Förändrad lunchkultur – allt fler tar med matlåda till jobbet
En undersökning som matkasseföretaget Hello fresh har gjort visar att många tar med sig matlåda till jobbet. Den som har med sig lunch istället för att köpa mat på restaurang spenderar i genomsnitt cirka 65 procent mindre pengar på sin lunch. De flesta som har svarat i undersökningen har uppgett att matlådan kostar dem mellan tio och 60 kronor per dag, alltså betydligt billigare än en utelunch.
Undersökningen visar dock också att det finns blandade känslor när det kommer till att ta med sig matlåda. När svenskarna tar med sig matlåda känner drygt var tredje sig stolt över att vara ekonomisk och man känner även stolthet över maten man har lagat. Men mer än en av tio tycker att det är jobbigt när andra kommenterar deras mat.
– Lunchkulturen har förändrats, vi går inte ut och äter lika ofta och allt fler samlas på kontoret för att äta sin matlåda. Att planera och ta med sig matlåda kräver visserligen lite mer tid och tanke än att besöka en restaurang, men det innebär också att man sparar pengar, minskar matsvinn och kan äta mer hälsosamt, säger Sofia Fattori som är matexpert på Hello Fresh.
Personalen på Liljeholmens i Oskarshamn har alltid matlåda med sig. Arbetsplatsens geografiska läge utanför centrum är en bidragande anledning, men även om jobbet hade legat mitt i centrum så hade Gabriella Löfgren, Alexandra Hamn och Anders Jakobsson ändå tagit med mat hemifrån.
– Men på fredagarna brukar vi beställa mat tillsammans, ofta pizza eller hamburgare. Det förgyller lite, säger Gabriella Löfgren.
Att fixa matlådor tar ingen extra tid för dem eftersom de passar på att göra extra portioner när de ändå gör middag. Sedan påverkar så klart vardagspusslet hur mycket tid det finns att lägga på middagen, det kan variera.
Den här dagen när tidningen är på besök så har Anders Jakobsson, som är den enda på företaget som har plåtlåda, tagit med sig pannbiff med potatis, lök och sås, och Gabriella Löfgren har chicken nuggets, ris, currysås och grönsaker, medan vegetarianen Alexandra Hamn bara har spagetti i sin plastlåda.
– Jag skäms inte för den, det här är det klassiska när man har hockeyträning med barnen och kommer hem sent och behöver fixa en matlåda snabbt, säger hon men tillägger att hon dagen innan hade med sig bland annat halloumi och bearnaisesås.
Vilken är den bästa matlådematen?
– Lasagne. Det är inte dumt, säger de enigt.
– Den brukar vara godare dagen efter, säger Anders Jakobsson.
Paj, chili con carne och andra grytor är också deras bästa exempel på innehåll. Det är även viktigt att ha tillräckligt med sås, så att maten inte känns torr.
”Ungarna brukar bli avundsjuka och tycka att det är lite fuskigt att jag får ta med mig mat som jag tycker om och de ska äta skolmaten. De vill också ha matlåda med sig”Alexandra Hamn
Vad passar inte att ha i matlådan?
– Pommes! svarar de samtidigt.
– Och potatismos tar tid att värma, säger Gabriella Löfgren.
Nämnas kan också att personalmatsalen inte går av för hackor om man pratar utsikt. Den som tillbringar lunchen där har inte bara maten att avnjuta, utan också en vy ut över vattnet.
– Vi har en ganska fin matsal, konstaterar platschefen Anna Nyblom.
Man har för övrigt två matsalar som används av de 45 personer som jobbar dagskiftet.
Just matlådorna kan ibland leda till en diskussion på morgnarna hemma hos Alexandra Hamn:
– Ungarna brukar bli avundsjuka och tycka att det är lite fuskigt att jag får ta med mig mat som jag tycker om och de ska äta skolmaten. De vill också ha matlåda med sig.
Matexperten Sofia Fattoris tips om matlådor
• Lagar man en gryta men inte orkar ta med sig en extra låda för grönsaker så kan man toppa lådan med frysta grönsaker och låta dem tillagas när man värmer upp lunchen i mikron.
• Har du grönsallad i matlådan ska dressingen förvaras separat, annars kan salladen snabbt bli dålig.
• Laga en bonusportion eller fler varje kväll så får man smidigt en matlåda till dagen efter.