred parlamentarisk grupp”
En majoritet av kommunstyrelsens ledamöter var för alternativet att en ny arena ska byggas. Det skulle i så fall innebära att nuvarande Be-Ge Hockey Center på sikt kan användas som träningshall.
Men mycket återstår att lösas innan det kan bli aktuellt med en byggstart. Förutsatt att kommunfullmäktige senare säger ja till det inriktningsbeslut, som kommunstyrelsen klubbade nu på tisdagsförmiddagen, ska en projektplan som ska innehålla utredningsdirektiv, arbetsorganisation, tidsplan och budget tas fram.
Kommunalrådet Andreas Erlandsson (S) var efter mötet noga med att tisdagens beslut är ett inriktningsbeslut och att det lär följas av många fler i arenafrågan:
– Vi har tagit beslut om att gå vidare med nybyggnadsalternativet. Det här ska ske i en bred parlamentarisk grupp där alla ska ha möjligheter att delta i de diskussionerna kring den här frågan där vi kommer att få fatta många beslut framöver, säger han.
Den projektplan som ska tas fram ska även innehålla förslag på kompensatoriska åtgärder i händelse av att arenabygget påverkar andra sporter. Det innebär att om arenabygget skulle gå ut över bandyn, fotbollen och friidrotten så ska förslag tas fram som visar hur de ska få nya ytor för sina respektive verksamheter.
Frågan om var arenan ska placeras ska ges högsta prioritet i det fortsatta utredningsarbetet. Sex alternativ finns med i planerna: Södra infarten, Kronoparken, gamla soptippen vid Fredriksberg, tennishallen och området runt den, Idrottsparken, och området vid Liljeholmens. I slutet av juni väntas politikerna ta ställning till vilken av de här platserna som ska förordas.
Andreas Erlandsson vill inte binda sig vid någon placering. Han anser att Kronoparken kan vara en tänkbar placering men att det hade varit lättare att genomföra om 10 år då riksväg 37/47 fått en ny sträckning.
– Men området är intressant för en framtida utveckling av Oskarshamn. När det gäller gamla soptippen ser jag inte det som realistiskt på grund av de mycket höga saneringskostnader det skulle föra med sig. Området vid gamla kopparverkstomten blir också svårt med tanke på att det ska saneras med hjälp av statsbidrag och ska vi exploatera området får vi inga statliga bidrag för saneringen. Men det är för tidigt att helt utesluta något av alternativen, säger Andreas Erlandsson.
Partierna i kommunstyrelsen var inte eniga i beslutet. Vänsterpartiet yrkade på att kommunen inte ska gå vidare med arenabygget. Partiet vill verka för att skapa ytterligare en isyta vid gamla Jysk och renovera Be-Ge Hockey Center. Centerpartiet å sin sida ansåg att beslutsunderlaget var undermåligt och yrkade på att en djupare analys av kostnaderna ska göras innan man går vidare.
– Vi vill se hur detta ska finansieras i driften, något sådant finns inte i underlaget. Det är omöjligt att fatta ett ansvarsfullt och seriöst beslut på ett så undermåligt underlag, säger Centerns Charlotte Sternell.
Vänsterpartiets Lena Granath förordade en ombyggnad av Be-Ge Hockey Center och att en ny isyta tillskapas på parkeringen vid gamla Jysk.
– Vi är inte motståndare till en ny arena, men vi anser att det bästa alternativet är att satsa på en ny isyta som kan gynna ungdomslagen och damlaget. Vi oroas också över de höga driftskostnader en ny arena skulle för med sig. Vi har inte de pengarna och jag är inte beredd att offra annan kommunal verksamhet för att finansiera driften. Att höja skatten är inte heller aktuellt får vår del, säger hon.
Moderaterna, KD och SD var i stort sett överens med S när det gäller den fortsatta hanteringen av arenafrågan. SD ville dock att beslutet om var arenan ska placeras ska fattas redan i april och inte i sommar. Liberalerna ville utöka uppdraget och genomföra en större upphandling där en entreprenör får titta på möjligheten att riva den nuvarande arenan och eventuellt bygga ut simhallen.