Tålamod och trygghet viktigt när Tommy, 32, lär folk att köra bil
I nio år har Tommy Karlsson arbetat som trafiklärare. Det hela började när han själv höll på att ta körkort. Hans mamma märkte att han tyckte om att köra bil och kom med idén att Tommy skulle testa på trafikläraryrket.
– Hon tänkte väl att det skulle passa mig. Det är bäst att lyssna på hennes råd. Hon brukar ha rätt, säger Tommy Karlsson och skrattar.
I vanlig ordning visste mamma bäst. Han fattade tycke för jobbet.
– Det är jättekul, jag kan rekommendera det. Att jobba med människor passar mig. Jag möter olika personer varje dag. Man bygger upp en relation med varje elev. Det är roligt tycker jag.
Tommy Karlsson hävdar bestämt att han inte har några favoritelever. Men det kan var roligt när man har gemensamma intressen att tala om under lektionen.
Som körlärare behöver man kunna hantera både bilar och människor. På frågan vilken av dem som är viktigast stannar Tommy upp och funderar ett ögonblick.
– Det viktigaste är att kunna hantera och möta människor. Man behöver vara närvarande med sin elev och anpassa sig efter personens behov. Alla är stressade första gången. Då gäller det att själv vara lugn och veta hur man ska hjälpa eleven.
”Det roligaste är att se hela resan, att vara med från första lektionen ända till körkortet”Tommy Karlsson, körlärare
Under nio år i yrket, och otaliga elever har Tommy Karlsson lärt sig hur en bra körlärare ska bete sig. De viktigaste egenskaperna är tålmodighet och lyhördhet. Det handlar om att få eleven att känna sig så trygg som möjligt. Misstag ser han som en naturlig del av processen.
Han är tydlig med han aldrig skulle bli irriterad eller arg på en elev. Men lägger sedan till att om han skulle bli det så skulle han inte visa det, utan hålla det inom sig.
Körläraryrket kan vara farligt, menar Tommy Karlsson. Men endast om man inte är aktiv och behåller fokus. Alla bilar är utrustade med så kallat dubbelkommando. Detta ger instruktören möjlighet att bromsa bilen om det skulle behövas.
– Det händer mycket sällan att man hamnar i en farlig situation. Förekommer det så är det jag som inte gjort mitt jobb rätt. Däremot använder jag dubbelkommandot dagligen. Ofta när vi ska parkera. Finliret är bland det knepigaste.
Vad är det bästa med ditt jobb och finns det några nackdelar?
– Det roligaste är att se hela resan, att vara med från första lektionen ända till körkortet. Jag brukar vara med på uppkörningen, inte i bilen, men jag är där när de är klara. Det är viktigt för mig att få ett sista farväl med eleven, och så är det väldigt roligt att se deras reaktion när de klarar det.
Men även drömjobbet har sina baksidor.
– Nackdelen är att man lite för ofta tar med sig jobbet hem. Jag grubblar på hur jag ska hjälpa elever som har det svårt. Det kan vara knepigt att släppa.
Tommy Karlsson
Ålder: 32
Yrke: Trafiklärare, platschef och utbildningsansvarig.
Utbildning: Ekonomisk linje på gymnasiet. Trafiklärarutbildning och riskutbildning för personbil och motorcykel. Utbildningsledarutbildning på högskola.
Fritidsintresse: ”Att vara en närvarande far!” Träning i olika former.
Favoritmat: Pasta med köttfärssås.