De tar upp kampen mot psykisk ohälsa: ”Det vanliga samtalet är det viktiga”
Varje år tar över 1 500 människor sitt liv i Sverige. Det är nära sex gånger fler än som dör i trafiken. Samtidigt genomförs cirka 15 000 självmordsförsök och ungefär 150 000 bär på självmordstankar. Nästan 80 0000 personer är sjukskrivna från sina jobb på grund av psykisk ohälsa – en siffra som ökat med närmare 130 procent sedan 2011.
På lördag arrangeras en stödkonsert i Blomstermåla Folkets Park till förmån för den ideella organisationen Suicide Zero som arbetar för att förebygga självmord och sprida kunskap om psykisk ohälsa och självmord.
Bakom stödkonserten står Maria Pedersen och Fredrik Kling som båda har erfarenheter av ämnet.
Våga fråga-konserten ska bli en musikkväll i glädjens tecken, men att prata om självmord och psykisk ohälsa är fortfarande svårt för många.
– Man märker att det finns en viss skepsis. Det blir tyst när man pratar om det och det känns frustrerande, säger Fredrik Kling.
Att tala om självmord kommer inte att väcka den björn som sover som många tror, istället uppmuntrar det till att tala om känslorna. Att våga fråga hur någon mår och att inte tiga kan vara skillnaden mellan liv och död.
Som ett steg på vägen för att få fler att våga fråga kommer Maria Pedersen i samband med konserten att hålla utbildningar i höst.
– Det finns otroligt mycket myter kring självmord och många tycker att det är svårt att fråga eftersom man är rädd för svaret och hur man ska ta emot det.
Hennes son Fredrik tog livet av sig 2013, bara 22 år gammal.
– Jag trodde själv mycket på myterna kring självmord. När Fredrik frågade vad det var för mening med livet sa jag ”skärp dig”. Han skickade signaler till mig som jag inte tog upp för jag visste ju inget och kunde inget om självmord. Samma dag han dog tänkte jag till och med ”tänk om ungen tar livet av sig”, men jag ville inte väcka den björn som sover, säger hon.
Det tog nästan två år innan Maria tyckte att hon var värd att leva vidare efter sonens självmord. Idag kan hon skratta och leva igen, mycket tack vare sitt engagemang i organisationen Suicide Zero.
– Arbetet med Suicide Zero har betytt jättemycket. Om jag kan rädda någon genom mitt arbete känner jag att det trots allt kan komma något gott ur Fredriks meningslösa död. Tillsammans blir man stark.
Maria har under åren varit öppen om sonens självmord och har på så sätt också kunnat hjälpa andra människor.
– Jag kan säga att Maria har hjälpt mig och min familj jättemycket. Det hon säger är en otrolig hjälp i den tuffa kampen mot psykisk ohälsa, man inser att det faktiskt går att göra något och att ju tidigare insats desto bättre, säger Fredrik Kling.
Det är lätt att känna sig ensam och utelämnad när man mår dåligt eller någon i ens närhet mår dålig, men när Fredrik Kling vågade berätta för andra om sin problematik fick det positiv effekt.
– Det är många som har barn som mår dåligt idag och genom att prata med andra känner man hopp och lättnad samtidigt som man får vägledning.
Han är fotbollstränare och har även stött på psykisk ohälsa inom idrotten. När han var tränare för a-laget i Blomstermåla IK märkte han att spelare mådde dåligt psykiskt och började därför med samtal med killarna.
– Där började jag inse vad små samtal kan göra. Det blev ganska snabb effekt och spelarna som varit borta på grund av att de mått dåligt kom tillbaka och kom igång med träningen igen. Vi pratade öppet i gruppen också och det blev en helt annan gemenskap i laget. Det gav effekt på resultaten, men det var skit samma hur många poäng vi tog – de bästa poängen var på andra planet.
Idag är han tränare i Högsby och har planer på att införa samtal med spelarna där också, vilket Maria Pedersen tycker är jättebra.
– Det är ju där, i idrotten, man möter många och som ungdomsledare är man en förebild. Depression är den vanligaste orsaken till självmord och en depression kan drabba vem som helst, i alla åldrar, det kan hända något i livet som gör att man hamnar i depression, säger hon.
Även om det finns mycket kvar att göra har arbetet med att sprida kunskap kommit en bra bit på vägen de senaste åren.
Fredrik Kling och Maria Pedersen hoppas att stödkonserten Våga fråga i Blomstermåla nästa lördag ska öppna ögonen på ännu fler och bidra till att lätta på de tabu och stigma som omgärdar psykisk ohälsa och självmord.
– Det vanliga samtalet är det viktiga, att man vågar ställa frågan och att man är artigt påträngande, säger Maria Pedersen.
– Och att man visar att man bryr sig på riktigt, säger Fredrik Kling.
Musiken under Våga fråga-konserten ska stå för hopp, glädje och framtidstro. Artisterna som spelar är Ingegerd Wessel med Bästa Bandet, Marlene Oak, Janice (ambassadör för Suicide Zero) och Viktor Olsson.
Att hjälpa någon
Gör någonting nu
Det viktigaste är att du reagerar när du märker att någon inte mår bra. Tänk inte att någon annan ska göra det.
Dina egna reaktioner
Det är lätt att bli rädd när man möter någon som mår dåligt. Men försök att reflektera över dina känslor och skilj dem från den som mår dåligt.
Ge tid
Visa att du finns där. Ge det tid. Be personen berätta – lyssna noga.
Fråga om självmord
Det enda sättet att ta reda på om någon tänker på självmord är att fråga om det. Det kan kännas svårt, men du visar att du har lagt märke till något och har lyssnat.
Kontrollera säkerhet
Om någon tänker ta sitt liv är det viktigt att veta hur mycket och länge dessa tankar funnits.
Stanna kvar
Självmordstankar försvinner inte av sig själva. Man behöver hjälp att ta sig ur självmordstankar. Du kan hjälpa!
Källa: Suicide Zero
Hit kan du vända dig om du mår dåligt
Mind - självmordslinjen (Telefon: 90101)
Mind - föräldratelefonen (020-85 20 00)
Mind - äldretelefonen (020-22 22 33)
Hjälplinjen (0771-22 00 60)
Jourhavande medmänniska (08-702 16 80)
BRIS - vuxnas telefon om barn (077-150 50 50)
Pratamera.nu
jourhavandekompis.se
Rädda Barnens stödlinje (0200-77 88 20)
112 – om du behöver akut vård eller hjälp.
Fakta: suicidezero.se