Annons

Personal på äldreboende känner sig oroliga för coronasmitta

Personal flaggar för att skyddsutrustningen inte är tillräcklig.
De säger att de känner oro för att bli smittade.
– Utrustningen är erbarmlig, säger en person som jobbar på ett äldreboende.
Kalmar • Publicerad 6 april 2020

Trots att det råder besöksförbud på äldreboenden och att personal ska stanna hemma vid minsta symptom har flera boenden drabbats av covid-19-fall. Vaksamheten är därför stor på särskilda boenden. Barometern har pratat med personal på ett boende i Kalmar kommun som känner stor oro för att skyddsutrustningen är otillräcklig för att skydda sig mot smitta.

– Vi har munskydd och ett visir som ska gå ner en bit eller glasögon. Det är en liten plastbit som man ska fästa på en liten ställning och en klämma fast upptill. Det är som ett overhead-papper. Det känns inte som att det är godkänt. Långt därifrån, säger en person som jobbar på ett äldreboende.

3D-printers används i det egentillverkade skyddsvisiret som bland annat används på äldreboenden.
3D-printers används i det egentillverkade skyddsvisiret som bland annat används på äldreboenden.Foto: Privat
Annons

Mattias Ask är förvaltningschef inom omsorgsförvaltningen i Kalmar kommun. Han säger att skyddsutrustningen är tillräcklig och att de följer regionens vårdhygieniska rekommendationer.

– Egentillverkade skyddsvisir kan klassas som medicinteknisk produkt. Som alternativ har vi även skyddsglasögon. Visiret fungerar som stänkskydd eftersom att det är en droppsmitta. Det är det man ska skydda sig emot. Vi har fått hjälp bland annat av medarbetare på Linnéuniversitet och andra företag som har skrivit ut visirhållare i 3D-printers. Sedan har vi tagit hjälp av kommunens arbetsmarknadsenhet som har slipat till visirhållarna, säger Mattias Ask.

Skyddsutrustning finns inte på respektive boende utan ska hämtas från ett lager om en omsorgstagare misstänks vara smittad av covid-19.

– Det är ett munskydd i vanligt tyg, det måste man ha ett ordentligt. Sedan finns inte tillräckligt med material och då vågar de inte lägga ut de på boendena för då kanske personalen använder de hela tiden och det är inte meningen. Men personalen blir orolig när de inte vet om det finns skyddsutrustning. Vi måste ha den tryggheten, säger en person i personalen.

Är ni oroliga?

– Ja, du kan tänka dig vad personalen är orolig. Vi har inget konstaterat fall här men vi har äldre som hostar.

Om en undersköterska upptäcker att en omsorgstagare har symptom som skulle kunna tyda på covid-19 ska en sjuksköterska tillkallas som gör en bedömning. I samband med det ska man också använda skyddsutrustning.

– Har sjuksköterskan gjort bedömning och varit i kontakt med läkare om en misstänkt smitta så ska samtliga i personalen som utför vård- och omsorgsnäring använda skyddsutrustning, säger Mattias Ask.

Det är brist på sjukvårdsutrustning både i Sverige och stora delar av övriga världen. Enligt Mattias Ask är ett parti på gång.

– Vi har beställt mer och vår förhoppning är att få in mer skyddsutrustning inom kort.

Annons

Vad kan du säga till personalen som upplever oro?

– Jag har förståelse för att det finns en oro på grund av pandemin. Vi håller oss hela tiden uppdaterade med regionens vårdhygienska riktlinjer för äldreomsorgen och säkerställer att vi har den skyddsutrustning som krävs för att minimera risk för smittspridning till personal eller andra omsorgstagare i verksamheten. Vi informerar också ideligen internt hur vi ska arbeta för att minska risk för smitta. Det gäller både arbetssätten och vilken skyddsutrustning som ska användas vid misstänkt smitta.

Skyddsglasögon och munskydd används också.
Skyddsglasögon och munskydd används också.Foto: Privat
Daniel BogeforsSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons