Annons

Akuten behöver förbättrad arbetsmiljö

I november kontaktade Vårdförbundet ansvariga politiker i både majoritet ”Länsunionen” (S,C och L) samt opposition (M, KD) och bjöd in till diskussion kring arbetsmiljön på akuten på länssjukhuset.
Debatt • Publicerad 28 mars 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jimmy Loord (KD), Rebecca Håkansson, Pernilla Petersson, Tora Dahlström, Vårdförbundet och Carl Dahlin (M) driver tillsammans frågan om bättre arbetsvillkor och bättre arbetsmiljö på akuten på länssjukhuset i Kalmar
Jimmy Loord (KD), Rebecca Håkansson, Pernilla Petersson, Tora Dahlström, Vårdförbundet och Carl Dahlin (M) driver tillsammans frågan om bättre arbetsvillkor och bättre arbetsmiljö på akuten på länssjukhuset i KalmarFoto: Mats Andersson

Resultaten från medarbetarenkäten som genomförts under tidig höst är nedslående. Hot och våld tilltar. Stress och arbetsbelastning likaså. Personalsäkerheten upplevs som usel. 90 medarbetare, unga som äldre, har de senaste åren slutat. Många vill komma tillbaka med orkar inte under rådande omständigheter.

Vad medarbetarna själva på akuten pekar ut som en faktor de tror kan vara avgörande är att testa en modell med arbetstidsförkortning för att hinna återhämta sig mellan passen. Detta har prövats bland annat i Varberg och på Huddinge, med goda resultat. Den egna personalen har kommit tillbaka, och med det både erfarenhet och kompetens, medan beroendet av bemanningsbolag minskat avsevärt vilket också påverkat resultatet.

Annons

M och KD lade på nästkommande regionstyrelse i december fram ett nämndsinitiativ som fångade upp de spörsmål som akutens medarbetare önskar förändra för att få en dräglig arbetsmiljö. Fram tills nu i mars har ingenting hänt, men till kommande regionstyrelse är svaret från Länsunionen att de inte tror på arbetstidsförkortning och de menar också att det inte går att sluta sådana lokala avtal. Det senare är felaktigt då det redan idag finns sådana avtal för exempelvis intensivvårdsavdelningen (IVA) på samma sjukhus.

Frågan om 1177 hanteras först i maj och även om Länsunionen konstaterar att primärvården kan behandla fler på hälsocentralerna och hänvisa färre till akuten, föreslås inget annat än att förlita sig på det nya konceptet ”nära vård” vilket kommer att ta många år att genomföra och sålunda inte svarar upp till medborgarnas behov av att snarast styra upp behovet av att rekrytera och behålla sjuksköterskor.

Känslan är att intresset är lågt för att ta tillvara medarbetarnas förslag till långsiktiga och hållbara lösningar och som det är nu får inte cheferna i verksamheten förutsättningar för att skapa en god arbetsmiljö. Det går inte att fortsätta sopa detta bekymmersamma läge under mattan, det behövs handling nu meddetsamma.

Tora Dahlström, ordförande Vårdförbundet Kalmar län

Pernilla Petersson, vice ordförande Vårdförbundet Kalmar län

Carl Dahlin (M), vice ordförande personalutskottet, Region Kalmar län

Jimmy Loord (KD), vice ordförande hälso- och sjukvårdsberedningen, Region Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons