Annons

Mästerkocks-Lucas om succén i Gävle: ”Nu får det vara bra med det här”

I det senaste avsnittet av ”Sveriges Mästerkock” är det slutkval i Gävle.
Det tävlades med rårakor och soppor och för Lucas Eriksson gick det riktigt bra. Men ändå inte som han tänkt.
– Jag tänkte att nu får det vara bra med det här.
Tv • Publicerad 24 januari 2024 • Uppdaterad 25 januari 2024
Mischa Billing tyckte om Lucas Erikssons råraka, förutom paprikan.
Mischa Billing tyckte om Lucas Erikssons råraka, förutom paprikan.Foto: Pressbild

Tack vare en vällagad älgfilé med råraka till tog sig 25-åriga Gullringensonen Lucas Eriksson, numera bosatt utanför Oskarshamn, från auditiondelen i Stockholm till slutkvalet i Gävle. Och i onsdagens avsnitt var det dags för tävling.

Det var många nervösa amatörkockar som ställde sig vid tävlingsköken, men Lucas Eriksson kände ingen nervositet alls berättar han när vi pratar i telefon.

Annons

– Nej, jag var inte nervös. Alla sprang runt och stressade och höll på men jag var mest inne i mitt.

Slutkvalet filmades i ett par dagar och de tävlande skulle laga två rätter. I första omgången visade det sig vara råraka. Det som Lucas hade lagat till sin älgfilé.

Var det skönt när du hörde att ni skulle laga råraka?

– Joho du, det var ju något man var bekant med. Det händer fasiken ibland fasiken att jag lagar råraka. Det är en smidig rätt att göra.

Och det visade sig att juryn föll även för hans råraka med tillbehör.

– Jag brukar servera den med kantarellstuvning hemma, eller som ett tillbehör till kött. Men i Gävle gjorde jag ett jäkla hittepå, med stekt fläsk och crème fraiche bland annat. Jag skalade mina potatisar också, det var det inte alla som gjorde.

Blev du någon gång stressad över tiden ni hade på er?

– Nej, jag tyckte att det var mycket tid.

Efter första omgången väljer juryn vilka som får gå vidare och vilka som får åka hem. Lucas blev kvar till omgång två, som innebar att man skulle laga soppa. Det blev en soppa med torsk och räkor med nybakt bröd till. Och även detta föll juryn i smaken, även om Mischa Billing tyckte att soppan var lite salt. Lucas Eriksson är nu vidare till den sista omgången då de tolv som får tävla vidare i ”Sveriges Mästerkock” utses.

Men att gå vidare i tävlingen var inget han hade tänkt sig. Redan efter rårakan var han redo att åka hem.

Annons

– Jag kommer ihåg att jag var nöjd redan där. Jag kände att nu är det bra med det här, men jaha, det blir en dag till.

Om han blir en av de tolv finalisterna återstår att se.

– Min inställning är att det är en kul grej. Stockholm var en kul grej att göra men jag trodde aldrig att jag skulle gå vidare.

Kim Ustamujic JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons