Sabri, 23, basar över 70 anställda i restaurangköket
Det är fredag eftermiddag och kunderna börjar strömma till på McDonalds i Oskarshamn.
I köket är tempot högt och burgare efter burgare dressas för att lämnas ut till hungriga gäster. Trots tempot är stämningen god och med jämna mellanrum peppar medarbetarna varandra och ger beröm.
– Om du frågar mig är McDonalds den bästa arbetsplatsen att börja på som ung. Man växer jättemycket som människa och utvecklas snabbt. Hos oss blandas också många olika kulturer vilket gör jobbet ännu roligare, säger Sabri Al Hassoumi.
– Jag tycker att företag överlag borde satsa mer på unga. Får man det förtroendet som ung lär man sig att ta ansvar.
Sabri Al Hassoumi
Yrke: Restaurangchef.
Ålder: 23 år.
Bor: Lägenhet i Oskarshamn.
Familj: Mamma, pappa och fem syskon.
Bakgrund: Född i Palestina men uppvuxen i Oskarshamn.
Intressen: Träning, går bland annat på gym. Att umgås med vänner.
Bästa maten: ”Allt som min morsa lagar.”
Själv var Sabri bara några år gammal när familjen flydde från staden Gaza i krigets Palestina.
I Oskarshamn har både han och hans fem syskon växt upp och föräldrarna har skaffat sig en ny tillvaro. 16 år gammal sökte Sabri jobb på McDonalds och nu, sju år senare, är han chef över restaurangen.
– Jag pluggade ekonomiprogrammet på gymnasiet och tanken var att jag skulle läsa vidare till civilekonom efter studenten. Men jag trivdes så bra på jobbet så jag blev kvar, säger Sabri Al Hassoumi och ler.
Han beskriver sin arbetsplats som en kreativ och positiv miljö där mycket fokus läggs på att utveckla varje person.
– Vi har haft många unga som varit tillbakadragna som personer när det börjat här men som blommat ut efter bara några månader. Man lär sig extremt mycket, bland annat hur man ska hantera stressiga situationer och det är bra att kunna även i privatlivet, fortsätter Sabri Al Hassoumi.
”Jag tycker att företag överlag borde satsa mer på unga. Får man det förtroendet som ung lär man sig att ta ansvar.”Sabri Al Hassoumi, 23 år i Oskarshamn.
Arbetet sker i treskift och vid restaurangen i Oskarshamn finns ett 70-tal anställda. Den siffran ökar på sommaren då kunderna är fler.
– Min uppgift är att se till att driften fungerar och att allt flyter på som det ska. Jag hoppar in och hjälper till där det behövs, säger restaurangchefen som under sin tid i företaget haft flera olika befattningar.
– Om man visar framfötterna kan man klättra snabbt inom företaget och jag utvecklas hela tiden. Så länge det är så tänker jag stanna kvar, jag trivs väldigt bra med jobbet.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det bästa med mitt jobb är att se utvecklingen hos mina medarbetare. De kan så mycket mer än de tror.
Och vad är inte lika bra?
– Stressen. Ibland är det mycket att göra och då gäller det att kunna hantera stressen på ett bra sätt. Jag är noga med att planera dagarna men ibland blir det ändå stressigt.
Vilken är din favoriträtt?
– Den godaste maten är alltid morsans mat. Men om du tänker på vår meny så gillar jag bäst spicy nuggets. Maten har blivit nyttigare med tiden men om jag skulle vara med och utforma menyn skulle jag lägga till fler sallader.
Vad gör du om fem år?
– Svår fråga. Jag trivs som sagt väldigt bra på jobbet och gillar också att bo i Oskarshamn. Här har jag många vänner och det är smidigt att ta sig till jobbet. Oskarshamn är fint också, speciellt på sommaren. Samtidigt är jag inte främmande för att testa nya saker och jag skulle vilja resa lite mer och se världen.