Annons

10 somriga utflyktstips i Kalmar län

I år ägnar sig fler än någonsin åt hemester. I stället för att resa långt bort semestrar vi på hemmaplan och det finns massor av spännande platser att besöka i Kalmar län.
Kalmar län • Publicerad 4 juli 2020 • Uppdaterad 5 juli 2020

Paddla, fiska eller bada i meteroritsjön Hummeln

Meteroritsjön Hummeln i Kristadala bjuder på flera naturnära aktiviteter.
Meteroritsjön Hummeln i Kristadala bjuder på flera naturnära aktiviteter.Foto: Pierre Stjernfeldt

Kristdala. Visste du att delar av sjön Hummeln i Kristdala bildades genom ett meteoritnedslag för 470 miljoner år sedan. Medeldjupet i sjön ligger på 13,3 meter men sjön är 61,5 meter på det djupaste stället, och Hummeln är en av åtta bevarade nedslagskratrar i Sverige. Vill du komma nära naturen här är paddling ett bra tips. Hos Kristdala kanot kan du hyra kanoter och kajaker, eller haka på en guidad tur. Och även om du inte vill paddla kan du ändå uppleva Hummeln genom att till exempel bada vid Råsviks badplats eller fiska. Sjön har 17 olika fiskarter och är känd för stora gäddor och aborrar. För att få fiska krävs fiskekort från Hummelns Fiskevårdsområde och skulle du inte ha egen båt så går det att hyra båt av Hummelns Fiskevårdsförening.

Spännande vandring i trolsk miljö hittar man på Kevershällsleden mellan Mönsterås och Fliseryd.
Spännande vandring i trolsk miljö hittar man på Kevershällsleden mellan Mönsterås och Fliseryd.

Vandra bland trollen på Kevershäll

Mönsterås. Många vill klättra upp på det lilla berget vid K­evershällsleden som ligger mellan Mönsterås och Fliseryd, längs Fliserydsvägen i närheten av Habbestorp. Här kan man vandra 63 meter över havet, kolla på utsikten i utsiktstornet eller besöka en mytomspunnen grotta där en skräddare sägs ha bott. Det finns många skrönor om Kevershäll, att troll och jättar ska ha bott kring berget, och trollstigarna upp mot berget är smyckade med stentroll. Från toppen på Kevershäll kan man se ända till Öland.

Se ända till Blå jungfrun från Aboda Klint

Aboda klint och dess fina utsikt är ett naturnära utflyktstips i Högsby. Här fins möjlighet att både vandra, fiska och bada i sjön Kleven.
Aboda klint och dess fina utsikt är ett naturnära utflyktstips i Högsby. Här fins möjlighet att både vandra, fiska och bada i sjön Kleven.
Annons

Högsby. En av Smålands vackraste utsikter säger en del. 50 meter över havet reser sig berget Aboda Klint och stupar lodrätt ned i sjön Kleven. Under dagar med klart väder är det till och med möjligt att se ända till nationalparken Blå jungfrun i Kalmarsund från Aboda Klint Området kring berget är ett naturreservat med olika naturtyper och inbjuder till vandring med sina leder och stigar. Den åtta mil långa Högsbyleden passerar till exempel reservatet, och förutom höga höjder går det även att njuta av stilla fiske. På toppen hittar man Aboda Café och Restaurang, som det även går att nå bilvägen ifall man inte vill vandra.

Pernilla Klintberg på Sollidens slott visar ett av de bord som ställts upp för att besökare ska kunna ha picknick i parken.
Pernilla Klintberg på Sollidens slott visar ett av de bord som ställts upp för att besökare ska kunna ha picknick i parken.Foto: Maria Alåsen

Picknick på kungens sommarslott

Borgholm. I år är det 70 år sedan kungen ärvde Solliden i Borgholm och årets utställning handlar om just Carl XVI Gustafs alla somrar på slottet. En av nyheterna till årets säsong på Solliden är att det finns bord och stolar utplacerade i parken. Detta för besökare ska kunna njuta av en picknick mitt i parkens grönska. Antingen genom att handla fika på plats eller ta med sig egen picknickkorg.

En annan ny sevärdhet för året är en utställning med fågelholkar som tillverkats av grundskoleklasser i landet. Fågelholkarna visas i samarbete med Naturvårdsverket som redan utsett vinnare i de olika klasserna. Men Solliden ordnar en egen omröstning för att få fram slottets egen holkfavorit.

På grund av pandemin begränsar slottet antalet gäster i butiken och på utställningen för att undvika trängsel. Handsprit finns på plats och entrén, parken och utställningen har fått egna ingångar för att undvika att många samlas på en plats. De som tillhör riskgrupper kan även boka in sig på besök före klockan elva när parken öppnar.

Platsen som inte liknar något annat på jorden

Nästan fem kilometer lång och minst två meter hög. Karl X Gustavs mur går från kust till kust.
Nästan fem kilometer lång och minst två meter hög. Karl X Gustavs mur går från kust till kust.Foto: Mikael Eklund

Öland. I vårt stora sommarreportage kan du följa med på en rundtur genom Södra Ölands odlingslandskap. En plats som kom med på FN-organet Unesco:s exklusiva världsarvslista för 20 år sedan. Med en unik flora och historia, mysiga radbyar och caféer bjuder södra Öland in till sommarupplevelser.

Här hittar du reportaget om södra Ölands världsarv:

Grisar i arbete i nyblivet kulturreservat

Frida Persson är ny trädgårdsmästare i Stensjö by. Till sin hjälp har hon fått sex grisar som hjälper till med att böka upp jorden där nya odrlingsland ska anläggas.
Frida Persson är ny trädgårdsmästare i Stensjö by. Till sin hjälp har hon fått sex grisar som hjälper till med att böka upp jorden där nya odrlingsland ska anläggas.Foto: Roger Carlsson

Stensjö by. Sedan några månader tillbaka är Stensjö by, några kilometer norr om Oskarshamn, Kalmar läns första kulturreservat. I byn pågår just nu arbetet med att restaurera trädgårdarna. Sex grisar är behjälpliga genom att böka i jorden där nya odlingsland ska anläggas.

Stensjö by är en by bestående av ett 30-tal kulturhistoriskt värdefulla byggnader i ett ursprungligt kulturlandskap, tio kilometer norr om Oskarshamn. Byn nämns för första gången i skrift 1351 och hölls inom samma släkt i sju generationer, från början av 1700-talet till 1960 och hade som mest 175 invånare. Stensjö by har fungerat som filmkuliss vid inspelningar av Emil i Lönneberga och Barnen i Bullerbyn.

Här hittar du vårt stora reportage om Stensjö by:

Två vandringsleder, Högsbyleden och Hornsöleden, går genom ekoparken. Här finns också massor av grusvägar.
Två vandringsleder, Högsbyleden och Hornsöleden, går genom ekoparken. Här finns också massor av grusvägar.Foto: Mikael Eklund

Hornsö – artrikaste området i norra Europa

Bokarnas nyutslagna grönska ger ett vackert ljus över stigen som leder till den brusande Alsterån. Det är lite svårt att fatta att man befinner sig långt inne i småländska storskogen, men så är det. Vår sommarpatrull gjorde en tur in i Hornsö ekopark, mitt i länet, och här hittar du reportaget:

Solnedgång som den kan se ut en sommarkväll i Färjestadens hamn.
Solnedgång som den kan se ut en sommarkväll i Färjestadens hamn.Foto: Carin Janefrid

Öland lockar med färgstarka solnedgångar

Annons

Öland. Varför inte bege er till stranden i sommarkvällen för att titta på solnedgången? Just den här bilden är tagen i Färjestadens hamn på Öland dit många åker för att äta på restaurang och njuta av magiska solnedgångar över Kalmarsund. Öland har blivit känt för sina färgstarka solnedgångar och när Ölands turismorganisation frågade sina följare på Facebook var de njuter bäst av solnedgången fick de in många tips från norr till söder på ön.

Här är några av favoriterna:

Neptuni åkrar, strax norr om Byxelkrok.

Byrums raukar med vy över ön Blå Jungfrun.

Platserna längs Ölands stenkust.

Köpings Klint i Köpingsvik.

Borgholm och söderut längs väg 136 där man till exempel kan stanna vid rastplatser i Glömminge eller Eriksöre.

Sandbergen, väster om Stora Frö, här är landborgskanten något högre.

Stora alvaret, var du än befinner dig.

Albrunna på södra Öland, nära havet.

Stränder, hav och skärgårdsmys i Oskarshamn

Oskarshamn är en av de mest örika kommunerna i landet med nästan 5 500 öar i området – det kvalar in på fjärde plats i Sverige.
Oskarshamn är en av de mest örika kommunerna i landet med nästan 5 500 öar i området – det kvalar in på fjärde plats i Sverige.Foto: Daniel Svensson
Annons

Havsbad eller dopp i en insjö. Sandstrand, klippbad eller rent av en egen häll på en ö. I Oskarshamn kan man välja och vraka. Här finns det gott om möjligheter till bad, oavsett om man föredrar att bada i insjöar eller hav.

Kommunen ansvarar för Havslätt, Dragskär, Stångehamn, Vånevik, Breviken i Figeholm och Nötö i Påskallavik där man badar i havet. Men sköter också badplatserna vid insjöarna i Forshult, Mörtfors, Ishult, Bråbo, Fårbo, Råsvik, Björnhult, Bockara och Götemaren.

Baden vid havet vid anläggningen på Gunnarsö som drivs av First Camp är också populära.

Oskarshamn är dessutom en av de mest örika kommuner som finns i landet med nästan 5 500 öar i området – på fjärde plats i Sverige.

Gå i författarnas fotspår på Öland

Poeten och författaren Erik Johan Stagnelius föddes i Gärdslösa 1793. Och Stagnelius-stigen utgår från Gärdslösa prästgård på Öland.
Poeten och författaren Erik Johan Stagnelius föddes i Gärdslösa 1793. Och Stagnelius-stigen utgår från Gärdslösa prästgård på Öland.

Öland. Författarna Anna Rydstedt, Erik Johan Stagnelius och Margit Friberg har varsin litterär stig på Öland där man kan vandra i deras fotspår. Det är tre litterära sällskap som lyfter fram författarnas gärningar – Anna Rydstedt-sällskapet, Erik Johan Stagnelii Vänner och Margit Friberg-sällskapet.

Anna Rydstedts stig är 2,5 kilometer lång. Den har sin början vid Ventlinge kyrka på södra Öland, går förbi Anna Rydstedts grav, passerar hennes gård och skrivarstuga och fortsätter ner till Kalmarsund.

Margit Friberg-stigen utgår från Smedby sockenstuga, som var Margit Fribergs gamla skola. I sockenstugan finns ett Margit Friberg-rum med hennes litterära kvarlåtenskap och hennes böcker. Man kan från stugan välja att gå mot kusten eller ut mot alvaret. Vandringen till kusten slutar vid Gåsesten och är 2,5 kilometer lång. Vandringen ut på alvaret är 3,5 kilometer lång och det kan vara blött. Stövlar rekommenderas.

Stagnelius-stigen utgår från Gärdslösa prästgård, där den ena av två minnesstenar över Stagnelius finns i trädgården, och fortsätter söderut till Övra Bägby eller norrut till kvarnen Flora, kyrkan och silverbäcken. Utmed Stagneliusstigen, från Övra Bägby ner till sjömarkerna, finns det skyltar med information och utdrag ur några av poetens dikter. Båda stigarna är ungefär 1,5 kilometer enkel väg.

Carin JanefridSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons