Annons

Åsa A Cederbom: Åsa A Cederbom: ”Lite jord under naglarna mår ingen dåligt av”

Det finns något djupt meditativt med att rycka upp maskrosor på våren. Ner med stålpinnen i gräsmattan, vrid tills du känner att roten ger sig och plocka sedan upp plantan.
Åsa A CederbomSkicka e-post
Oskarshamn • Publicerad 22 maj 2021
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: TT

Jag kan gå i flera timmar och utföra denna arbetssyssla på lediga dagar och trots att plockningen egentligen är mördande tråkig så ger den en känsla av välbehag. Det är som att hjärnan lättar och lämnar plats för en massa nya och kreativa tankar så fort jag får jord under naglarna.

Många regioner har idag någon form av grön terapi för människor som har tappat sugen och det verkar också som att vi har någon slags inbyggd mekanism som gör att vi dras till fröer, plantor, buskar och träd när vi som mest behöver det. För pandemin har bevisligen inneburit att hela trädgårdsbranschen fullkomligt exploderat. Alla vill odla i pallkragar och växthus och så till den milda grad att det till och med råder brist på vissa växter.

Trädgårdsbranschen blomstrar när pandemin härjar. Många grönsaker ska förkultiveras innan de planteras ut, som till exempel tomater, squash och ärtor.Foto: Claudio Bresciani / TT
Annons

För vissa är det blommor i alla dess former som lockar, för andra är det matnyttiga plantor som jordgubbar, hallon, morötter, potatis och spenat.

I en undersökning som det nordiska växtföretaget Plantagen gjort uppger 47 procent av svenskarna att de odlar sina egna ätbara växter. 40 procent menar att de har spenderat mer tid i trädgården under coronapandemin och 78 procent svarade att de under pandemin har sökt sig till naturen för att få avkoppling och stressa ned, både psykiskt och fysiskt.

Ogräs eller en fröjd för ögat? Det är upp till var och en att avgöra.Foto: Hasse Holmberg

Själv bestämde jag mig för att hoppa över det där med fröer och lökar i år, främst av den anledningen att mina tomatplantor gav en extremt usel skörd förra året. Av tio plantor, som vattnats, planterats om och vårdats i månader, kunde jag till slut skörda tre små körsbärstomater vilket kändes som en rätt dålig utdelning för allt slit.

Jag höll mig hela januari och februari men i mars kunde jag inte kontrollera mig själv längre utan hetsköpte påsar med rosenskära, chili, tomater, smultron och blomman för dagen i ett sånt där ställ ni vet som man alltid lyckats plocka för många påsar ifrån.

”I mars kunde jag inte kontrollera mig själv längre utan hetsköpte påsar med rosenskära, chili, tomater, smultron och blomman för dagen.”
Åsa A Cederbom, krönikör
Rosenskära har blivit en storfavorit i min trädgård. Finns i många fina färger.Foto: Lee Jin-man

Idag åkte allt ut i blomlådor, krukor, växthus och odlingslådor. Nu återstår att se hur skörden blir i år, men jag har tagit hästbajs och ny jord till hjälp så det borde bli bättre utdelning än i fjol.

Medan jag väntar ägnar jag mig åt att dra fler maskrosor. Fast jag lämnar ett fält längst ner i trädgården för även det här så kallade ogräset är en fröjd för ögat och har sin givna plats i naturen.

Ha en trevlig helg!

Topp & flopp

TOPP:

Vår fantastiska trädgård där både det japanska och svenska körsbärsträdet står i full blom. Underbart vackert.

FLOPP:

Har försökt boka tid för vaccination i över en veckans tid men trots otaliga försök så är det stört omöjligt. Kommer vara den sista i min åldersgrupp att få sprutan.

I vår trädgård blommar både det rosa och det vita körsbärsträdet.Foto: Åsa A Cederbom

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons