Slottet är som en enda stor teater
Vi möter Mimmi Mannheimer på inre borggården där det vimlar av besökare. Här finns gycklare, riddare, kungar och pigor. Man ser att hon trivs mitt på den stora scen som borggården utgör.
Sedan hon började som slottschef för snart sex år sedan har besökssiffrorna bara ökat. Redan förra året överskred man med råge det mål som slottet tillsammans med Statens fastighetsverk och Destination Kalmar hade satt upp för 2016 nämligen 125 000 besökare. Redan 2015 kom nämligen 129 506 intäktsskapande besökare. 2008 var antalet besökare 91 833.
Mimmi Mannheimer växte upp i Stockholm. Pappan var nationalekonom och arbetade på Konjunkturinstitutet, medan mamma var lärare i bland annat historia.
– Mina föräldrar var kultur- och historieintresserade och jag vet inte hur många museer vi besökte när jag växte upp. Det blev också otaliga teaterbesök tack vare mamma.
Mimmi Mannheimers teaterintresse vaknade tidigt. Efter gymnasiet gick hon på Ole Brekkes teater- och clownskola. Sedan fortsatte hon studera på Dell'Arte School of Mime and Comedy i Kalifornien.
– Jag tycker att det är viktigt att många av de som arbetar på slottets barnverksamhet har ägnat sig åt teater eftersom vi ska ge barnen en stark och trovärdig upplevelse av hur det kan ha varit i en annan tid här på slottet. Sedan skrattar hon till och berättar att tre av de sommaranställda aktörerna gått på samma teater- och clownskola som hon.
Efter tiden i USA frilansade Mimmi Mannheimer med olika former av teater i Stockholm och på turnéer till andra länder.
– Det blev fysisk teater, komedi och dockteater.
När hon var 25 år och fått sitt första barn kände hon att hon stod vid ett viktigt vägskäl. Skulle hon bli skådisartist eller inte?
– Jag valde att satsa på att bli teaterproducent och sökte till Dramatiska institutet. Fyra personer antogs. Jag kom bara på första reservplats så det blev aldrig DI för mig.
I stället fick hon chansen att arbeta som turnéläggare för frigruppen Mitt-i-prickteatern som turnerade med barnteater.
Parallellt pluggade hon bland annat teatervetenskap och ekonomi. Arbetet som producent för sommarföreställningarna i samarbete med Riksteatern ledde så småningom till fortsatt arbete för Riksteatern där hon var verksam på 90-talet.
Nya utmaningar väntade och snart var hon VD för Orionteatern på Söder i Stockholm.
– Det var en fantastiskt spännande scen med många gästspel. Speciellt kommer jag ihåg cirkusartisterna Victoria Chaplin, alltså Charlie Chaplins dotter, och Jean-Baptiste Thierrée.
– Oförglömlig var också uppsättningen som skildrade FN:s barnkonvention genom nio mimare i regi av Lars Ruolfsson. Anna Lindh såg den en kort tid innan hon mördades, men hon hann ge oss uppdraget att ta föreställningen på turné på grund av dess viktiga budskap. Vi var i både Baltikum och Polen.
En period arbetade Mimmi Mannheimer även på Stockholms stadsteaters soppscen innan hon började som projektledare hos Vicky von der Lancken 2007 där hon bland annat kom att arbeta med det som skulle bli Krusenstiernska teatern i Kalmar.
– Vi jobbade här på somrarna men inte anade jag då att det skulle bli min nästa hemstad, säger hon glatt. I och med arbetet med Krusenstiernska teatern hade vi mycket kontakt och samarbete med Destination Kalmar och jag kom så småningom att bli tillfrågad - ja, man kan säga headhuntad - om att bli slottschef.
Tvekade du till att ta jobbet?
– Nej, jag var 50 år och barnen stora så det var dags att börja med något nytt . Jag kände att jag hade något att bidra med plus att jag gillar utmaningar. Min man stöttade mig direkt.
Sedan dess lever hon sin mesta tid i Kalmar, men åker ofta till hemmet i Stockholm på helgerna.
– Med två hem så vet jag aldrig var jag har mina gummistövlar.
Tidigare var du teaterproducent. Att vara Kalmars slottschef är väl också som att vara producent på en jättestor teater?
– Precis, med skillnaden är att här finns otaliga scener att välja mellan. Men det kollektiva samarbetet har stora likheter. Sommartid har vi 50 timanställda, säger hon. Och den personalen är jag verkligen stolt över för de är så ansvarsfulla och inlevelserika.
Verksamheten växer och utvecklas. Slottet är öppet fler kvällar och helger, barnverksamhet pågår året runt, utställningsperioden är förlängd och från och med i höst är slottet öppet dagligen även i oktober.
Mimmi Mannheimer
Familj: Maken Lasse, barnen Julia, 30 år, och Jakob, 24, samt mor och syster.
Ville som ung: Bli barnmorska, sedan skådespelare.
Viktigt: Naturen och havet ger mig kraft när jag arbetar mycket. Jag vandrar gärna på Ölands alvar, gärna till Dröstorps ödeby.
Gillar: Att bada, även om vattnet är kyligt.
Semester: Har i sommar besökt Amsterdam.
Goda egenskaper: Entusiastisk och tror att idéer kan förverkligas.
Kalmar slott
Har sju helårsanställda. På sommaren tillkommer 50 timanställda, bland annat guider och aktörer på Barnens slott på borggården. Vintertid är det cirka 15 timanställda.
Under 2015 betalade 85 000 personer entré till Kalmar slott. Lägger man till konferens-, middags- och evenemangsbesökare blir det totalt närmare 130 000 intäktsskapande besökare.
När inte slottet är öppet kan man ändå besöka yttre borggården och vallarna. Förra året var antalet besökare där cirka 250 000 personer.