Skolan agerade korrekt när elev blev slagen
Skolinspektionen har därför beslutat att avsluta ärendet.
Det gäller en elev som förra året blev utsatt för kränkande behandling av andra elever, bland annat genom slag i rygg och ansikte.
Första gången utredde skolan händelsen. Eleven som slog fick extra stöd för att klara sociala sammanhang och skolan följde upp kränkningen vid utvecklingssamtal, enligt Skolinspektionens granskning.
Vad gäller tre andra anmälda kränkningar ska skolan inte ha fått veta förrän eleven anmälde till Skolinspektionen i höstas.
Myndigheten anser att skolan följt bestämmelserna för hur man ska agera vid kränkningar och väljer att avskriva ärendet.
Enligt skollagen måste en lärare som fått vetskap om en kränkning berätta det för sin rektor, som måste föra detta vidare till huvudmannen och ansvariga politiker i utbildningsnämnden. Rektorn måste också utreda händelsen och kontakta föräldrar till de inblandade.
Detta har inte fungerat helt i Mörbylånga kommun. Kränkningar har tidigare inte redovisats för politikerna varje gång utbildningsnämnden sammanträder.
Men efter kritik från Skolinspektionen har kommunen i januari uppdaterat sina rutiner kring detta. Framöver ska anmälda kränkningar vara en fast informationspunkt, beslutades förra utbildningsnämnden.
Så många anmälda kränkningar
2019: 60 anmälningar. Fördelade på sju olika skolor.
2018: 60 anmälningar. Fördelade på sju olika skolor.
Anmälningar om kränkningar rör sig om hot och kränkande ord, fysiska kränkningar som knuffar, sparkar och slag, samt kränkningar via sociala medier.
Källa: Ylva Tinnert-Gelebo, utvecklingschef barn- och ungdom, Mörbylånga kommun