Annons

Bridge – inte bara för äldre: ”Spelar hela kvällen och hela natten”

Bridgeveckan i Borgholm lockar spelare i åldrarna 20 till 90 år. Två av dem är Julia Borg, 24, och Allan Nouri, 28, från Kalmar.
– Vi brukar sitta och spela hela kvällen och hela natten, säger Julia Borg.
Borgholm • Publicerad 28 juni 2024 • Uppdaterad 29 juni 2024
Julia Borg och Allan Nouri, båda från Kalmar, spelar den här veckan bridge i Borgholm.
Julia Borg och Allan Nouri, båda från Kalmar, spelar den här veckan bridge i Borgholm.Foto: Hanna Bergmark

Bridge är ett kortspel för fyra personer som spelas med en vanlig kortlek. Spelet går ut på att vinna så mycket poäng som möjligt. Mats Bud, arrangör för bridgeveckan, beskriver bridge som en komplicerad kombination av plump och fyrmanswhist. Han berättar även att de bara under tisdagen använde sig av 450 stycken kortlekar.

– Alla bord har samma kort, så för att avgöra vem som leder jämför man vem som hanterade korten bäst, förklarar Julia Borg som är en av årets tävlingsdeltagare.

Annons

Bridgeveckan i Borgholm inleddes under söndagen och avslutas på fredag. Söndagen inleds med samlingstävling, måndag och tisdag ägnas åt kval till A- och B-finaler och onsdagen spelas i kategorin mixed.

– Det går lite segt idag, men det är torsdag och fredag som det handlar om, säger Catharina Ahlesved som även hon är en av årets spelare.

Tävlingens sista två dagar tillägnas finalen som är uppdelad i två. Efter kvalet går de ledande 36 paren direkt till A-final och resten till B-final.

I Borgholms sporthall befinner sig en blandning av folk i olika åldrar. Mats Bud berättar att det på plats finns människor mellan åldrarna 20 och 90. Han berättar även att det är färre juniorer i år än förra året. Det är inte heller bara folk från Sverige på plats i Borgholms sporthall. Spelare från Danmark, Finland och Nederländerna är även de redo för lite bridge på Öland.

– Många tycker om att komma hit. Jag tycker att det är kul när man kan blandas, säger Mats.

Detta håller även Catharina Ahlesved med om.

– Det är kul med en blandad kompott av människor, säger Catharina.

Mats berättar även hur man i bridge kan tävla inom olika kategorier som exempelvis veteraner, damer, mixed och juniorer, men att de flesta spelar för nöjes skull.

Efter någon timme börjar syret ta slut i den stora salen, och folk försöker vifta bort den värme som hallen har skapat.

Mats Bud har spelat bridge sedan år 1967.
Mats Bud har spelat bridge sedan år 1967.Foto: Hanna Bergmark

Mats Bud, 69 år, bor i Jönköping men det blir sällan att han är där. I alla fall på somrarna när han åker iväg på olika bridgetävlingar runt om i landet. Det är också Mats som ser till att bridgeveckan i Borgholm blir av. Under våren år 2022 fick han förfrågan av Svenska bridgeförbundet om han skulle kunna tänka sig hålla i bridgeveckan som brukar äga rum veckan efter midsommar, med start på söndagen, varje år. Mats berättar att det blev lite tajt med tid att fixa i ordning allt och skicka ut inbjudan med så kort varsel och ett beslut fattades därefter. Mats skulle anordna sin första bridgevecka på Öland under år 2023. Detta år är alltså Mats andra år som anordnare, för att bridgeglada människor ska kunna samlas en vecka i Borgholm.

Annons

Innan Mats första år hade bridgeveckan på Öland haft ett uppehåll på fyra år. Dels på grund av pandemin och för att det inte fanns någon som kunde hålla i det. Trots detta har bridgeveckan i Borgholm funnits med under 75 år.

För att kunna arrangera en bridgetävling på Öland har Mats behövt fixa och dona med en hel del saker. Mats berättar hur det skulle förflyttas 60 bridgebord, 200 stolar och kylskåp till sporthallen i Borgholm, och detta lyckades han göra genom att hyra en lastbil i Kalmar.

– Det var ett ganska stort jobb som krävde mycket planering. Jag skulle ju lämna tillbaka lastbilen i söndags och satt i kö till Kalmar i över två timmar eftersom alla skulle lämna Öland efter midsommar, berättar Mats.

Samtidigt menar Mats att trots arbetet och förberedelserna bakom veckan har logistiken gått bättre i år jämfört med förra året. Nu vet han vad som tar mer tid och vad som behöver mer planering, och han menar även att det bara kan bli bättre.

Mats berättar att han själv har spelat bridge sedan år 1967 och i Sverige har han spelat i allt från Malmö i söder till Kiruna i norr. Sverige är dock inte det enda landet han har spelat i. Allt från London till Venedig och Rio de Janeiro. Det går inte att missta hur bridge har blivit en stor del av Mats liv.

– Om du spelar bridge, schack, löser korsord eller sudoku håller du igång hjärnan och det är nyttigt, menar Mats.

Mellan varje rotation ökar ljudnivån och man hör hur folk skrattar. När alla sen har satt sig börjar spelet och det enda man hör är ett tyst sorl. Det går inte längre att urskilja ord och man hör spelkorten som dras från handen till bordet.

Mats menar att bridgeveckan i Borgholm är den näst största veckan i Sverige efter Bridgefestivalen i Örebro i Augusti, och att folk från hela världen kommer till Örebro för att spela bridge.

Julia Borg, Allan Nouri, Catharina och Krister Ahlesved spelar två givar bridge tillsammans.
Julia Borg, Allan Nouri, Catharina och Krister Ahlesved spelar två givar bridge tillsammans.Foto: Hanna Bergmark

Julia Borg, 24 år, bor i Kalmar och har spelat bridge i fem år. Julia berättar att hon mest ser veckan på Öland som sommarskoj.

– Man får träffa så många nya människor och nya konstellationer och du slutar aldrig att lära dig. Efter fem år är det fortfarande svårt men jag ser den här veckan mer som en rolig tävling, säger Julia.

Annons

Under årets bridgevecka spelar hon tillsammans med Allan Nouri, 28 år, som även han bor i Kalmar och som har spelat bridge sedan år 2010.

– Det finns något som tilltalar alla i bridge, vare sig det handlar om det sociala, logiska eller det psykologiska. Man får möta så många spännande karaktärer och det finns verkligen något för alla, säger Allan.

Julia och Allan var här även förra året med samma grupp som de kom med i år, majoriteten juniorer. Julia berättar att de alla tillsammans delar hus under bridgeveckan på Öland.

– Vi brukar sitta och spela hela kvällen och hela natten. Det blir dock lite problematiskt eftersom vi är sju som bor ihop och när man spelar bridge vill man gärna vara åtta så att man kan sitta vid två bord, förklarar Julia.

Under tävlingsdagarna sitter deltagarna och spelar flera timmar i sträck. I bridge spelar man som par och har 15 minuter på sig att spela två givar. Efter dessa två roterar man till ett annat bord för att möta ett nytt par. Under tisdagens kvaltävling spelade deltagarna i sammanlagt fyra timmar och då endast med 30 minuter rast.

För att hålla uppe energin menar Julia och Allan att man gärna vill äta något som är lätt och helst går att äta med en hand, för att kunna spela samtidigt. Mat som macka, korv eller sallad menar paret därför är optimalt.

– Man kan absolut inte äta pizza. Man blir för slö i huvudet av det, berättar Julia.

Catharina och Krister Ahlesved har tidigare drivit bridgeskolan i Stockholm. Nu driver paret istället utbildningar i mindre skala för nybörjare.
Catharina och Krister Ahlesved har tidigare drivit bridgeskolan i Stockholm. Nu driver paret istället utbildningar i mindre skala för nybörjare.Foto: Hanna Bergmark

Catharina, 62 år, och Krister, 57 år, Ahlesved bor i Stockholm och har båda spelat bridge sedan år 1989. Paret ser bridge som en del av livet och har spelet både som nöje och jobb. Tillsammans har de tidigare drivit bridgeskolan i Stockholm, men de valde att överlämna ägarskapet i samband med pandemin. Numera driver paret utbildningar i en mindre skala. Paret berättar att de jobbar en del med digitala utbildningar, utbildningsböcker och bridgeresor.

– Det är lite som detta vi är på nu fast som utbildning, förklarar Catharina.

Catharina och Krister ser bridge från en social och tävlingsinriktad aspekt. De menar att det är en utmaning att spela bra, men också att spela tillsammans. De flesta av parets kamrater spelar även de bridge.

Annons

– Vi känner ju lite vanligt folk också, säger Krister och skrattar.

– Hemma kan man spela vad som men vi väljer att spela bridge med våra vänner, säger Catharina.

I oktober ska paret tävla i klassen mixed tillsammans under World bridge games i Buenos Aires, Argentina. De menar att det är därför de är på Öland – för att träna inför.

– Man brukar kalla den tävlingen för bridge-OS eftersom den bara infaller var fjärde år, berättar Krister.

Parets bästa bridgetips är att spela med och mot de som är bättre, samt att vara koncentrerad.

– Koncentrerar man sig inte så går det inte. Om man inte hänger med kommer man inte komma ihåg vilka kort som läggs, menar Catharina.

De menar även att man bör ha en god sittkondition, alltså inte för mycket myror i brallan. Detta håller inte Julia helt och hållet med om, då hon menar att det går igenom tillräckligt mycket i huvudet för att man inte ska bli rastlös.

– Vid bordet är man i en värld i sig, berättar Julia.

Hanna BergmarkSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons