Från fattigmanskvarter i Kalmar till bostäder för de rika
Jag tänker på Gesällen som på tre håll är omgiven av Fiskaregatan, Västra Sjögatan och Strömgatan. Det är naturligtvis bra att kvarteret äntligen är bebyggt. De flesta av oss minns det som en ful, skumpig och dammig bilparkering. Dessförinnan och långt tidigare var det i mycket ett bostadsområde för de minst bemedlade. Det var också otryggt, ohälsosamt och fuktigt. Gesällen och angränsande marker bort mot blivande Fredriksskanskanalen ansågs så sunkiga och för barn olämpliga att ett där från 1850 och framåt planerat storskolebygge stoppades. Stans styrande valde i stället Tullslätten.
Men som sagt nu är det annat. Gesällen domineras av Nordtyskliknande hus med 114 hyreslägenheter där en trea lär kosta runt 12 000 kronor i månaden. Det som sticker ut mest är dock byggnaden i nordöstra hörnet mot Kvarnholmens hälsocentral. Fasaden är i skiffersten i växlande färg från brunt till mörkgrått. De 13 kvadratmeter stora balkongerna är inglasade. Huset rymmer åtta lägenheter, alla treor, och bildar HSB:s och troligtvis Kalmars minsta bostadsrättförening. Men det hindrar inte att den är kaxig och har tagit sig namnet Bastionpalatset. I yttersta fall kan månadskostnaden för en trea här rusa iväg till runt 15 000 kronor. Första delen av namnet har att göra med att bastionen Carolus Nonus en gång låg på platsen. Den och den gamla stadsmuren är synliggjord genom gatstensättning med smågatsten och storgatsten. Muren kan man se genom en glasruta utanför huset. Där är anlagt också ett torgliknande utrymme där allmänheten kan passera.
På tredje våningen bor Sten-Åke och Inger Radner. Han är ordförande i föreningen och har som styrelsekollegor Ulf Månsson och Rickard Leek. Paret Radners lägenhet är på 100 kvadratmeter varav det dominerande vardagsrummet tar 45. Väggen mellan rummet och balkongen är i glas och halva öppningsbar. Det ger utsikt bort mot Rävspelet, Malmfjärden, Ängö och Varvsholmen men också mot den stora och föga vackra parkeringsplatsen på andra sidan Västra Sjögatan. Den kan dock vara intressant att titta ner på och se hur många bilister beter sig. De betalade 4 450 000 kronor i insats och har en månadsavgift på 6 000. Andra, tredje och fjärde våningarnas lägenheter är på 100 och 117 kvadrat medan de på femte är på 87 och 103. Dessa har stora terrasser med vidunderlig utsikt. Insatserna ligger på mellan fyra och fem miljoner och månadsavgifterna varierar från fem till sex tusen. I de fall någon har lånat till hela insatsen blir månadskostnaden runt 15 000. Samtidigt kan man med stor säkerhet anta att den som säljer får tillbaka insatsen och troligtvis mer av hugade köpare.
Bakgrund: Så har vi tidigare skrivit om Bastionpalatset och Gesällen:
Paret Radner stortrivs i det nya huset. De har att jämföra med då de tidigare bott i villa på Getingen, i hyresrätt på Bremerlyckan, bostadsrätt på Talludden och senast i eget hus på Östra Vimpeltorget som av historielösa kallas för Ljusstaden. Dessutom har de sommarhus i öländska Tveta. De har Hemköp som närmaste granne, apotek i grannkvarteret och Stortorget med Domkyrkan två kvarter bort. Därtill alla butiker och restauranger i närheten på Kvarnholmen. Huset är väl isolerat mot ljud från både grannar och gata. Aktiviteter på Stortorget hörs inte in i lägenheterna, knappt till de inglasade balkongerna. Sten-Åke Radner lär snart bli kändis i centrum där han morgon och kväll går med lilla vita hunden Alfons. Ett önskemål från föreningen är en museiutställning av saker som man funnit vid utgrävningarna att visas i ett skyltfönster eller liknande. I husets bottenplan finns två butiker.
Nästa stora bostadsbygge i centrum blir på Fredriksskans. Men jag vet inte vilka det byggs för då där troligtvis blir ännu högre hyror, insatser och månadsavgifter. Ungdomar, ensamstående mammor, fattigpensionärer och många andra lär bara få kika in genom bevarade portalen och titta på de fina och ändamålsenliga husen.
På tal om att bygga hörde jag att Byggmästareföreningen har haft stort hundraårskalas på restaurang Bryggan i hamnen. Medlemmar har under ett sekel byggt det nya Kalmar över Norrgårdsgärdet, Tegelviken, Funkabo, Oxhagen, Djurängen, Berga, Norrliden och Varvsholmen och nu på Karlssons äng och i Snurrom. Jubiléet uppmärksammas också med en vacker och innehållsrik bok gjord av journalisten Torsten Strömberg i Påskallavik och fotografen Lars Johansson, Kalmar. De var tidigare båda medarbetare på Barometern-OT. De har haft god hjälp med urval och kontakter av föreningens ordförande Peter Glebe, verkställande direktör Roland Kindberg samt Christer Bjärgrim och Ove Sjölander.