Annons

Ny maktduo stoppade beslut om privat äldreomsorg

Moderater och Kristdemokrater var redo att införa valfrihet med privata utförare i äldreomsorgen. Men den nya ledarduon Socialdemokrater och Centerpartister skickade förslaget på återremiss vid mandatperiodens sista fullmäktige på tisdagskvällen.
Mörbylånga • Publicerad 25 september 2018
Anna-Kajsa Arnesson (C) yrkade på återremiss eftersom hon ansåg att utredningen ställer fler frågor än svar.
Anna-Kajsa Arnesson (C) yrkade på återremiss eftersom hon ansåg att utredningen ställer fler frågor än svar.Foto: Jonatan Bergöö

Bakgrunden är att de äldre blir fler. Mörbylånga kommun behöver snart fler platser på äldreboenden. Då kommunen inte har ekonomi att bygga på egen hand har tjänstemännen fått utreda hur man bäst upphandlar äldreboenden från privata aktörer – antingen genom LOV, lagen om valfrihetssystem eller genom LOU, lagen om offentlig upphandling.

– Det är sällan färre än 20 personer i kö till särskilt boende när vi får information vid vård- och omsorgsutskottet och andelen 80 plus blir allt större, sa Carl Dahlin (M) som stödde förslaget att ”överge det kommunala monopolet” för särskilda boenden.

Annons

– Hur ska vi få fler platser till särskilda boenden utan eget kapital. Jo, genom att låta någon annan bygga och kanske driva, sa han.

Men Anna-Kajsa Arnesson (C) yrkade på återremiss. Hon ansåg att utredningen ställer fler frågor än svar. Hon vill se en lokalutredning som visar vilka renoveringsbehov som finns och hur fördelningen av äldre ser ut i olika delar av kommunen. Tillträdande kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S) gjorde gemensam sak och yrkade också på återremiss.

– Den utredning vi har framför oss visar att det saknas politisk styrning i kommunen, sa hon.

Efter votering vann S och C-linjen med röstsiffror 25 mot 19 och beslutet om hur nytt äldreboende ska upphandlas skjuts på framtiden.

Vård- och omsorgsutskottet har tidigare röstat för att införa lagen om valfrihet och släppa in privata aktörer i äldrevården. Medan kommunstyrelsen ändrade det beslutet till att bygga äldreboende via Lagen om offentlig upphandling. Något som Moderaterna reserverade sig emot.

Enligt den bakomliggande utredningen kan det starta hur många privata aktörer som helst och konkurrera med kommunens boenden vid LOV, lagen om valfrihetssystem. Kommunen kan inte säga nej till någon aktör. Risk finns för överetablering och att kommunen får betala för tomma boendeplatser. Vid offentlig upphandling har kommunen kvar större kontroll över var boenden placeras och kan beställa det antal boendeplatser som behövs, enligt utredningen.

Frågan ska nu utredas vidare före beslut.

Margareta Lööf-Johansson (S) vann också en seger vid tisdagens kommunfullmäktige genom att få igenom sin motion om att införa ett systematiskt jämställdhetsarbete med könsuppdelad statistik, efter votering med röstsiffrorna 25 mot 20.

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons