Hotad industriutbildning ska räddas
Under onsdagsförmiddagen träffades en grupp representanter för lokala företag och organisationer i kommunhuset i Mönsterås. På agendan stod utmaningen kring att locka elever till industriprogrammet på Mönsteråsgymnasiet.
Trots att en fjärdedel av kommunens invånare får sin försörjning från industrin har industriprogrammet i flera år haft svårt att locka elever. Det har till och med gått så långt att man under en period hade på tal att stänga linjen.
Efter flera turer blev det tidigare i våras dock klart att det skulle få finnas kvar. Detta efter att en rad företag och aktörer i kommunen åtog sig arbetet att stötta industriprogrammet med fördjupat samarbete.
Initiativtagare till projektet är Christer Hult, vd för Industrins Ostkustcenter, IOC i Mönsterås.
– Vårt mål är att locka fler elever till industriprogrammet. Tillsammans ska vi förbättra möjligheterna och villkoren för de som väljer att studera här, säger Christer Hult.
– Eleverna ska känna att hela kommunen stöttar dem, lägger Anna Isaksson från företaget Stranda till.
– Vi vill också marknadsföra fördelarna med att stanna. Speciellt för högstadielever som ska bestämma sig för var de ska gå gymnasiet, berättar Christer Hult.
Efter att beslutet om samarbetet togs tidigare i vår har man nu börjat arbeta fram projektets konkreta innehåll. En stor del av arbetet går ut på att stärka relationen mellan företagen och eleverna. Detta ska göras genom studiebesök för både elever, lärare och syokonsulenter.
– Vi ska även synas så mycket som möjligt i offentliga sammanhang. Bland annat ska vi delta på höstmarknaden, berättar Christer Hult.
Gruppen består av Teknik College Östra Småland, Industrins Ostkustcentrum, Företagarna, Häradssparbanken, Mönsterås Handel, Stranda och Mönsterås kommun. Onsdagens träff var den första där alla deltagare mötes tillsammans.
Industrin utgör en stor tillgång till Mönsterås kommun. Men bilden av den måste förnyas, menar gruppen.
– Jag tror att många fortfarande går runt och tänker att industrijobb är hårt och smutsigt. Som att jobba i en gruva. Det är en förlegad bild som inte stämmer. Detta vill vi ändra på. Idag handlar det om högteknologiska företag med mycket god arbetsmiljö.
Samtliga av de närvarande under mötet var överens om de många fördelarna med att stanna i kommunen för att studera.
– Industrin i Mönsterås skriker efter folk att anställa. Att gå industriprogrammet och Teknik College är en unik chans att ha en anställning garanterad efter gymnasiet. Detta utan studieskulder och med en mycket god lön för en 19-åring, säger Emmelia Haglind, processledare på Teknik College Östra Småland.
Robert Schöttke är marknadsansvarig på Häradssparbanken.
– För oss är det en fråga om hållbarhet. De unga är hela bygdens framtidsförsäkring. Därför ser vi stora möjligheter i att satsa på dem.
– En god egenskap vi har här i Mönsterås är vår förmåga till samarbete och samordning mellan olika aktörer. Det här projektet är ett bevis på det, säger Robert Schöttke.
Cecilia Drehmer, näringslivschef på kommunen, håller med.
– Just det är en punkt där vi ser att andra kommuner sneglar mot oss och tar inspiration. Det finns en anda av samarbete där kommun, organisationer och företag jobbar nära varandra och bidrar till att förkorta beslutsvägen.