Daniel Bogefors: Daniel Bogefors: ”Vi förstår – det hade inte behövt bli så här”
Värdeladdade ord, positiva eller negativa, kan vara ett effektivt dramaturgiskt redskap för att bygga en artikel. Samtidigt måste du som reporter väga orden ytterst noggrant för att det inte missbruka det. I vårt arkiv hittar jag bland annat att de nya parkeringsavgifterna är en katastrof och att det är katastrof att bygga en innebandyhall före en simhall.
Det kan kännas som en katastrof att förlora en fotbollsmatch men det är snarare ett misslyckande.
Är det förödande om covid-19-smittan kommer in på ett äldreboende? Så skulle det kunna vara.
Är de nya lokala restriktionerna ett dråpslag för många butiker i länet. Det kan jag absolut tänka mig.
Vi lever nu i en pandemi där de värdeladdade orden plötsligt kan användas i rätt kontext. Kom på mig själv att tänka på det under presskonferensen där det...ja, där det bara kändes bistert.
I mitten satt Lisa Labbé Sandelin. Om jag får tillåta mig att recensera smittskyddsläkaren under den här pandemin så är hon ruskigt vass i de här lägena. När det bränner till är hon pricksäker med ton, blick och gester. Jag tror att tilltron till Labbé Sandelin i länet snuddar vid Tegnell-nivå.
Hur som helst. Nu satt hon där som den där föräldern som inte är arg men lite besviken på sina barn men skickligt lindar in det så att ingen ska känna sig träffad eller behöva skämmas.
Vi förstår ändå. Det hade inte behövt bli så här. Men folk har gått till arbetet med symptom, innan de har fått provsvar och champagnekorkarna har fortsatt att flyga i taket på födelsedagsfester. Nu fanns ingen annan råd än att införa de lokala restriktionerna.
För just nu är det rätt ointressant att länet fortfarande har lägst smittspridning sedan pandemistarten och att nästan alla andra regioner i skrivande stund har det värre än oss. Det fortsätter nämligen att gå åt fel håll och det går snabbt. Fler smittas, fler vårdas på sjukhus för covid-19 och folk avlider.
Länet vill bromsa smittan innan det är försent.
Region Kalmar blev nu län nummer 14 av 21 att anta de lokala restriktionerna. Tanken är att du och jag i vår vardag ska träffa färre människor. Vi ska inte hänga i butiker, bibliotek eller badhus. Vi ska överhuvudtaget inte träffa människor inomhus i onödan. I förlängningen ska det göra att färre smittas, färre vårdas på sjukhus och färre dör.
Nu är de stora förlorarna butiker utan näthandel. Kommer de ens kunna ha öppet? För från och med nu ska endast nödvändiga besök som i livsmedelsbutiker och apotek göras. Sko- och klädbutiker är exempel på verksamheter som led något oerhört i våras och oron nu måste vara enorm. Julhandeln är bara veckor bort och den livsviktiga perioden ser för många ut att brinna inne.
Och hur blir det med den stora frisörbranschen. Den ska också pausas, enligt vad Labbé Sandelin sade på presskonferensen.
Här saknas innehåll
Visst, de nya restriktionerna gäller först och främst till den 8 december men jag har svårt att tro att det är över till dess. Så mycket har vi alla fall lärt oss om covid-19 på åtta månader.
Uppsala och Skåne var tidigt ute med lokala restriktioner. Har det gett önskad effekt med en bromsad smittspridning? Det går inte tvärsäkert att säga nej, för det är svårt att sia om var vi hade varit utan råden, men kurvan fortsätter uppåt. Utan tvekan. I måndags vårdades exempelvis 111 personer på sjukhusen i Skåne. Den högsta siffran sedan pandemistarten.
Labbé Sandelin vill ge det ytterligare en eller ett par veckor innan hon säger om det har gett effekt.
Samtidigt tror jag inte att vi ska förvänta oss att de lokala restriktionerna är någon mirakelmetod.