Annons

Rydasp bytte hemmaplan – nu levererar han i köket

Träning och kost har alltid legat Niklas Rydasp varmt om hjärtat. Nu har syskonbarnen William, Julia och Matteo tagit första platsen i 26-åringens liv och matlagning blivit en ren njutning.
Kalmar • Publicerad 14 maj 2021
Niklas Rydasp serverar sina små matgäster Julia, Matteo och William lie saffranspasta med räkor. Syskonbarnen är favoriterna i Niklas i liv och det han lagar brukar bli uppskattat av hela gänget.
Niklas Rydasp serverar sina små matgäster Julia, Matteo och William lie saffranspasta med räkor. Syskonbarnen är favoriterna i Niklas i liv och det han lagar brukar bli uppskattat av hela gänget.Foto: Mats Holmertz

Coronatider innebar mer tid hemma i lägenheten – varför inte passa på att laga lite mer god mat då?

Ungefär så gick det till när Niklas Rydasps Instagramkonto @niklasrydasp blev ett matkonto med en massa god inspiration.

Annons

– Jag började lägga upp matbilder på stories och fick kommentarer om att jag skulle lägga upp recept också, så det var så det började, säger fotbollsprofilen från Kalmar som efter ett par år i Göteborg nyligen flyttade hem till ostkusten igen.

– Familjen var den största faktorn till att jag flyttade hem igen. Jag saknade familjen och jag vill inte missa mina syskonbarns uppväxt. Man inser vad som är viktigt i livet. Mina syskonbarn är så härliga, de ger en så mycket glädje och jag tar första bästa tillfälle att träffa dem.

Niklas är uppväxt i en riktig fotbollsfamilj och spelade fotboll i många år i IFK Berga. Numera ligger fotbollsskorna på hyllan och istället är det matintresset som frodas.

– Jag hade mycket tid över efter att jag la av med fotbollen och dessutom stannar man hemma mer i lägenheten nu i coronatider, så jag tänkte varför inte laga lite mer god mat nu.

Hur skulle du beskriva dina recept?

– Snabba, enkla och välsmakande. Jag är mycket för less is more och väljer gärna få men bra råvaror. Jag lagar mycket italienskt och pasta, där kan man göra mycket med få saker. Använd färre ingredienser men bättre, det är mitt tips.

Tidigare var det mest fotboll i Niklas Rydasps liv – nu ligger fotbollsskorna på hyllan och istället är det matlagning som är det stora intresset.
Tidigare var det mest fotboll i Niklas Rydasps liv – nu ligger fotbollsskorna på hyllan och istället är det matlagning som är det stora intresset.Foto: Mats Holmertz

Matintresset har funnits länge och kommer hemifrån från mamma Irma.

– Morsan har varit fantastisk och alltid lagat god mat, men samtidigt har hon varit noga med att vi ska lära oss och kunna sköta oss själva och det är jag jättetacksam för idag.

För den tidigare fotbollsprofilen som också jobbat som personlig tränare, fystränare och kostrådgivare har mat alltid varit en viktig fråga.

– Träning och kost har alltid legat mig nära och jag vet att man mår bra av det. När jag tränade fotboll var det mat för att kunna prestera, nu handlar det mer om att njuta och äta god, god mat. Nu är mat ren njutning.

Annons

I pandemitider, när många jobbar hemifrån, är det lätt att slarva med maten, men Niklas är noga med sina matvanor.

– Man kanske inte prioriterar maten och man har inte sina naturliga lunchrutiner när man jobbar hemifrån, många är kanske vana att käka ute på lunchen. Jag kör mina lunchtider för jag vet att det är bra för mig. Jag har nog alltid varit noga med att äta bra mat.

Syskonbarnen Julia, Matteo och William tittar skeptiskt på Bonus Weekends utsända, men blir desto gladare när farbror Niklas Rydasp serverar dem käk. I bakgrunden syns barnens mamma Elin Olofsson.
Syskonbarnen Julia, Matteo och William tittar skeptiskt på Bonus Weekends utsända, men blir desto gladare när farbror Niklas Rydasp serverar dem käk. I bakgrunden syns barnens mamma Elin Olofsson.Foto: Mats Holmertz

Hur går matlagningen till hemma hos dig?

– Jag brukar planera ganska mycket, jag vill variera mig och letar efter inspiration. Som student gjorde jag mycket storkok, men det blev också att jag fick slänga mycket. Nu handlar jag bara för den rätten jag ska göra och jag handlar kvällen innan jag ska göra den. Det funkar bra för mig och nu blir det inget matsvinn.

Är du bättre än mamma på att laga mat idag?

– Det vågar jag inte säga, morsan är duktig på matlagning och bakning. För några år sedan var det en rejäl kamp mellan mig och äldsta brorsan Patrik om vem som var bäst på att laga mat, men nu är det inget snack där och mellanbrorsan och pappa har inte så mycket att komma med, ha, ha.

Så det var tävling mot brorsan som gjorde att du lärde dig laga god mat?

– Vi har alltid gillat att tävla och jag ville bräcka Patrik, det var viktigt för mig att ha titeln och vara bäst av bröderna på att laga mat. Det är kul att kunna bräcka mina bröder i något!

Niklas Rydasps läckra saffranspasta.
Niklas Rydasps läckra saffranspasta.Foto: Mats Holmertz

Vad finns alltid i ditt kylskåp?

– Smör, olivolja och parmesan.

Annons

Om man ska bjuda dig på middag vad vill du ha då?

– Jag har ju svårt att hålla mig borta från köket, det blir ofta jag som står där till slut, men svensk husmanskost, som köttbullar och brunsås, funkar alltid.

Vem är du i köket?

– Ha, ha, det uppskattas om det finns någon som städar upp efter mig...Jag är ganska slarvig och det kan bli ganska stökigt när jag lagar mat.

Vad är viktigast i köket för dig?

– Redskapen, en vass kniv och en bra stekpanna. Jag har precis köpt en lägenhet och det ska bli jättekul att få göra om köket som jag vill och fixa det till mitt egna. Helheten gör det mysigt.

Laga Niklas Rydasps favoriter:

Fakta

Niklas Rydasp

Ålder: 26 år.

Bor: I lägenhet i Kalmar.

Familj: ”Mamma Irma, pappa Peter, två äldre bröder, Patrik och Marcus.”

Gör: Jobbcoach.

Intressen: ”Laga god mat och njuta av livet som balanseras upp med en hel del träning.”

Instagram: niklasrydasp

Lyssnar på: ”Ya Levis.”

Läser: ”Inte mycket förutom matrecept, föredrar ljudböcker.”

Tittar på: ”Dokumentärer.”

Tre ord om mig: ”Glad i livet.”

Ia SellerbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons