Så mycket höjs hyrorna – fastighetsägare och Hyresgästföreningen överens
Förra året slutade de allmännyttiga bolagens snitthöjningen på 1,36 procent och för de privata 1,26 procent. Inför förhandlingarna 2022 önskade Hyresgästföreningen centralt att värdarnas skulle vara återhållsamma i sina krav. Men önskemålen låg inte på lägre nivå. I Kalmar län återfanns flera av landets högsta yrkanden, enligt Hyresgästföreningen.
I Kalmar är det nu klart att hyrorna höjs med 2,2 procent, samt 1,6 procent för nyproducerade fastigheter för boende i hyreslägenheter hos majoriteten av de privata värdarna. Hyreshöjningen kan också bli retroaktiv eftersom avtalet gäller från årsskiftet.
– Vi är nöjda med att kunna nå en uppgörelse och komma överens efter det ursprungliga yrkandet som var betydligt högre. Det visar på värdet i hyresförhandlingsmodellen, säger Jacob Nääf som är förhandlare på Hyresgästföreningen sydost.
”Om vi hade kommit överens innan jul hade det blivit helt andra nivåer och det är inget vi som förening står bakom.”Jacob Nääf, förhandlare på Hyresgästföreningen sydost.
Barometern har i flera artiklar skrivit om att förhandlingarna med Kalmarhem har dragit ut mycket på tiden. Nu ligger ärendet hos en oberoende ordförande att fatta beslut om hyreshöjningen. Ett besked väntas i veckan.
– Normalt får vi då en nivå och datum men en överenskommelse måste vi ändå teckna mellan parterna. Därför måste vi fortsätta förhandla efter det beskedet och det behöver vi göra så snabbt som möjligt, säger Jacob Nääf.
En del är oroliga för att den retroaktiva summan ska bli hög när det drar ut på tiden, hur ser du på det?
– Självklart är det olyckligt och vi vill se en smidigare utveckling. Samtidigt, om vi hade kommit överens innan jul hade det blivit helt andra nivåer och det är inget vi som förening står bakom.